Jubilejná 25. Victoria Regia sa niesla v znamení symfónie kvetov

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 26. septembra 2018, 14:00

Ak chceš byť v živote šťastný, staň sa záhradníkom. Toto tvrdenie naplno rezonovalo ako ozvena múdrych predkov v jubilejnej 25. národnej súťaži v aranžovaní a viazaní kvetov – Victoria Regia. K nej patrí ako maslo na chlieb kvetinové korzo s alegorickými vozmi, mávajúci študenti záhradníckej školy, do prírodných šiat rusaliek odeté deti z Veselého, mažoretky s paličkami, vyfintení hudobníci a floristické VIP zázraky na autách kvetinárov žiariacich šťastím. Staré príslovie neklame. Vyzerali naozaj šťastne.

Lego príbeh 3. A triedy zo Strednej odbornej školy záhradníckej Piešťany ohodnotili porotcovia palmou víťazstva kvetinového korza. (Autor: vd)

Národná súťaž, ktorá bola aj tento rok spojená s medzinárodnou účasťou, dokázala, že Slováci a Česi, ale aj Maďari sú si blízki, to len politika ich delí. A hoci mladí školáci z Maďarska nerozumeli ani „fň“ po slovensky, na Victorii Regii stačila na pochopenie reč kvetov.

Štvrťstoročie národnej súťaže vo floristike sa nieslo v znamení hudby. Nosnou témou bola symfónia v kvete. Súťažiaci – profesionáli, stredoškoláci si mali doma napočúvať zopár odporučených skladieb autorov vážnej hudby a tá ich mala inšpirovať k tvorbe štyroch tém.

Ich úlohou bolo uviazať svadobnú kyticu alebo dekoráciu, naaranžovať zosadzovanú nádobu do exteriéru, uviazať kyticu a vyzbrojení iba nožnicami a klieštikmi zhotoviť tajnú úlohu. Jej zadanie sa dozvedeli až tesne pred začiatkom.

Každý zo súťažiacich mal pri sebe všetko, čo k dielkam potreboval. Kvety, viazačský materiál, rôzne stojany, predmety bežného užívania, na ktoré či do ktorých aplikovali svoje diela. Fantázii sa medze nekládli a prísni porotcovia, ktorí po celý čas sledovali tvorbu viazačov, im neodpustili žiadne floristické „faux pas“. Aj keď, samozrejme, pri stredoškolákoch či žiakoch základných škôl, ktorí súťažili na pôde záhradníckej školy, sa dovoľovali výnimky. Ak bolo dielko originálne a kreatívne, nejaká chybička techniky viazania sa dala odpustiť.

Explózia radosti vychádzala z posádky auta s označením: Kvetinová explózia.

Profesionálni floristi spolu so študentmi Strednej odbornej škola záhradníckej v Piešťanoch vytvorili hneď na úvod fotostenu, pri ktorej sa potom mohli zvečniť všetci návštevníci podujatia. To sa naplno začalo v stredu 19. septembra už uvedenou národnou súťažou, ktorá vyvrcholila galavečerom v kine Fontána.

Celé asi tristočlenné publikum, zložené z hostí, učiteľov, najlepších floristov Slovenska i Čiech, sledovalo dramatické chvíle, keď profesionáli viazali poslednú zo súťažných úloh – nádhernú vzdušnú kyticu inšpirovanú hudbou, ktorá zaznela na začiatku galavečera. Prácu floristov komentovala moderátorka, ktorej čipkované biele šaty s kvetinovými aplikáciami pochválil aj trnavský župan Jozef Viskupič. Niekto z publika ju nazval Victoria Regia.

Viazanie kvetov sprevádzalo svojou hudbou komorné zoskupenie Prameň. Neskôr, keď už kytice boli odovzdané a hodnotili ich porotcovia a na pódiu sa striedali mnohí rečníci počnúc riaditeľkou záhradníckej školy Evou Stručkovou, prišla na pódium aj rodáčka z Chtelnice, džezovo-swingová speváčka Lucia Lužinská. V pôvabných kvetovaných šatočkách zahrala na dobovom nástroji a zaspievala nežnú baladu – kultivovanú a prírodnú ako diela, ktoré v ten večer zdobili celú Galériu Fontána aj parkovú plochu pred kinom.

Alegorický voz s názvom Disney Land vytvorili druháci.

Tu sa ukázalo, že fantázia floristov nemá hraníc. Zo starých kufrov, hrdzavých rúr a všelijakých iných úžitkových predmetov vytvorili vďaka vsadeným kvetom, zeleni a všakovakým prírodným plodom umelecké diela. Za kreativitu už tretí rok dostal ocenenie aj Piešťanec Patrik Komár, ktorý pôsobí ako majster odborného výcviku v Strednej odbornej škole záhradníckej v Rakoviciach.

Nik z jeho súperov zrejme netušil, že Patrik sa v ten deň – plnom súťaženia, lebo profesionáli aranžovali nielen v KSC Fontána, ale aj v Auparku – potýka s veľkým smútkom. Mal v tento deň stihnúť i pohreb babičky. „Bol som rád, že súťažím a že moja myseľ sa naplno koncentrovala len na tvorbu. A ocenenie, ktoré som získal za kreativitu, si veľmi vážim. Stihol som to všetko, aj s babičkou som sa rozlúčil,“ povedal s úsmevom cez slzy.

Najväčší potlesk na galavečere však zažili víťazi národnej súťaže a ďalší ocenení v rôznych kategóriách. Obecenstvo vstalo a tlieskalo, keď do siene slávy vstúpila pri príležitosti jubilejného ročníka súťaže piešťanská učiteľka aranžovania a viazania kvetov Marta Rybová. Do siene slávy, ale žiaľ už len symbolicky in memoriam, uviedli i zakladateľa Victorie Regie, bývalého riaditeľa záhradníckej školy Igora Drobného. No a svoju minútu slávy tu zažil aj prvý riaditeľ školy Adam Pivoluska. Ten sa v zdraví a v pohode dožil veľkolepej oslavy 50. výročia založenia školy, ktorá sa konala na pôde ustanovizne, ktorú dlhé roky viedol.

Pri pôsobivej fialovo-ružovo-zeleno-žltej stene zo živých kvetov, ktorá si vyžiada stovky kvietkov, medzi inými aj astry či okrasné kapusty, sa fotili takmer všetci, čo v ten večer vzdali úctu kráse. Cukrári zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb upiekli reprezentačnú tortu a o záhradnú slávnosť s pohostením, aké mávajú bežne asi len králi, sa postarali študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera.

Čas plynul a študenti sa na škole v ďalšie dni chystali na oslavy svojej alma mater i na sobotné kvetinové korzo, ktoré dalo bodku za letnou kúpeľnou sezónou v Piešťanoch. A hoci meteorológovia po horúcich septembrových dňoch ohlasovali prudkú zmenu počasia, kvetinové božstvá zafungovali a vyprosili jasné, super krásne počasie.

Od kúpeľov cez celé mesto až do Hudobného pavilónu v parku šiel sprievod alegorických vozov a skupinových alegórií. Bol tam Lego príbeh, Disney Land, Viva Musica, Naj záhradník piešťanskej školy, Explózia kvetov či Mr. Bean. Už tradične v originálnych kostýmoch z prírodných materiálov prechádzali a mávali mestu Rusalky z Veselého, Motýle z prvej „A“ ukazovali svoje krásne krídla a Lesné bytosti mávali odušu.

Rovnako nadšene sa z okien vyzdobených osobných áut vykláňali posádky profi predajcov kvetín. A i keď z roka na rok alegórií ubúda, ostáva viera, že záhradníctvo a ľudia, čo milujú kvety a vedia s nimi čarovať, sa budú stále rodiť a učiť remeslu, ktoré robí záhradníkov šťastnými.

Viera Dusíková

Krídla motýľov z tisícok plodov jesene vytvorili Motýlí efekt.

Výsledky

25.národná súťaž v aranžovaní a viazaní kvetov Victoria Regia:

Profesionáli – seniori: Zlatú čašu, čiže prvé miesto, získal Jan Milt z Květina Milt, s.r.o., Plzeň. Striebro si vybojoval Robert Bartolen z kvetinárstva, ktoré nesie jeho meno. Azda najväčšiu radosť prejavila bronzová Klaudia Martinková zo ZF Mendelu Brno.

Záhradnícke školy – juniori: Na prvom mieste skončil Vlastimil Kucharovič zo SŠZaZe Děčín, druhá bola Vanda Tmělová zo SŠZaT Litomyšl a tretiu priečku získala Katarína Cisariková zo SOŠ záhradníckej Piešťany.

Základné školy: 1. miesto: Silvia Pavúrová, IV. ZŠ Považská Bystrica, 2. miesto: Sofia Gvuščová, ZŠ Mojmírova Piešťany, 3. miesto: Soňa Jánošíková, II. ZŠ Senica

Kvetinové korzo:

Medzi alegorickými vozmi prvú priečku získala 3. A trieda za Lego príbeh, druhí boli štvrtáci a ich Viva Musica, tretí štvrták „Naj záhradník“, štvrtí boli druháci a ich alegorický voz s názvom Disney Land. Na piatom mieste skončila Kvetinová explózia štvrtákov a Mr. Bean zo 4. A bol šiesty.

V kategórii pešie a skupinové alegórie prvé skončili Rusalky z Veselého, druhí bol Motýlí efekt z 1. A triedy a tretie Lesné bytosti.

Aranžovanie v podaní Jana Milta – víťaza národnej súťaže profesionálov.
Patrik Komár zo SOŠ Rakovice získal medzi profesionálmi opäť cenu za kreativitu.
Do siene slávy vstúpila pedagogička Marta Rybová.
Pedagógovia, na ktorých sa nezabúda – vpravo je prvý riaditeľ školy A. Pivoluska.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav