Takmer nové okná pôjdu na smetisko

  • Nezaradené
  • 4. júla 2018, 10:00

Materskú školu na Ružovej ulici v Piešťanoch plánuje radnica zatepliť z eurofondov za 423-tisíc eur, pričom päťpercentná spoluúčasť z mestskej kasy je 20-tisíc eur. Práve využitie tejto sumy vyvolalo na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve zaujímavú diskusiu.


Investícia na zateplenie Materskej školy Ružová sa vráti až o 65 rokov. (Autor: pror)

Podrobnosti, o aké zatepľovacie práce presne pôjde, nie sú známe. Radnica informácie o svojich investičných zámeroch za primátorovania Miloša Tamajku nezverejňuje. No ako vyplynulo z diskusie poslancov, okrem zateplenia fasády by mali byť na objekte kompletne vymenené okná, presnejšie súčasné plastové trojkomorové za päťkomorové, no bez možnosti ich otvárania. Teplota a kvalita vzduchu bude v škôlke riadená rekuperačnou technológiou.

Takéto stavebné úpravy za 423-tisíc eur by mali MŠ na Ružovej ulici znížiť platby za energie zo súčasných 10-tisíc na 2500 eur ročne. Háčik je v tom, že 75-percentná úspora na energiách prinesie návratnosť takmer polmiliónovej investície až o 65 rokov.

Poslancom mestského zastupiteľstva sa však nepozdávalo viacero skutočností. „Okrem dvoch boli všetky okná na škôlke vymenené pred rokom a pol. Vy by ste si na svojom dome alebo byte menili jeden a pol roka staré okná za nové?“ adresoval otázku vedeniu mesta poslanec Peter Jančovič. Ako dodal, rodičia ani pedagógovia si nevedia predstaviť, že stratia možnosť vetrať škôlku pomocou otvárania okien. Vzduchotechnika, ktorá sa o obmenu a teplotu vzduchu bude starať, pre svoje umiestnenie zároveň zníži strop, a tak sa zníži aj svetelnosť priestorov materskej školy. „Namiesto nehospodárneho vyhadzovania 20-tisíc eur za spoluúčasť mesta na projekte vymeňte za ne posledné dve okná, ktoré sú tam pôvodné, a ešte aj zvýši na niečo iné,“ dodal Jančovič.

Poslanec Martin Cifra vedenie radnice upozornil, že podľa informácií od personálu škôlky v nej nik z projektantov ani fyzicky nebol. „Overil si projektant, či sa za tie roky na realite niečo nezmenilo? Čo môže byť napríklad aj výmena pôvodných drevených okien za súčasne energeticky úspornejšie plastové pred rokom a pol, pretože tá 75-percentná úspora by nakoniec nemusela vyjsť. Netreba zabúdať, že v prípade nesplnenia takejto úspory energií dôjde ku korekciám pri čerpaní európskych peňazí, a nie je vylúčené, že tých 423-tisíc eur nakoniec budeme musieť zaplatiť z mestského rozpočtu,“ povedal vo svojom diskusnom príspevku Cifra. Odpovede od radnice sa však nedočkal.

Aj Rada MŠ na Ružovej ulici zložená z rodičov, zamestnancov a mestských poslancov je proti tomuto zámeru radnice a zároveň takto utratené peniaze považuje za doslova plytvanie verejnými prostriedkami. Poslanci však zašli ešte ďalej a pozastavili sa aj nad skutočnosťou, že sa ide zatepľovať škôlka, ktorá to v podstate nepotrebuje!

Pritom na neďalekej MŠ na Ulici A. Dubčeka, ktorej budova má ešte pôvodné drevené okná, sa stavebné úpravy na zníženie spotreby energií robiť neplánujú. „Táto škôlka nesplnila kritériá pre uchádzanie sa o eurofondy,“ vysvetlil poslancom primátor Tamajka. Či sa bude niekedy opravovať, rozhodnú až noví poslanci. Už teraz je ale známe, že v piešťanských škôlkach chýba aktuálne na vybavenie všetkých žiadostí 70 miest.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava