Kostolík na Banke zrejme pamätá i Svätopluka

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. októbra 2018, 09:00

Už roky sa o malom kostole v obci Banka hovorí ako o najstaršom v regióne. Podľa archeológov na základe odkrytia najnovších vykopávok by však história kostolíka mohla siahať až do 9. storočia, čo je obdobie vzniku Veľkomoravskej ríše, pôsobenia vierozvestov Cyrila a Metoda na našom území či panovania kniežaťa Svätopluka. Tým by význam archeologických nálezov výrazne prerástol hranice piešťanského regiónu.

Podľa nálezov archeológov stál kostolík na Banke už v časoch Veľkomoravskej ríše. (Autor: dan)

Za malou románskou vežičkou, ktorá je pričupená pri novom kostole, sa tiahne malá loď staručkej stavby. Okoloidúci, ktorý nevie, že sa tam niečo nachádza, si to ani nevšimne.

Nízky preklad oblúkovitého vchodu vtiahne človeka do úplne iného sveta. Malý priestor s maľbami z minulého storočia a s o meter zdvihnutou podlahou dýcha históriou. Tajomno celého priestoru ešte zvyšujú hlboké diery vykopané do zeme. V nich možno uvidieť základy ešte staršej stavby, na ktorej terajší kostolík stojí. Obrovské kamene pôvodných základov siahajú podľa archeológa Petra Gábora až do 9. storočia nášho letopočtu.

“Pôvodný kostolík bol podľa odkrytých základov takmer o polovicu menší ako terajšia stavba. Vznik dodnes zachovaného kostolíka, ktorý bol postavený na ruinách svojho predchodcu, odhadujeme na 12. až 13. storočie,“ hovorí P. Gábor, ktorý sa aktívne podieľa na vykopávkach.

Medzi archeológmi, ale aj staršími domácimi sa hovorí, že pôvodnú kamennú stavbičku vypálili kedysi Turci. To znamenalo pre kostolík koniec a na jeho mieste sa preto postavil súčasný. Žiadne rukolapné dôkazy o vypálení sa však nenašli.

Archeológovia, ale aj pomocníci z obecného úradu majú hromadu práce. Ich úlohou je nielen odhaliť pôvodné nálezy, ale najmä vykopať podlahu znovu do pôvodnej úrovne. Pri stavbe nového kostola v 20. rokoch minulého storočia totiž vybúrali dve steny do staručkej stavby a oba kostoly spojili. Sutinu však nevyviezli, ale nahádzali na podlahu. Tá sa o meter zdvihla a kostolík teraz zvnútra pôsobí čudným dojmom.

Po ukončení prác, ktoré sa odhadujú na koniec októbra, by mal byť kostolík už v pôvodnom stave, v ktorom bol pred stavbou vedľajšieho. Historický unikát tak bude na sviatky prepojený s novodobým kostolom a prístupný aj verejnosti.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava