Tipy na úspešnú a pohodovú dovolenku. Na toto by ste mali myslieť

  • Inzercia
  • 15. júna 2023, 09:08

Dovolenka. Mali by sme si pri nej oddýchnuť a nabrať sily do všedných dní. Samozrejme spoznať nových ľudí, miesta a získať kopec zážitkov. Aby však splnila tieto parametre, je potrebné venovať zvýšenú pozornosť príprave a plánovaniu dovolenky.

(Autor: najlacnejsiepzp.sk)

Poďme sa teda rovno pozrieť na naše tipy na úspešnú a pohodovú dovolenku.

Plánovanie a rezervácia dovolenky

V prvom rade je potrebné sa zhodnúť na mieste, kde chcete vyraziť. Pokiaľ to finančná situácia dovoľuje, väčšina Slovákov vyrazí k moru. Niekto uprednostní exotickejšie krajiny ako je Turecko, Tunis či Egypt (alebo si zaletí do Izraela). Iní budú spokojní s Jadranom. Netreba však zabúdať ani na fakt, že svoje kvality má aj dovolenka na Slovensku.

Inšpirujte sa našimi tipmi na výlet na Slovensku. Tu je niekoľko príkladov:

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, začnite výberom destinácie. Dôležité je získať čo najviac informácii o mieste, kde plánujete dovolenkovať. Na tieto účely sa výborne hodia recenzie resp. rôzne cestovateľské blogy či skupiny na sociálnych sieťach. Užitočné informácie vám poskytnú aj cestovné kancelárie.

Keď už máte vybraté miesto, nastal čas zvoliť si ubytovanie. Samozrejme, pokiaľ pôjdete cez cestovnú agentúru, tieto starosti za vás vyrieši niekto iný. Ak však plánujete cestovať na vlastnú päsť, určite je dobré si zajednať ubytovanie dopredu. Tu tiež odporúčame si poriadne “preklepnúť” hotel či penzión, v ktorom plánujete bývať.

Veľa našincov cestuje najmä do Chorvátska takpovediac naslepo. Spoliehajú sa na to, že si ubytovanie rýchlo a ľahko nájdu priamo na mieste. Na takomto variante nie je nič zlé, no nesie so sebou istú dávku stresu a riziko. Pre takmer zaručene pohodovú dovolenku je preto lepšie zajednať si ubytovanie dopredu.

V rámci príprav by ste mali zvážiť aj cestovné poistenie. Nikdy totiž neviete či a kedy ho budete potrebovať. A pokiaľ plánujete cestovať na dovolenku autom, mali by ste myslieť aj na pripoistenie osobného vozidla. Viac o možnostiach pripoistenia auta na dovolenku nájdete napríklad na stránke najlacnejsiepzp.sk.

Finančný rozpočet alebo odkladajte si celý rok

Dovolenka na Slovensku či v zahraničí je vždy drahý špás. Ubytovanie a cesta je jedna vec. Druhá sú potom samotné výdaje na mieste. Ak aj plánujete iba vylihovať pri mori, určite si budete chcieť odniesť domov nejaký suvenír alebo ochutnať miestnu špecialitu. A v tom prípade sa opäť dostávajú k slovu peniaze.

Dôležité je preto si na dovolenku odkladať priebežne. Väčšina bánk umožňuje pri platbe kartou zaokrúhľovať ceny nahor a “drobné” si odkladať na sporiaci účet. Toto predstavuje perfektné riešenie ako takmer nevedome si sporiť práve na dovolenku (prípadne výdavky na dovolenke).

Alebo si môžete priamo založiť sporiaci účet a mesačne tam posielať nejaké peniaze navyše. Za polroka či rok si takto dokážete ušetriť peknú sumu.

Balenie alebo keď jeden kufor nestačí

Balenie patrí k aktivitám, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť dovolenky. Často ide o činnosť, kedy sa celá rodina zvykne pohádať. Veru, napratať sa do kufra tak, aby spĺňal podmienky leteckej spoločnosti nie je jednoduché.

Rovnako ťažké to býva aj v prípade, ak cestujete na dovolenku autom. Vtedy dovolenkári zvyknú brať množstvo vecí navyše, veď auto odnesie.

Než sa začnete baliť, vytvorte si zoznam vecí, ktoré si chcete so sebou vziať. Zamerajte sa hlavne na nevyhnutné veci ako je oblečenie, hygienické potreby, liekty, elektroniku (nabíjačky) a dôležité dokumenty. Správne vytvorený zoznam vám pomôže udržať si poriadok počas prípravy a minimalizuje riziko zabudnutia dôležitých vecí.

Ak aj plánujete cestovať autom, snažte sa nebrať so sebou prebytočné veci. Napríklad nadmerné množstvo oblečenia (ktoré je pri mori aj tak zbytočné) nechajte radšej doma.

Súčasťou batožiny by určite mala byťzákladná sada liekov. Do nej patria napríklad lieky na bolesti (hlavy, zubov…), žalúdočné problémy, dezinfekcia, leukoplast atď. Pokiaľ užívate pravidelne nejaké lieky, uistite sa, že ste si ich zbalili v dostatočnom množstve pre celú dobu dovolenky.

Nezabudnite si dovolenku užívať

Veľa ľudí sa dovolenky nevie dočkať. Keď už však dorazia do cieľovej destinácie, zrazu majú problém. Nevedia vypnúť a začať oddychovať. Stále sú mysľou doma či v práci a riešia problémy, ktoré ich po návrate čakajú. Prepnúť na dovolenkový režim teda nemusí byť vôbec jednoduché.

Snažte sa preto pred odchodom na dovolenku podokončovať všetky úlohy v práci aj doma. Ak vám počas dovolenky napadnú nejaké budúce povinnosti, zapíšte si ich. Je to najjednoduchšia cesta ako oklamať svoj mozog. Akonáhle je úloha zapísaná v mobile či na papieri, ľudský mozog na ňu rýchlejšie zabudne.

Taktiež sa pokúste nechať si na dovolenke dostatok času na spoznávanie nových miest a ľudí. Striktne naplánovaný program môže byť kontraproduktívny.

Nezabudnite. Úspešná dovolenka nie je náhoda. Začína plánovaním a poriadnou prípravou. Vďaka týmto krokom znížite riziko negatívnych udalostí, ktoré by vám pokazili radosť z prežitých dovolenkových zážitkov.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof