Koniec kauzy piešťanského CT prístroja

  • Nezaradené
  • 5. júla 2018, 10:00

Skutok sa nestal! I tak sa dá vysvetliť postup špeciálnej prokuratúry v súvislosti s kauzou piešťanského CT prístroja. V najnovšom stanovisku Protimonopolný úrad SR tvrdí, že identifikoval skutočnosti, ktoré podľa neho mohli ovplyvniť priebeh obstarávania, no špeciálna prokuratúra ich za nové skutočnosti nepovažuje. Informácie o tom priniesol spravodajský web aktuality.sk.


Orgány činné v trestnom konaní zistili, že skutok možného nákupu predraženého piešťanského „cétečka“ sa nikdy nestal. (Autor: pror)

Pred časom Krajská prokuratúra v Trenčíne oznámila, že zastavila prešetrovanie nákupu piešťanského CT. Podľa nej sa nepreukázalo, že by cena prístroja bola úmyselne nadhodnotená. Trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku zastavila, pretože skutok nie je trestným činom, uvádzajú aktuality.sk.

Popritom ale uviedla aj ďalšiu vec: je tu podozrenie na machinácie pri samotnom tendri. Toto ale už nebolo v jej kompetencii, a tak vec posunula začiatkom mája na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Prokurátorka Krajskej prokuratúry Trenčín nebola príslušná vo veci konať,“ vysvetľuje hovorca trenčianskej prokuratúry Marián Sipavý, prečo podozrenia z machinácie odstúpili ďalej. Podľa nich bol vecne príslušný práve spomínaný Úrad špeciálnej prokuratúry.

Prokurátori si prípad prehadzovali

V tej chvíli sa zdalo, že najväčšia kauza v zdravotníctve za uplynulé roky bude mať ďalšie pokračovanie. Špeciálna prokuratúra vec preštudovala, ale tam sa to aj skončilo. Tvrdí, že ona vecne príslušná nebola.

„Navyše prokurátorka krajskej prokuratúry sa otázkou naplnenia skutkovej podstaty trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe zaoberala v uznesení o zastavení trestného stíhania s negatívnym záverom. Neboli zistené žiadne nové skutočnosti, preto neprichádza do úvahy žiadne opatrenie ÚŠP,“ uviedla jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

Ako píše aktuality.sk, trenčianska prokuratúra v reakcii na tieto závery len zopakovala svoje dôvody, pre ktoré kauzu posunula na ÚŠP.

Trenčianska prokuratúra sa pri prvotných podozreniach zo spáchania trestného činu machinácie opierala o správu Protimonopolného úradu (PMÚ) SR, ktorá bola súčasťou vyšetrovacieho spisu. Podozrenia potvrdil aj samotný úrad, správu ale pre aktuality.sk nesprístupnil. Uviedol len toľko, že identifikoval viacero skutočností, ktoré podľa jeho názoru mohli ovplyvniť priebeh obstarávania. „Dovoľujeme si však uviesť, že úradu neprislúcha vyjadrovať sa ku skutočnostiam, ktorých posúdenie patrí do pôsobnosti iných orgánov,“ uviedla hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská. Odporučila redaktorom aktuality.sk obrátiť sa s otázkami opäť na ÚŠP.

Čo vieme o tendri

Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch po nástupe nového vedenia v marci 2014 zrušila súťaž na CT prístroj predchádzajúceho vedenia nemocnice a vypísala novú. Tá bežala sedem mesiacov. Nemocnici s organizáciou tendra pomáhala externá firma Euro Dotácie. Na súťaži sa zúčastnili štyri firmy. Víťaznou sa stala Medical Group, v ktorej v minulosti pôsobil už nebohý Pavol Paška a v dobe vyhlásenia súťaže bol predsedom národnej rady. Ako majiteľ firmy sa oficiálne prezentoval Juraj Koval, advokát z Banskej Bystrice.

Medical Group ponúkol, že CT dodá za 1,6 milióna eur. V Českej republike kupovali obdobný prístroj o milión eur lacnejšie. Keď sa rozbehla medializácia prípadu, nemocnica od kúpy počítačového tomografu odstúpila. A nazad namontovali pôvodné poruchové CT.

Kauza zatriasla aj politickou scénou, zo svojich funkcií odišli niekdajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová. Tá spolu so známym raperom Egom (Michal Straka) prišla aj o členstvo v dozornej rade piešťanskej nemocnice. Neskôr, po tlaku ulice, odstúpil aj šéf parlamentu Paška.

Polícia obvinila deväť ľudí z nemocnice, vrátane riaditeľky Márie Domčekovej. Prokuratúra ale uznesenie o obvinení zrušila, a tak sa v podstate skutok nákupu predraženého CT vlastne ani nestal. Čo je v skutočnosti aj pravda, nakoľko nemocnica od nákupu predraženého CT nakoniec odstúpila, ale nestalo sa tak vďaka práci štátnych kontrolných orgánov či orgánov zabezpečujúcich zákonnosť, ale len na základe tlaku verejnosti.

Smrdelo aj staršie obstarávanie

Na kauzu tendra M. Domčekovej poukázal v roku 2014 lekár a dnes poslanec národnej rady za OĽaNO Alan Suchánek. Za to mu Aliancia Fair-play udelila ocenenie Biela vrana za rok 2015. Ako sa však neskôr preukázalo, Suchánek ako člen výberovej komisie v tendri z roku 2012 odsúhlasil kúpu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu o štvrť milióna drahšieho ako bol druhý v poradí. Po prevalení týchto skutočností členovia rady Bielej vrany odstúpili zo svojich funkcií. Suchánek pod tlakom udalostí ocenenie vrátil.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín