Andrej Kiska: Musíme sa zjednotiť a povedať „nie“ zlu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. septembra 2018, 14:00

Návšteva prezidenta Andreja Kisku v Piešťanoch vyvolala mnoho reakcií. Kým jedni vo štvrtok 6. septembra prišli na Námestie slobody, aby mu potriasli rukou, prišli i tí, ktorí ho „nepovažujú za svojho prezidenta“.

(Autor: am)

Ako prvý hlava štátu navštívila piešťanský mestský úrad. Odtiaľ sa A. Kiska presunul na Gymnázium Pierra de Coubertina, kde diskutoval so študentmi. Nezabudol im pripomenúť, že si majú vyberať kvalitné vysoké školy.

Po diskusii sa presunul na Námestie slobody. Tam ho už čakali desiatky obyvateľov a nastúpená čestná stráž. Za jej prítomnosti prezident položil veniec pod pamätnú plaketu k 17. novembru 1989.

Po tomto akte spolu s primátorom Milošom Tamajkom vystúpil na pódium a predniesol niekoľko viet. Prezident v príhovore spomenul, že Piešťany, ako svetoznáme mesto, navštívilo mnoho obyvateľov Slovenska i zahraničných turistov. „Ja sám som tu mal možnosť byť tri týždne v liečebnom bahne a zažil som to, čo je pre Piešťany typické. Zacítil som nielen piešťanské bahno a ruky masérov, ale zacítil som aj to, čo je na Piešťanoch úžasné, a to pohostinnosť ľudí, úsmevy, dobrú náladu. Preto sa vždy s dobrou náladou do Piešťan vraciam,“ uviedol prezident, ktorý dodal, že zvyšok Slovenska má byť na naše mesto právom hrdý.

Počas jeho príhovoru sa okrem potlesku, cvakania fotoaparátov a povzbudzujúcich pokrikov objavilo aj nesúhlasné pískanie. Prezident však pokračovať v prejave. „Nežijeme jednoduchú dobu. V krajine nám narastá extrémizmus. Situácia nie je komplikovaná len u nás doma, ale aj v susedných krajinách či zámorí. My všetci, ktorí si myslíme, že zo Slovenska treba vybudovať krajinu, na ktorú budeme pyšní, kde budeme na seba milí, kde budeme vedieť požiadať o odpustenie, ale aj prepáčenie, kde všetci, ktorí si myslíme, že Slovensko je moderná krajina a patrí do Európskej únie, my všetci sa musíme zjednotiť a povedať nie zlu, ktoré nám tu rastie. Nikto nechce, aby nám tu nanovo vyrástli hranice, aby sa zo Slovenska stal xenofóbny štát plný nenávisti, holých hláv a holých viet,“ predniesol A. Kiska.

Po skončení prejavu sa svojho megafónu chopila Piešťanka J. Ladická, ktorá podľa svojich slov spolu s rodinou bojuje za prinavrátenie svojej vnučky Maxine. Tú mali jej synovi a neveste vziať nórske úrady. Spolu s hŕstkou ľudí tak na námestí Kiskovi vyčítala, že o jej vnučku nezabojoval, keď sa zúčastnil rokovania v Nórsku.

To sa však už prezident pomalým krokom presúval smerom na Winterovu ulicu, pričom sa fotil a zdravil s okoloidúcimi. Prešiel sa aj po Sade A. Kmeťa, Kolonádovom moste a navštívil Kúpeľný ostrov. V Hoteli Thermia Palace si pochutil na obede.

Prezident navštívil aj obec Drahovce, odkiaľ vám taktiež prinesieme reportáž. V popoludňajších hodinách ešte bude diskutovať s aktivistami v Elektrárni Piešťany.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín