Z ihriska za 38-tisíc eur ostal len starý asfalt

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. júla 2018, 09:00

Na sídlisku Nikola Teslu v Piešťanoch sa ľudia chytajú za hlavu. Cítia sa ako v Kocúrkove. Mali funkčné, síce miestami deravým pletivom oplotené ihrisko, kde si mohli deti aj chlapi zahrať futbal či hokejbal, skúsiť trafiť loptu do otvorov po starých basketbalových košoch, dnes nemajú nič. Len holú starú hraciu plochu. A to sa už dávno ich deti mali preháňať po novom multifunkčnom ihrisku za 38-tisíc eur.

Je toto, čo na sídlisku Nikola Teslu ostalo, ihrisko či skôr parkovisko? (Autor: vd)

Skutočnosť je ale iná. Hrať futbal a streliť penaltu do hlavy dieťaťa, ktoré tam pobehuje na detskom ihrisku, alebo trafiť stierače či spätné zrkadlá áut, by bolo v prvom prípade nebezpečné a v druhom drahé. Prečo je to tak? Starú ohradu ešte na jeseň minulého roka odstránili, pretože firma, ktorá vyhrala výberové konanie na rekonštrukciu multifunkčného ihriska, sa pustila do jeho vynovenia. Obyvatelia sledovali stavebné práce a tešili sa, že ku koncu roka 2017 budú mať športový priestor, ktorý im budú môcť závidieť ostatné štvrte mesta. Veď ak sem v zime napustia vodu, budú sa môcť deti korčuľovať ako za starých čias už na Vianoce. A na jar začať s loptovými hrami. Nič z toho sa však neudialo. Firma, ktorá robila stavebné práce v počasí, ktoré nežičí správnym technologickým procesom, vykonala rekonštrukciu narýchlo a mesto stavbu neprevzalo.

Ešte v januári mesto vydalo vyjadrenie pre médiá. „Dielo má nedostatky, ktoré bránia v jeho užívaní, nie je dodané v požadovanej kvalite a nie je dodané v súlade so zmluvou,“ skonštatovala Terézia Fridrichová z Mestského úradu v Piešťanoch. Ihrisko podľa nej vyzerá úplne inak, ako vyzerať malo, má množstvo nedostatkov a nie je ani úplne dokončené.

Akrylátový povrch bol robený pri nízkych teplotách, výsledkom je jeho drvenie. Okrem toho na ihrisko s rozmermi 28×10 metrov dala firma nevhodné obrubníky. „Bol spísaný záznam so všetkými nedostatkami a nedorobkami, dodávateľ prisľúbil nápravu,“ dodala Fridrichová.

Hoci stavbári na jar začali klásť iné obrubníky, túto činnosť nedokončili. „Dňa 31. mája 2018 bol stanovený konečný termín odovzdania ihriska mestu Piešťany, keďže dodávateľ nesplnil ani tento predĺžený termín a vykonané práce nezodpovedali zmluve a požiadavkám mesta na dielo, bola realizátorovi, spoločnosti M-Cup, daná výpoveď zo zmluvy. Dňa 11. júna jej bol zaslaný oficiálny list výpovede zmluvy s výzvou, aby do piatich pracovných dní odovzdal stavenisko späť mestu v stave, akom ho prevzal. Dielo bude zadané na realizáciu inej spoločnosti. Sankcie voči spoločnosti M-Cup si budeme uplatňovať na základe zmluvy,“ uviedla hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová.

Stará ohrada ihriska bola síce deravá, ale futbal či hokejbal sa tam hrať dal.

Asi pred dvomi mesiacmi bolo možné vidieť na ihrisku stavebný ruch, mladí stavbári kládli nové obrubníky. Tie ale nedokončili. Stavba osirela. Opäť sa tam objavili až 15. júna, to už začali s demontážou ohrady. Tú vykonali dôsledne, len na montáž pôvodnej sa akosi pozabudlo. Je to zo stavebného hľadiska logické, no vzhľadom na to, že sú letné prázdniny, ihrisko je prakticky pre svoje pôvodné zameranie nefunkčné.

Svoje zatrpknutie vyjadril obyvateľ štvrte Dušan Kubica: „Na tom ihrisku sa nedá nič robiť. Kedysi sme tam s ostatnými rodičmi v zime nalievali vodu, aby sa deti mohli korčuľovať, chlapci hrať hokej. Zmizli aj bránky. V deväťdesiatych rokoch, keď sa rozhodovalo o osude Tesly, ktorá bola zadĺžená voči mestu, sa ihrisko a niektoré pozemky v okolí previedli na mesto. Požiadal som vtedy na mestskom zastupiteľstve, aby ihrisko oplotili, osvetlili, lebo tam bola tma. Spomínam si, ako vtedy riaditeľ bytového podniku Ján Ballay vstal a povedal: ‚Dajte mi mesiac-dva a naši chlapi to spravia.‘ Neprešiel ani mesiac a ihrisko bolo oplotené, inštalovali tam aj dve lampy. Všetko vtedy išlo, prečo to nejde teraz? A prečo rozorali to, čo už bolo hotové?“

Na prvú otázku sme už odpovedali, na druhú sme z mesta odpoveď nedostali. Podľa toho, čo už bolo deklarované, firma má za zbabranú prácu zaplatiť mestu zmluvnú pokutu. Mesto musí vysúťažiť ďalšieho zhotoviteľa stavby. Otázne je, či finančné prostriedky, ktoré boli na rekonštrukciu vyčlenené, sa v mestskej pokladni ešte nachádzajú. V súčasnosti však obyvatelia len krútia hlavami a klopkajú si na čelo.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila