Vznikne nákupný park a obytné priestory

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 3. októbra 2018, 10:00

Oproti piešťanskému Kauflandu vznikne nákupná galéria, byty, ale i zariadenie pre seniorov za 15 miliónov eur. Zelenú zahraničnému investorovi dali poslanci na minulotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Oproti Kauflandu postavia nákupnú galériu, byty, ale aj zariadenie pre seniorov. © fidurock.com

Rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Investorovi hádzali polená pod nohy poslanci zoskupení okolo Tomáša Hudcoviča. Argumentovali, že táto investícia je vraj v Piešťanoch nepotrebná, mesto má primnoho bytových jednotiek. Tvrdili tiež, že 150 pracovných miest, ktoré investor vytvorí, sú nízkej vzdelanostnej úrovne. Také pracovné pozície vraj Piešťany nepotrebujú.

Investorovi patrí množstvo centier

Už dva mesiace je v rámci rokovaní mestských rád či samotného zastupiteľstva pretriasaná požiadavka spoločnosti ZKA Slovakia na zámenu a odpredaj mestských pozemkov v lokalite Bratislavskej cesty v mieste bývalých skladov oproti nákupnému centru Kaufland.

Táto firma patrí holandsko-českej spoločnosti Fidurock, ktorá podniká najmä v oblasti výstavby či prevádzkovania nákupných centier. Do jej majetkového portfólia patria nákupné centrá v Česku ako Retail Park v Tábore, Liberci, obchodné centrum v Prahe, ale aj rad reprezentatívnych budov v Brne či Hotel Don Giovanni v centre Prahy. Na Slovensku im patrí Retail Park v Senci, Obchodné centrum Saratov v Bratislave, súbor obchodných budov na bratislavskej Železnej studničke.

Tremboš „chránil“ pracovný potenciál

V lokalite Piešťan pri výpadovke na Drahovce, kde investor potrebuje zameniť s mestom pozemky pod prístupovú cestu a zakúpiť parcelu s rozlohou asi 2000 metrov štvorcových, ktorá ich pozemky delí od Bratislavskej cesty, má táto spoločnosť zámer vybudovať nákupné centrum, obytné budovy a zariadenie pre seniorov, a to vo výške investície 15 miliónov eur.

Aby zástupcovia spoločnosti vyvrátili aj všetky pochybnosti o tom, či nejde len o špekulatívny zámer a stavať sa nič nebude, akceptovali požiadavku poslancov, ktorá sa zapracuje do zmluvy, že ak do dvoch rokov nezačnú stavať, pozemky vrátia späť mestu.

To väčšinu poslancov uspokojilo a boli pripravení hlasovať za zámenu a predaj pozemkov. V diskusii sa však rozpútala podivná argumentácia proti tomuto zámeru. Adriana Drahovská (SpP) tvrdila, že mesto má prebytok bytových jednotiek a ďalšie nepotrebuje, a Peter Tremboš (SpP) zasa namietal, že vytvorených 150 pracovných pozícií po dobudovaní investície sú pozície s prevahou požiadavky nižšieho vzdelania a že úlohou poslancov je neplytvať ľudským potenciálom obyvateľov mesta. Zároveň tvrdil, že vraj v Piešťanoch je na počet obyvateľov viac predajných plôch ako v Nitre, a preto ďalšie obchodné priestory nie sú potrebné.

Hudcovič obhajoval záujmy jedinej ulice

„Najdramatickejšie“ výstupy však mal ich stranícky šéf T. Hudcovič. Opieral sa o občiansku petíciu trojice organizátorov a zároveň obyvateľov Komenského ulice, v ktorej odmietajú prepojenie Komenského ulice s Bratislavskou cestou, ale i predaj či zámenu pozemkov.

Hudcovič sa vo svojej argumentácii taktiež opieral o ponuku obyvateľky Komenského ulice Daniely Vargovej, ktorá pôvodnú sumu 60 eur za meter štvorcový pre zahraničného investora „prebila“ svojou ponukou. Ponúkla sa, že mestské pozemky odkúpi za 200 eur/m2. K finančnej ponuke ale nepriložila žiaden investičný zámer či informácie o tom, ako chce s pozemkami naložiť.

Nato zástupcovia investičnej firmy prijali požiadavku poslancov a zvýšili ponúkanú kúpnu cenu zo 60 na 200 eur. Od zástupcov investora odznelo, že ak by Vargová zmluvne ponúkla aj investíciu v objeme 15 miliónov eur, poslanci by mohli porovnávať konkurenčné projekty. Čiže „jablko s jablkom“ a nie „hrušky s jablkami“.

I keď sa Hudcovič zrejme pripravoval k ďalším atakom, zastavil ho poslanec Michal Hynek s otázkou na primátora, či Hudcovič pred rokovaním oznámil, že je v tomto bode programu v konflikte záujmov. Inak, že je v rozpore s ústavným zákonom. Hynek vysvetlil, že advokátska firma (sídliaca na Komenského ulici) Hudcovičovho švagra Jozefa Urbana zastupuje záujmy D. Vargovej (trvalé bydlisko má na Komenského ulici), ktorá sa kúpnou protiponukou pokúšala investičný zámer zmariť. Hudcovič rodinné prepojenie priznal a v diskusii už nepokračoval. Utíchli aj jeho pomáhači Drahovská a Tremboš.

Ak nebudú stavať, pozemky sa vrátia

Zvyšní poslanci tak mohli pristúpiť k vecnej argumentácii a aj na základe ich hlasovania zapracovali pripomienky o časovo obmedzenej platnosti predajnej a zámennej zmluvy na dva roky. Dovtedy musí investor začať stavať, inak musí všetky pozemky mestu vrátiť.

Na záver treba ešte zdôrazniť, že investor výstavbou Broskyňovej ulice neprepojí Komenského s Bratislavskou, pretože za jeho pozemkami sú už pozemky mestské, a tak dobudovanie tejto spojnice je len na mestskej iniciatíve.

Zároveň, ako v diskusii poznamenal poslanec Remo Cicutto, táto cesta bola schválená územným plánom už pred ôsmimi rokmi a v období jeho tvorenia a verejného prejednávania nebola proti nej žiadna petícia, ale ani námietka. Preto je podľa jeho názoru súčasná petícia a snaha o kúpu mestských pozemkov zo strany D. Vargovej len účelovým zámerom, ako zmariť príchod solventného investora do kúpeľného mesta.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav