Krampus do Piešťan prilákal tisíce ľudí

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 19. decembra 2018, 16:00

Dlho očakávaný pochod čertov v sobotu 15. decembra prilákal tisíce zvedavcov. Centrum Piešťan zaplnilo odhadom ešte viac ľudí ako minulý rok a dve hodiny efektov si azda všetci prítomní užili so širokým úsmevom na tvári.

Odvážne deti si čertov samy privolali na spoločnú selfie. (Autor: am)

Podujatie štartovalo o 17. hodine, avšak prípravy sa začali už oveľa skôr. Najväčšmi to pocítili vodiči, pre ktorých sa už okolo obeda uzavrela Rázusova a Nitrianska ulica pred Auparkom, ale tiež Teplická od centra až po križovatku s Moyzesovou.

Už vyše polhodinu pred začiatkom sa okolo bariér začali zbiehať návštevníci. Kým sa čerti vydali na pochod, vychádzajúc z veľkokapacitného stanu postaveného pred hotelom Satelit, okolie bariér sa zaplnilo do posledného miesta.

Na pochod sa vydalo niekoľko desiatok Krampusov v najrôznejších maskách. Chvosty, veľké rohy, čertovsky usmiate tváre aj svietiace oči – to všetko a ešte viac prezentovali muži a ženy, prezlečení za démonické bytosti.

Nechýbala ani tvrdá metalová hudba a svetelné efekty. Čerti zapálili svetlice, „dymovnice“, dokonca predviedli ohňovú šou. Krampuslauf, po slovensky pochod čertov, preto môžeme nazvať aj akýmsi predstavením, ktoré si ľudia skutočne užili. Vysmiate (i detské) tváre, prekvapené povzdychy a občas i zvýsknutia sprevádzali celé dvojhodinové podujatie. Zavŕšenie akcie sa uskutočnilo v stane, kde sa záujemcovia mohli odfotiť s maskami, vystúpil tam Peter Nagy a Indigo, DJ Milan Lieskovský a DJ Dalton Mayer.

Čerti mali aj tento rok silnú propagáciu. Postarali sa o ňu výrazne protichodné nálady a reakcie na celom Slovensku. Kým jedna časť sa na pochod Krampusov tešila, iní podpisovali petíciu za jeho zrušenie. Ďalší zasa nebránili samotnému pochodu, avšak do pozornosti dávali skomplikovanie dopravy v centre mesta.

Organizátori vopred niekoľkokrát upozornili na predpokladanú zvýšenú frekvenciu áut. Rovnako návštevníkom z iných miest a obcí odporučili, aby prišli v predstihu a nechodili autami do centra, ale zaparkovali ich na okrajových parkoviskách. Tým, že to viacerí odignorovali, najmä v okolí Krajinského mosta sa tvorili rozsiahle kolóny. Napriek tomu však podujatie prilákalo do Piešťan ešte viac návštevníkov ako minulý rok.

Treba rešpektovať, že tak, ako sa nám všetkým nepáči rovnaká hudba, nemáme rovnaký vkus na jedlo, módu, knihy či autá, nemusí sa nám pozdávať ani rovnaké podujatie. Tisíce ľudí sa zabavili v sobotu, iní sa zabavia počas aktivít, ktoré sú im milé. Netreba rozosievať nenávisť a presviedčať okolie, že podujatie, ktoré uznávame my, je to najlepšie a zvyšok treba haniť, nadávať naň či dokonca ho zakazovať. Možno práve v tomto predvianočnom období treba niekde v kútiku duše nájsť kus lásky a tolerancie i k cudzím ľuďom a dopriať im uvoľnenie v takej forme, akú si sami vyberú.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava