Prasacej chrípky z Prašníka sa vraj nemusíme báť

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2018, 16:04
  • Autor:Daniela Serišová/sita

Chrípková epidémia v Trnavskom kraji pomaly zatvára školy, škôlky aj pracoviská. Popri bežnej chrípke sa neďaleko Piešťan, v Prašníku, minulý týždeň potvrdil výskyt prasacej chrípky iba u trojročného dievčatka.

Situácia je o to vážnejšia, že sa táto chrípka zistila u dievčatka, ktoré navštevuje miestnu materskú školu. Podľa dostupných informácií dostalo vysoké teploty iba pár hodín potom, čo ju rodičia priviezli do škôlky. Nasledoval rýchly prevoz do piešťanskej nemocnice, kde vyslovili podozrenie na prasaciu chrípku a dieťa transportovali na bratislavské Kramáre, kde testy vírus potvrdili. Materskú školu na príkaz hygienikov okamžite zatvorili a deti zostali doma.
„Nikto nie je v karanténe, sme zavretí pre bežnú chrípku, nie prasaciu. Konzultovala som to aj s pediatrami a neboli nariadené ani celoplošné výtery,” vysvetľuje zatvorenie Materskej školy v Prašníku riaditeľka Zuzana Šmachová. Deti sú doma, no zamestnanci chodia do práce a robia to, čo im nakázali hygienici. Dezinfikujú, umývajú, všetko čistia, prevliekajú postele. Tento týždeň by mali škôlku už opätovne otvoriť.
V nemocnici na Kramároch testy potvrdili u dievčatka prasaciu chrípku typu H1 z roku 2009. Tento typ vírusu však podľa odborníkov koluje v populácii ako bežná sezónna chrípka. V minulosti bola nazývaná aj pandemická alebo prasacia chrípka, v roku 2009 spôsobila mnohé úmrtia.
Dnes však už proti nej existuje efektívne očkovanie. Úrad verejného zdravotníctva teda v súvislosti s tým odmieta akékoľvek obavy: „Je to už pomerne bežný chrípkový vírus, netreba robiť paniku. Je však potrebné sa pred chrípkovými a akútnymi respiračnými ochoreniami jednoznačne chrániť. Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 sme mali laboratórne potvrdených 22 takýchto prípadov. Za minulý týždeň to boli napríklad štyri.”
Podľa informácií z Kramárov vieme, že dievčatko je na samostatnej izbe a jeho stav je naďalej vážny. Dôvodom však môže byť nielen znížená imunita, ale aj nízky vek pacientky. Úrad verejného zdravotníctva preto opäť prízvukuje, že treba dať očkovať najmä deti. Vo vakcíne, ktorá sa momentálne podáva na Slovensku, je totiž zahrnutá aj protilátka proti tejto prasacej chrípke. Včasným očkovaním sa tak dievčatko mohlo ochoreniu vyhnúť.
V Trnavskom kraji zaznamenali v uplynulom týždni 15 927 prípadov akútnych respiračných ochorení, z toho 3339 prípadov chrípky. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to nárast o 2,6 percent pri akútnych respiračných a o deväť percent pri chrípkových ochoreniach.
„V Trnavskom kraji bolo zaevidovaných päť prípadov závažných respiračných ochorení, z toho u dvoch pacientov bol potvrdený vírus chrípky. V jednom prípade vírus chrípky B a v jednom prípade vírus chrípky AH1N1,“ informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.
Pre chrípku bolo uzatvorených 62 školských zariadení, z toho 35 materských, 23 základných a štyri stredné školy. Aj naďalej platí zákaz návštev v nemocniciach v kraji, pribudol aj zákaz návštev v zariadeniach sociálnej starostlivosti v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec a Galanta. Z hľadiska stupňa intenzity je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni lokálnych epidémií.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel