Zázračného liečiteľa vypoklonkovali inam

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. júla 2018, 12:00

Zázračné vyliečenie malého piešťanského Róma miestnym „gadžom“ Mariánom z Vodárenskej ulice lákalo do kúpeľného mesta početné skupiny tohto etnika. Niekoľko dní sa zdržovali na území Pažitského parčíka, kam medzi nich „liečiteľ“ chodil. Tieto seansy prerušilo na niekoľko dní daždivé počasie. Okupovaniu parčíka chce mesto zabrániť nateraz jeho revitalizáciou.

Dočasnú stopku seansám zatiaľ dá revitalizácia stromov. (Autor: Supa)

„Sme tu, aby nás zbavil bolestí a chorôb,“ uviedol jeden z miestnych Rómov, keď sme parčík minulý utorok navštívili. „On je Ježiš! Veríme, že keď sa nás bude dotýkať, uzdravíme sa,“ dodal s tým, že si neželá, aby sme ho „kamerovali“.

Na zhromaždenia Rómov v parčíku už poukazovali mnohí Piešťanci, ktorí sa sťažovali najmä na neporiadok a vykonávanie potrieb v blízkosti rodinných domov. Tiež im prekážali preplnené cesty zaparkovanými autami čakajúcich Rómov. Cez deň ich tam veľa nebývalo a ani Rómovia sami nevedeli, kedy sa „liečiteľ“ objaví. Zväčša tak robil až večer, a to tam boli aj dve stovky ľudí čakajúcich na zázrak.

Na takéto zhromaždenie Rómovia nepotrebovali žiadne povolenie, čo miestnych obyvateľov štvalo najviac. „Situáciu sme riešili na mestskom úrade so zodpovednými pracovníkmi, so Službami mesta Piešťany, s mestskou políciou aj so zástupcami samotnej rómskej komunity. Keďže ich stretnutie nie je nezákonné, mestská polícia zvýši dohľad v tejto lokalite, aby nedochádzalo k znečisťovaniu prostredia, neprimeranému hluku, prípadne iným problémom,“ informoval v pondelok 16. júla agentúru SITA o zhromaždení primátor Miloš Tamajka.

Mesto „okupantov“ z parčíka vyhnať nemohlo, tak ich s pomocou polície prinútilo aspoň po sebe upratať.

Minulý utorok dve hodiny zasadala „bezpečnostná rada mesta“ a zhodla sa na tom, že situáciu bude polícia naďalej monitorovať. „Robíme, čo nám zákony umožňujú. Nateraz sme sa s vajdom dohodli, že nebudú robiť neporiadok a ten aktuálny po sebe upracú,“ uviedol vtedy na „mieste činu“ náčelník piešťanskej mestskej polície Marcel Mihalik. Jeho kolegovia aj predstavitelia štátnej polície zároveň začali koordinovať upratovanie parčíka a Rómom rozdali plastové vrecia. Tí sa bez reptania hneď pustili do práce.

Keď však prišlo na údajného liečiteľa, nepovedali nič. Ani kedy medzi nich chodí. Že kým tam budú policajti a médiá, neukáže sa. Štátni policajti sucho konštatovali, že majú smolu, lebo oni tam budú stále a zázračné seansy nebudú.

Pažitský parčík je vlastne bývalý cintorín, kde sa „liečiteľovi“ Mariánovi mal zjaviť Spasiteľ a odovzdať mu silu, aby mohol uzdravovať chorých. Údajne pomohol malému Rómovi, s ktorým sa chceli stretnúť aj policajti, aby sa s ním porozprávali. Tiež ich zaujímalo, či si za túto pomoc záhadný liečiteľ niečo pýta. Hoci Rómovia svorne tvrdili, že všetko je zadarmo, polícia má indície, že sa za „zázračné objatie“ platilo.

To však platilo len do stredy, keď po týždni Rómov z parku vyhnali dažde i neutíchajúci záujem polície a médií. Cez víkend sa tam zgrupovali opäť, v sobotu ich tam bolo vyše päťdesiat. Je pravdepodobné, že budú naďalej prichádzať, lebo pre Rómov je totiž lokalita, kde sa Mariánovi zjavil Ježiš Kristus, svätou a spravia si tam pútnické miesto. Mesto ako keby im chcelo vyjsť v ústrety, spustilo v parčíku od pondelka až do odvolania v čase vegetačného pokoja arboristické ošetrenie drevín a kompletnú rekonštrukciu zelene. Pre verejnosť je uzavretý, čo zatiaľ rešpektujú aj Rómovia.

Gabo Kopúnek

Na zázračného liečiteľa neraz čakalo aj dvesto chorých či zvedavcov.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava