Lodenica 2018 s dažďom, ale najmä dobrou muzikou

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 2. septembra 2018, 13:00

Už dvadsať rokov ukončuje leto v Piešťanoch obľúbený festival Lodenica. Dnes už rodinný a nie primárne country festival prilákal do kempingu na Rekreačnej ulici tisíce návštevníkov. Tí sa pri dobrej hudbe zabávali od 30. augusta do 1. septembra.

V piatok zahrala na pódiu kapela IMT Smile. (Autor: am)

Headliner podujatia Jaromír Nohavica vystúpil hneď ako prvý vo štvrtok o 20.00 h. Keďže väčšina návštevníkov si výmenu lístka za náramok nechala na poslednú chvíľu pred začiatkom koncertu, tvorili sa pri stánkoch pred areálom Lodenice obrovské rady. Niektorí tak napokon začiatok koncertu ani nestihli, no keďže J. Nohavica zahral plnohodnotné dve hodiny, zabavili sa napokon všetci.

Ku koncu koncertu vybehol na pódium aj frontman piešťanskej kapely Slniečko a spolu s J. Nohavicom si zaspievali vtipnú, no výstižnú skladbu o Piešťanoch. „Dojmy z koncertu? Zo spoločných pesničiek s Jarkom Nohavicom som mal trému, lebo neboli vopred nacvičené. Spoliehali sme sa na nutnú dávku improvizácie a fakt, že nám to budú diváci tolerovať. Myslím, že je medzi nami s Jarkom isté myšlienkové prepojenie, lebo jeho verzia pesničky „Sokolovce“ (nazvaná „Kroměříž“) a moja verzia jeho pesničky „U nás na severu“ vznikli úplne spontánne, bez dohovoru a v rovnakom čase,“ povedal Peter Remiš, líder skupiny Slniečko.

Piešťanské Slniečko, ako už býva zvykom, poriadne roztancovalo a rozospievalo dav. „Náš samostatný koncert bol potom už skôr rutinná záležitosť, lebo okrem novinky „Aida“ sme hrali set, ktorý sme mali dobre vyhratý z desiatok posledných koncertov,“ skonštatoval spevák.

Prezradil však, ako sa zrodila spolupráca s J. Nohavicom. „Vznikla spontánne na základe toho, že uznávame prácu jeden druhého a on, ako starší a oveľa známejší dal podnet na niekoľko spoločných koncertov v Českej republike. Zrejme si tak chcel otestovať naše schopnosti zaujať publikum, pre ktoré sme boli úplne neznámy fenomén. Vyzerá to tak, že spolupráca začala dobre a bude pokračovať aj naďalej, pretože už máme pozvanie na jesenný koncert v jeho ostravskom klube Heligonka,“ prezradil P. Remiš.

A podľa jeho slov má Jarek aj istú predstavu o spolupráci v budúcom roku, ale ešte je o tom predčasné hovoriť verejne.

„Ešte by som chcel dodať, že pesnička o Bodone/Piešťanoch, ktorá vlastne zatiaľ ani nemá názov, nebola písaná s úmyslom zloženia nejakej predvolebnej hymny. Ona len kopíruje tému a atmosféru pôvodnej Nohavicovej pesničky „U nás na severu“, ktorá by bola pre Piešťancov v origináli ťažko pochopiteľná, preto som zvolil tému Piešťany. Obsah treba chápať humorne a s nadsádzkou – ostatne ako všetky pesničky Slniečka,“ dodal spevák.

V piatok sa na pódiu Lodenice objavilo viacero zvučných mien. Zaspievala napríklad aj Szidi Tobias, IMT Smile, Hex či František Nedvěd s kapelou Tie Break.

Sobotňajšiu časť programu napokon pokazili takmer celodenné búrky. Skalní návštevníci sa skryli pod veľký stan a užívali si koncerty mnohí stojac po členky v bahne. Lenka Filipová, Sweet či Kamelot prilákali aj napriek nepriaznivých poveternostným podmienkam veľa ľudí.

Dvadsiaty ročník Lodenice sa tak opäť nezaobišiel bez dažďa, no skvetá atmosféra potvrdila, že festival sa počas uplynulých dvoch dekád stal súčasťou života mnohých Slovákov, Čechov a ďalších návštevníkov, ktorí si bez neho nevedia predstaviť záver leta.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava