Čo sa udialo začiatkom druhého polroka 2018?

  • Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 6. januára 2019, 16:00

Čo vám prvé napadne, keď si spomeniete na rok 2018? V Piešťanoch sa toho udialo mnoho, či už pozitívneho, úsmevného, alebo aj smutného. Pripomeňme si zopár výrazných momentov z kultúrneho a spoločenského života počas mesiacov jún, júl, august.

Takmer nové okná pôjdu na smetisko

Materskú školu na Ružovej ulici v Piešťanoch plánuje radnica zatepliť z eurofondov za 423-tisíc eur, pričom päťpercentná spoluúčasť z mestskej kasy je 20-tisíc eur. Práve využitie tejto sumy vyvolalo na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve zaujímavú diskusiu.

Koniec kauzy piešťanského CT prístroja

Skutok sa nestal! I tak sa dá vysvetliť postup špeciálnej prokuratúry v súvislosti s kauzou piešťanského CT prístroja. V najnovšom stanovisku Protimonopolný úrad SR tvrdí, že identifikoval skutočnosti, ktoré podľa neho mohli ovplyvniť priebeh obstarávania, no špeciálna prokuratúra ich za nové skutočnosti nepovažuje. Informácie o tom priniesol spravodajský web aktuality.sk.

Z ihriska za 38-tisíc eur ostal len starý asfalt

Na sídlisku Nikola Teslu v Piešťanoch sa ľudia chytajú za hlavu. Cítia sa ako v Kocúrkove. Mali funkčné, síce miestami deravým pletivom oplotené ihrisko, kde si mohli deti aj chlapi zahrať futbal či hokejbal, skúsiť trafiť loptu do otvorov po starých basketbalových košoch, dnes nemajú nič. Len holú starú hraciu plochu. A to sa už dávno ich deti mali preháňať po novom multifunkčnom ihrisku za 38-tisíc eur.

Po Piešťanoch chodia podvodníci, pília stromy za peniaze

Vynaliezavosť podvodníkov, zdá sa, nemá hranice. Obeťami bývajú spravidla seniori. Tentoraz na klamárov natrafili obyvatelia Sasinkovej ulice v Piešťanoch. Podvodníci, ktorí sa pasovali za pracovníkov starých „technických služieb“, si od dôchodcov zinkasovali dve stovky za vypílenie stromu.

Zázračného liečiteľa vypoklonkovali inam

Zázračné vyliečenie malého piešťanského Róma miestnym „gadžom“ Mariánom z Vodárenskej ulice lákalo do kúpeľného mesta početné skupiny tohto etnika. Niekoľko dní sa zdržovali na území Pažitského parčíka, kam medzi nich „liečiteľ“ chodil. Tieto seansy prerušilo na niekoľko dní daždivé počasie. Okupovaniu parčíka chce mesto zabrániť nateraz jeho revitalizáciou.

Zlodej v boji o kabelku prešiel seniorku bicyklom

Piešťanka zažila lúpežný prepad ako z lacnej zahraničnej kriminálky. Za bieleho dňa na odľahlej ulici ju napadol cyklista, ktorý sa jej pokúšal ukradnúť kabelku. Pri zápase o „úlovok“ sa pritom neštítil kopnúť 70-ročnú ženu do ramena tak, že jej zlámal kľúčnu kosť. Seniorka následne spadla a rozbila si hlavu.

Slovan v plameňoch!

Krátko pred piatou popoludní vo štvrtok 9. augusta sa z hotela Slovan v Piešťanoch valil masívny dym. Horelo v prístavbe zadnej časti hotela, v bývalej čitárni, ktorá neskôr slúžila aj ako kuchyňa. Zo strechy „prílepku“ hotela vysokého ako dve podlažia sa predierali plamene. Bolo ich vidieť od nábrežia Váhu. Do centra mesta prúdili hasičské autá so zapnutými sirénami. Polícia ohradila priestor. Ľudia s napätím sledovali činnosť hasičov. Do toho všetkého z Hudobného pavilónu vyhrávala dychovka.

Bývalú sýpku v Radošine zmenili na kultúrnu mekku

V obci Radošina je stará sýpka. Až do mája bola zaprataná haraburdím, no dvaja mladí manželia Katarína a Matej Sigetovci ju vypratali a splnili si svoj sen. Vytvorili z nej priestor vhodný nielen na kultúrne podujatia. Pilotným sa stala výstava diel dvorného výtvarníka Radošinského naivného divadla Svetozára Mydla a ilustrátora desiatky kníh k jeho nedožitej sedemdesiatke a zároveň tridsaťročnici od chvíle, čo si kúpil aj s rodinou dom v tejto obci. Tu bol šťastný, žil, tvoril, ale hlavne dumal, dumal a dumal, a potom realizoval diela, aké nemajú na Slovensku obdobu.

VIDEO: Lodenica 2018 s dažďom, ale najmä s dobrou muzikou

Už dvadsať rokov ukončuje leto v Piešťanoch obľúbený festival Lodenica. Dnes už rodinný a nie primárne country festival prilákal do autokempingu tisíce návštevníkov. Tí sa pri dobrej hudbe zabávali od 30. augusta do 1. septembra.

Prezident v Piešťanoch

Návšteva prezidenta Andreja Kisku v Piešťanoch vyvolala mnoho reakcií. Kým jedni vo štvrtok 6. septembra prišli na Námestie slobody, aby mu potriasli rukou, prišli i tí, ktorí ho „nepovažujú za svojho prezidenta“.

Opravu Štúrovej stopla petícia

Piešťanský primátor Miloš Tamajka sa rozhodol, že Štúrova ulica sa nakoniec rekonštruovať nebude. Ako odznelo z úst vedenia mesta na minulotýždňovej mestskej rade, vraj preto, že sa proti nej spísala občianska petícia. Popritom ale ešte v úvode augusta na sociálnej sieti Tamajka ľuďom vysvetľoval, že táto ulica nie dnes, ale už pred mnohými rokmi mala byť zrekonštruovaná. Zároveň im prisľúbil, že o spôsobe rekonštrukcie prebehne rozsiahla diskusia.

Jubilejná oslava kvetín

Ak chceš byť v živote šťastný, staň sa záhradníkom. Toto tvrdenie naplno rezonovalo ako ozvena múdrych predkov v jubilejnej 25. národnej súťaži v aranžovaní a viazaní kvetov – Victoria Regia.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela