Po Piešťanoch chodia podvodníci, pília stromy za peniaze

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. júla 2018, 10:00

Vynaliezavosť podvodníkov, zdá sa, nemá hranice. Obeťami bývajú spravidla seniori. Tentoraz na klamárov natrafili obyvatelia Sasinkovej ulice v Piešťanoch. Podvodníci, ktorí sa pasovali za pracovníkov starých „technických služieb“, si od dôchodcov zinkasovali dve stovky za vypílenie stromu.

Seniori by mali byť opatrní aj pri prihlasovaní sa na rôzne prezentácie hrncov, prikrývok či zdravotníckeho materiálu. Ilustr. foto. (Autor: vd)

Na svojom facebookovom profile v pondelok 9. júla zverejnil šéf mestskej zelene Služieb mesta Piešťany, Peter Tekula, upozornenie, že po Piešťanoch sa pohybovali štyria muži, ktorí sa predstavovali ako zamestnanci „technických služieb“. (Názov organizácie je už zastaraný, ale ľudia to tak nevnímajú.)

Peter Tekula vyzýva k obozretnosti: „Muži sa snažili presvedčiť občanov, ktorým tieni strom, že dnes tieto vyrubujú a odvážajú. Za túto prácu si pýtajú 200 eur. Žiaľ, na Sasinkovej ulici sa im podarilo takto podviesť dôchodcov. Chcem vás poprosiť a požiadať, ak by ste sa s niečím takýmto stretli, zamestnanci Služieb mesta Piešťany to nie sú a ani služby mesta s týmto nemajú nič spoločné. Ide o podvodníkov.“

Na Sasinkovej ulici vylákali falošní pilčíci od dôchodcov dvesto eur za vypílenie stromu.

Podvod ohláste polícii

Pretože podvodníci vylákali od dôchodcov dvesto eur a ešte aj vypílili strom, išlo by v prípade, že to oznámia polícii, o trestný čin, za ktorý by mali pykať. Lenže podvedení Piešťanci nepodali trestné oznámenie. „Uvedený prípad obyvatelia Piešťan nenahlásili polícii. V prípade, že sa stali osoby obeťami podvodu, každý takýto prípad je potrebné nahlásiť čo najskôr na najbližšom policajnom útvare,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Zároveň upozorňuje dôverčivých ľudí, aby boli opatrní.

Polícia ročne vykoná niekoľko preventívnych projektov, posedení a diskusií so seniormi, aby ich vystríhala pred nástrahami rôznych podvodníkov. Naliehavá situácia na strane volajúceho je natoľko presvedčivá, že starší ľudia podľahnú potrebe pomôcť svojim blízkym a situáciu si dostatočne nepreveria. Aj v tomto roku sa na políciu v Trnavskom kraji obrátilo 22 občanov, ktorí podali trestné oznámenie. Z toho dvadsať prípadov vyšetrovali policajti v okrese Trnava, jeden bol nahlásený v okrese Galanta a jeden v okrese Dunajská Streda.

Je predpoklad, že nenahlásených prípadov, prípadne neúspešných pokusov môže byť v iných okresoch i viac. Obete týchto trestných činov majú neraz pocit vlastného zlyhania a udalosti nahlasujú s časovým odstupom, prípadne vôbec, čo sťažuje prácu polície pri odhaľovaní páchateľov. Vo väčšine oznámených prípadov využili páchatelia známu legendu VNUK a VNUK – dopravná nehoda.

Falošní vnukovia lákajú peniaze

Polícia preto upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obzvlášť obozretní. Podvodníci volajú starším osobám najmä v neskorých nočných hodinách alebo skorých ranných hodinách a predstavujú sa nielen ako ich príbuzní, ale aj ako dobrí známi niekoho z rodiny. Vo všetkých prípadoch žiadajú požičať peniaze na rôzne účely.

Seniorom napríklad oznámia, že ich príbuzný zavinil pod vplyvom alkoholu ťažkú dopravnú nehodu, spôsobil škodu, zranenie inej osobe a teraz leží v nemocnici, nemôže komunikovať, lebo si pri dopravnej nehodne odhryzol jazyk. Od seniorov žiadajú navyše peniaze aj na operáciu príbuzného seniora, nakoľko je v kritickom stave. Staršiu osobu kontaktujú niekoľkokrát za sebou, aby konala pod tlakom bez možnosti overenia si situáciu u blízkych.

Podvodní vodári, elektrikári, plynári

Polícia sa v teréne stále stretá aj s najznámejšími legendami. Podvodníci vystupujú aj ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov či iných inštitúcií, tiež ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice a popritom pýtajú peniaze na operáciu ich príbuzného v kritickom stave. Na ulici sa tiež stále „darí“ podomovým predajcom, ktorí lákajú seniorov na „výhodné“ kúpy rôzneho tovaru. Najčastejšie ide i ponuku vlnených prikrývok, masážnych strojov, zdravotníckych pomôcok, hrncov, nožov.

Polícia upozorňuje, že v mnohých prípadoch ide o  podvodníkov, ktorí sa v prvom rade snažia získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli ich pod rôznymi zámienkami okradnúť. Polícia preto zdôrazňuje, aby seniori nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote a nevyberali pred nimi peniaze. Podvodníci ovládajú veľa spôsobov a manipulačných techník, ako od nich vylákať peniaze a vzápätí ich pripraviť o celoživotné úspory.

(vd)/KR PZ

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav