Návštevu sídla Jablonickej vetvy rodu Apponyiovcov spojte s výletom v Malých Karpatoch

Jeden z najvýznamnejších uhorských rodov sa do povedomia kultúrnej a vzdelanej Európy zapísal založením slávnej Aponiovskej knižnice. Sídlom jednej z jeho vetiev bola Jablonica a honosný kaštieľ s rozsiahlym parkom. Spravte si na výlete k Jablonickému kaštieľu i turistický okruh z obce Hradište pod Vrátnom do Dobrovodského chotára k hradu Dobrá Voda.

V uplynulých rokoch občianske združenie Útulný domov začalo s postupnou obnovou kaštieľa. Nádvorie už vyzerá ako za čias Apponyiovcov. (Autor: Trnavský kraj zážitkov/Supa)

História Jablonického kaštieľa siaha do 16. storočia, Jablonická vetva rodu Apponyiovcov ho vlastnila od 18. storočia. Park v areáli kaštieľa bol pôvodne koncipovaný ako „prirodzený“, neskôr mu gróf Anton Apponyi (1852-1920) vtisol podobu anglických záhrad.

Po jeho smrti nastali pre kaštieľ ťažké časy. Kúpil ho moravský podnikateľ Cyril Zbořil z Přerova, no pre insolventnosť ho musel odovzdať Olomouckej banke. Časť zariadenia bola so súhlasom Štátneho referátu na ochranu pamiatok vyvezená do zahraničia, časť vydražená a budova niekoľko desaťročí slúžila ako sklad obilia.

Aj to sa podpísalo na veľmi zlom technickom stave kaštieľa. V uplynulých rokoch však občianske združenie Útulný domov začalo s jeho postupnou obnovou. Nádvorie už vyzerá ako za čias Apponyiovcov. Areál kaštieľa je skrášlený stredomorskými rastlinami, napríklad 300-ročnými olivovníkmi, palmami, citrusmi a mnohými inými, ktoré si tiež môžete kúpiť do svojej záhrady.

V roku 2023 sa otvára aj miestnosť pre rôzne stretnutia, prezentácie, výstavy a oslavy s možnosťou vychutnať si kávu alebo kvalitné vína. Areál kaštieľa je od marca do októbra otvorený v pondelok až sobotu počas celého dňa. V júli sa v kaštieli bude konať alternatívny hudobný a umelecký festival Hradby Samoty.

Turistický okruh k hradu Dobrá Voda

Spravte si turistický okruh z obce Hradište pod Vrátnom do Dobrovodského chotára k hradu Dobrá Voda. Vyrážame spred obecného úradu po zelenej turistickej značke (Chodník Jána Hollého) smerom na Hradište pod Vrátnom, rázc. s modrou. Pokračujeme stále po zelenej turistickej značke, míňame turistický rázcestník Mariáš, rázc. pod hradom, kde odbočíme doľava smerom na Odbočka k Dobrovodskému hradu. Odtiaľ nás nasmeruje červené turistické značenie k hradu.

Späť sa vraciame po červenej turistickej značke nazývanej Cesta hrdinov SNP. Prechádzame prírodnou rezerváciou Slopy, predmetom ochrany sú spoločenstvá na krasovom reliéfe. Míňame jaskyňu Slop (geomorfologicky hodnotná, 75 m dlhá a 30 m hlboká vertikálna jaskyňa zlomovo-korózneho pôvodu). Pri turistickom rázcestníku Skálie prejdeme na modrú turistickú značku a neskôr na zelenú, ktorá vedie až k miestu začiatku našej turistiky – obec Hradište pod Vrátnom.

zdroj: Trnavský kraj zážitkov

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava