Vo Veselom majú falošného zubára, čo liečil aj zdarma

  • Spravodajstvo / Región
  • 17. októbra 2018, 09:00

Vo Veselom majú falošného zubára, ktorý vraj aj zdarma liečil to, čo ľudí bolelo v ústach – ich pokazené zuby. Čo na tom, že poskytoval zdravotnú starostlivosť bez príslušného vzdelania? Odvahu i „sociálne cítenie“ mal. Zuby opravil. Vraj aj o polnoci mohol človek u neho zazvoniť a požiadať ho o pomoc. Bol ústretový a mal aj modernú ambulanciu. Laborant údajne zdatne a niekedy aj menej zdatne fušoval dentistom do remesla. Po prstoch mu klepli kontrolóri z kraja.

Vo Veselom fungovala zubná ambulancia bez náležitých povolení. (Autor: pror)

„Podľa mňa náš dobrý zubár natrafil na neprajníkov. Veď on si porobil všelijaké doplnkové skúšky, vzdelanie má. Aj certifikáty. A ľudí zbavoval bolesti, koľkokrát si od chudobnejších ani nič nepýtal. Aj mne opravil zub a dal nový, umelý. Som s ním spokojná. Má ambulanciu, ktorú mu môžu závidieť. Všetko čistučké, nové,“ povedala jedna z pacientok falošného zubára.

„On plombovať ani robiť extrakcie zubov nesmie. Nesmie teda vôbec pracovať v ústach. Môže robiť len protetiku pre zubára. Opravovala som po ňom nielen ja, ale aj kolega z Veľkých Kostolian. Boli tu pacienti so zalomenými koreňmi zubov,“ uviedla miestna zubárka. Tá istý čas s uvedeným kolegom, ktorý vyrábal zubné náhrady a dentálne pomôcky a zhotovoval zubné korunky i mostíky v Novom Meste nad Váhom, aj spolupracovala.

O falošnom zubárovi sa v obci vedelo, no na samotnom obecnom úrade si na neho neprišiel nik sťažovať. „Nezaznamenali sme žiaden podnet ani sťažnosť,“ konštatovala starostka Veselého Viera Šípková.

Dom, v ktorom falošný zubár žije, sa vo štvrtok 11. októbra dopoludnia javil tak, ako keby v ňom momentálne ktosi bol. A hoci sme zvonili na zvonček a tiež volali na mobilný telefón zubného laboranta, nezaznamenali sme úspech.

Aj miestni sa vyhýbali priamej konfrontácii s médiami, ale v kontexte rozhovorov, ktoré sme s nimi viedli, zazneli obvinenia na zalomené korene zubov, na bolesť. Ibaže neboli jednostranné. Tých zopár odvážlivcov, ktorých sme stretli, sa sťažovali rôznym smerom – jedni na laboranta, druhí na zubárku. A iní zasa radšej zvolili ošetrenie v Piešťanoch.

Ako sa hovorí, tak dlho sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. Na kontrolu k falošnému zubárovi prišli kontrolóri z kraja. „Pri vykonanom dozore zamestnanci Trnavského samosprávneho kraja zistili, že v priestoroch sa nachádza kompletne vybavená zubná ambulancia s prístrojovou technikou. Vzhľadom na tieto zistenia, s dôvodným podozrením na neoprávnené poskytovanie zdravotnej starostlivosti, začne samosprávny kraj voči tomuto zubnému technikovi správne konanie a podá aj trestné oznámenie. Dôvodom je, že momentálne nie je možné preukázať, či zo strany zdravotníckeho pracovníka neprišlo k spáchaniu trestného činu vo vzťahu k poškodeniu zdravia občanov,“ uviedol župan Jozef Viskupič.

Trnavský kraj je podľa neho oprávnený uložiť v tomto prípade pokutu až do výšky 33 193 eur fyzickej osobe, ak poskytuje zdravotnú starostlivosť bez povolenia. „Vyzývam občanov nášho kraja, aby nenavštevovali zariadenia, ktoré nemajú na svoju činnosť potrebné povolenia a príslušné odborné personálne zabezpečenie, pretože takto si môžu ohroziť svoje zdravie,“ dodal Viskupič.

Zdravotnícke zariadenie musí mať na viditeľnom mieste umiestnené obchodné meno, meno a priezvisko lekára, odborné zameranie a ordinačné hodiny, ktoré mu schválil Trnavský samosprávny kraj. Ambulancie by mali mať zverejnený aj svoj cenník. To, či zdravotnícke zariadenie má potrebné povolenie, si ľudia môžu skontrolovať aj na webstránke e-vuc.sk.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek