Čo sa udialo počas prvých troch mesiacov roka 2018?

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 4. januára 2019, 16:00

Čo vám prvé napadne, keď si spomeniete na rok 2018? V Piešťanoch sa toho udialo mnoho, či už pozitívneho, úsmevného, alebo aj smutného. Pripomeňme si zopár výrazných momentov z kultúrneho a spoločenského života počas mesiacov január, február a marec.

Pri Piešťanoch budú vyrábať súčasti Porsche

Výrobné haly v poradí už piatej automobilky na Slovensku postavia neďaleko Piešťan. Na 20-hektárovom pozemku v katastri Hornej Stredy by mali vzniknúť výrobné linky komponentov pre elektromobily luxusnej motoristickej značky. Montáž nového elektromobilu Porsche Mission E by mala prebiehať v bratislavskom závode koncernu Volkswagen Group, pod ktorý Porsche patrí.

Novorodencom pomôžu špičkové prístroje

Časť výťažku z predaja troch rozprávok Pavla Dobšinského na CD-nosičoch v obchodnom reťazci Lidl sa ušla aj piešťanskej Nemocnici Alexandra Wintera v podobe špičkových prístrojov na liečbu kriticky chorých novorodencov.

Kultúrne barbarstvo Miloša Tamajku a Marty Jurčovej

Piešťany sú opäť v zornom poli celoslovenských médií a opäť v negatívnom svetle. Po zakázaní decembrového pochodu čertov poslancami sa tentoraz vedenie mesta uchýlilo k cenzúre umenia. Výstava obrazov legendárneho českého maliara Jiřího Načeradského sa tak skončila predčasne.

Pohostinstvo Vŕšok už dodýchalo

V pohostinstve Vŕšok v Piešťanoch si už kofolu ani pivo nedáte. Známa krčma je zatvorená. Prevádzka, pod ktorou bola ako zodpovedná osoba podpísaná pracovníčka OD Jednota Trnava, je pustá od januára tohto roka.

Odišla živá kronika mesta Kornel Duffek

V trnavskej nemocnici ukončil svoju životnú púť muž, ktorý bol živou kronikou Piešťan – Kornel Duffek. Elegán, vždy úctivý pán – i v regionálnej politike, kde pôsobil. Miloval kultúru, literatúru, hudbu, dejiny, umenie, prírodu, bol jej zanieteným ochrancom, ale aj zberateľom.

Umelcov z Piešťan vyháňajú, v moravianskom kaštieli ich radi prichýlia

Renesančný kaštieľ v Moravanoch nad Váhom, donedávna nazývaný i kaštieľom duchov, je konečne po rokoch na ceste získať svoju pôvodnú honosnú tvár. Starajú sa o to jeho noví majitelia Petra a Róbert Vydrovci.

Unikátna rotunda Jurko

Rotunda sv. Juraja, ktorá sa nachádza nad Nitrianskou Blatnicou a každoročne počas Svätojurajskej púte priláka stovky nadšencov, je staršia, ako sa predpokladalo. Počas reštaurovania sa totiž objavili vzorky, ktoré svetové laboratóriá označili, že pochádzajú ešte z 9. storočia.

Pečeňady plánujú stavať termálne kúpalisko

V Pečeňadoch majú poklad v podobe geotermálnej vody s liečivými účinkami. Obec, ktorá má približne 550 obyvateľov, plánuje vodu z hĺbky 2500 metrov využiť na vybudovanie termálneho kúpaliska.

Prasacia chrípka v Prašníku

Chrípková epidémia v Trnavskom kraji pomaly zatvára školy, škôlky aj pracoviská. Popri bežnej chrípke sa neďaleko Piešťan, v Prašníku, minulý týždeň potvrdil výskyt prasacej chrípky iba u trojročného dievčatka.

Piešťanci chcú slušné Slovensko

Na Slovensku sa v piatok 9. marca uskutočnil vôbec najväčší protest obyvateľov v histórii. K tisícom ľudí, ktorí v ten deň vyšli do ulíc v mnohých kútoch krajiny, sa na poslednú chvíľu pridali i Piešťanci. Zhromaždili sa na Námestí slobody a symbolicky zaštrngali kľúčmi.

Veľkonočná výzdoba konkuruje veľkomestám

Výzdoba, ktorá sa v uplynulom týždni objavila v centre Piešťan, obyvateľom vyrazila dych. Piešťanci, nezvyknutí na také krásne aranžmány, sa nemôžu na ne vynadívať.

Zbytočná smrť vlčiaka pobúrila Slovensko

Keď v piešťanskom útulku dostali informáciu o nechcenom, vraj agresívnom psovi, ani len netušili, aké rozmery prípad naberie. Majiteľka štvornohého strážcu sa totiž zviera rozhodla násilne vypustiť, a to priamo pri frekventovanej ceste na Havrane. Tento čin napokon psa stál život, čo pobúrilo obrovské množstvo nielen Piešťancov, ale i obyvateľov celej krajiny.

Aj Piešťany majú svoje tajné podzemie

Vo výkopoch plynárov, ktorí na Winterovej ulici od februára vykonávajú rekonštrukcie sietí, sa na okrajoch vyhĺbených jám zjavili červenkasté tehly. Je to pravda! Piešťany majú svoje podzemie. Išlo o pozostatky tehlovej kanalizácie z 19. storočia.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav