Čo sa udialo na konci roka 2018?

  • Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 7. januára 2019, 18:00

Čo vám prvé napadne, keď si spomeniete na rok 2018? V Piešťanoch sa toho udialo mnoho, či už pozitívneho, úsmevného, alebo aj smutného. Pripomeňme si zopár výrazných momentov z kultúrneho a spoločenského života počas mesiacov október, november, december.

Mestské kultúrne stredisko oslávilo šesťdesiat rokov

Čas plynie rýchlejšie ako voda vo Váhu, a ak by sa dnes z večného spánku prebudil prvý z riaditeľov súčasného Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch, Anton Pastírik, nestačil by sa čudovať, že základy organizácie, ktorej pevné piliere pred šesťdesiatimi rokmi položil, odolali času, rôznym zmenám i podmienkam. Kultúra, ktorá v Piešťanoch bola, je a bude, kultivuje, umocňuje, premieňa a motivuje celé generácie ľudí.

Vznikne nákupný park a obytné priestory

Oproti piešťanskému Kauflandu vznikne nákupná galéria, byty, ale i zariadenie pre seniorov za 15 miliónov eur. Zelenú zahraničnému investorovi dali poslanci na minulotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Kolonádový most uspel v ankete „naj“ stavba storočia

Výsledky ankety České a slovenské stavby storočia 1918 – 2018 sú už známe. Medzi piatimi víťaznými stavbami Slovenska sú až dve dominanty z nášho regiónu. Druhú priečku získal piešťanský Kolonádový most, na štvrtej sa umiestnila Štefánikova mohyla na Bradle.

Kostolík na Banke zrejme pamätá i Svätopluka

Už roky sa o malom kostole v obci Banka hovorí ako o najstaršom v regióne. Podľa archeológov na základe odkrytia najnovších vykopávok by však história kostolíka mohla siahať až do 9. storočia, čo je obdobie vzniku Veľkomoravskej ríše, pôsobenia vierozvestov Cyrila a Metoda na našom území či panovania kniežaťa Svätopluka.

Vo Veselom majú falošného zubára, čo liečil aj zdarma

Vo Veselom majú falošného zubára, ktorý vraj aj zdarma liečil to, čo ľudí bolelo v ústach – ich pokazené zuby. Čo na tom, že poskytoval zdravotnú starostlivosť bez príslušného vzdelania? Odvahu i „sociálne cítenie“ mal. Zuby opravil.

Oslava výročia ČSR prilákala všetky generácie

Sté výročie založenie Československej republiky sa v Piešťanoch nieslo aj v duchu zábavy a uvoľnenia. V sobotu 27. októbra, teda podvečer pred samotným výročím, sa na Námestí slobody v Piešťanoch zišli stovky ľudí všetkých vekových kategórií a poriadne si zatancovali a zaspievali spolu s obľúbenými interpretmi.

Ihrisko je hotové, ostane krásne?

Na sídlisku Nikola Teslu v Piešťanoch sa po novom multifunkčnom ihrisku konečne preháňajú chlapci i dievčatá s loptou či hokejkou. Čakali na veľké ovácie pri jeho otvorení, no strihania pásky sa nedočkali.

Po nemocnici ma vozili polonahú!

Po prečítaní zážitku Vilmy Babicovej z piešťanskej nemocnice som v prvom momente chcela napísať svoje zážitky spred asi dvoch rokov, ale povedala som si, načo oživovať zlé spomienky. Po článku v Piešťanskom týždni z 29. októbra som názor zmenila, pretože sa týka ortopédie, to je výkladná skriňa našej nemocnice. Tak by to malo byť všade.

Piešťany majú nového primátora!

Poznáme predbežného víťaza komunálnych volieb v Piešťanoch! Podľa neoficiálnych výsledkov zo Štatistckého úradu by sa novým primátorom mal stať Peter Jančovič. Od Piešťancov v sobotu 10. novembra získal 2930 hlasov.

Z Boroviec odchádzali Marušky s košíkmi novembrových jahôd

To tu ešte nebolo. Vplyvom klimatických zmien a otepľovaniu dozreli uprostred novembra v Borovciach jahody. V utorok 13. novembra ráno bolo na jahodovisku ako na Václaváku. Jahôdky mizli zo zakvitnutého jahodoviska rýchlosťou blesku.

Za Modrovou sa objavila medvedia rodinka

Začiatkom novembra informovala obec Modrová prostredníctvom facebookovej stránky o výskyte medvedice s mláďaťom v lesoch za obcou. Ako na sociálnej sieti uviedli, chlpaté zvieratká boli videné v lokalite Hargašovská skala, teda medzi Starou Lehotou a Modrovou.

Z letiska sa bude lietať do Turecka aj Egypta

Už je to rok, čo sa na základe výsledku v krajských voľbách stal trnavským županom Jozef Viskupič. Piešťanský okres patril v kraji k tým, kde voličov oslovil najviac. V predvolebnej kampani zrejme najčastejšie rezonovala téma záchrany letiska.

Krampus do Piešťan prilákal tisíce ľudí

Dlho očakávaný pochod čertov v sobotu 15. decembra prilákal tisíce zvedavcov. Centrum Piešťan zaplnilo odhadom ešte viac ľudí ako minulý rok a dve hodiny efektov si azda všetci prítomní užili so širokým úsmevom na tvári.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav