Za Modrovou sa objavila medvedia rodinka

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. novembra 2018, 12:00

Začiatkom minulého týždňa informovala obec Modrová prostredníctvom facebookovej stránky o výskyte medvedice s mláďaťom v lesoch za obcou. Ako na sociálnej sieti uviedli, chlpaté zvieratká boli videné v lokalite Hargašovská skala, teda medzi Starou Lehotou a Modrovou.

O prítomnosti medveďov informovala obec Modrová prostredníctvom Facebooku. © Obec Modrová

Napriek tomu, že medvede najmä svojou veľkosťou vzbudzujú rešpekt a niekedy možno až strach, niet sa čoho obávať. Výskyt medvedice s mladým nie je dôvod na to, aby ľudia vylúčili turistiku a lokality sa stránili. Aj podľa ochranára a uznávaného odborníka na život medveďov Erika Baláža je oveľa nebezpečnejšia už len každodenná cesta do práce.

„Medvede žijú na polovici územia Slovenska bežne, je ich tu vyše tisíc, a žiadne veľké nebezpečenstvo od nich nehrozí. Nevidím dôvod, prečo by to teraz malo byť inak, ak to nie je medveď, ktorý úplne stratil plachosť alebo bol poranený,“ uviedol pre Piešťanský týždeň E. Baláž.

Podľa neho v tomto prípade pravdepodobne nejde o trvalý výskyt a medvede sa za Modrovú asi len „zatúlali“. „Ak by malo ísť o trvalejší výskyt, táto istá rodinka bude v daných miestach zimovať a bude pozorovaná aj budúci rok. No ak boli medvede pozorované jednorazovo, môže to byť len v rámci migrácie za potravou,“ prezradil ochranár.

Medvede potrebujú stabilné miesta, kde nechodia ľudia, pričom im vyhovujú skalnaté územia, prípadne lokality s popadanými stromami bez chodníkov a ciest. Tam majú brlohy. „Ak v tejto lokalite takéto miesto nie je, zimovať tam zrejme nebudú. Nepoznám však dané územie, aby som to vedel posúdiť, no skôr si myslím, že budú zimovať niekde ďalej vo vyšších kopcoch,“ dodal E. Baláž.

Netreba preto robiť žiadnu paniku, len rešpektovať, že les je plný živých organizmov, ktoré v ňom majú domov, a podľa toho sa i správať.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav