Výlet na Branč i pre nenáročných turistov

Máme obdobie adventu a s tým spojenú prípravu na najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. Okrem nákupných ošiaľov a shopingturizmu je fajn nezabudnúť i na pohyb v prírode, a tak máme pre vás tip, ako pobehovanie za vianočnými darčekmi po nákupných centrách vykompenzovať nenáročnou prechádzkou pri poznávaní našej histórie. A prechádzka v okolí hradu Branč je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Nenáročný okruh okolo hradu meria 5,2 km a je vhodný i pre rodiny s deťmi. (Autor: Trnavský kraj zážitkov)

Vyberte sa po stopách šľachtických rodov a spoznajte jeden z najstarších hradov Záhoria. Branč kedysi patril najbohatším zemepánom na území dnešného Trnavského kraja. Dnes ponúka skvelý výhľad na Myjavskú pahorkatinu a Záhorskú nížinu. Od Piešťan je táto lokalita vzdialená ani nie hodinu jazdy autom.

Nenáročný okruh okolo hradu Branč meria 5,2 kilometra a je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Začína sa pri rozcestníku Podbranč, Podzámok. Môžete tam nechať zaparkované auto a vydať sa po modrej turistickej značke, ktorú kopíruje cyklotrasa č. 5320, k zrúcanine hradu Branč.

Keď sa nabažíte výhľadov na okolitú krajinu, pokračujte na západ. Približne po 1,5 km sa turistická a cyklistická trasa oddeľujú. Zostaňte na cyklistickej a po 300 metroch sa vydajte doprava cez lúku, na ktorej objavíte Starý hrad (455 m n. m.). Juhovýchodne od neho je turistický chodník značený zelenou farbou. Ten vás dovedie k východiskovému bodu – Podbranč, Podzámok.

Výhľad z hradu si užívali aj Nyáriovci

História hradu, ktorý vznikol v 50. rokoch 13. storočia, je spojená so slávnymi šľachticmi – vlastnil ho Matúš Čák Trenčiansky aj Stibor zo Stiboríc. Na začiatku slúžil ako vysunutý opevnený bod v pohraničnom pásme medzi Českým a Uhorským kráľovstvom, podobne ako hrady v Šaštíne, Holíči a Skalici. Za jeho zakladateľa sa považuje Magister Aba z hlohoveckej vetvy rodu Abovcov. Prvú písomnú zmienku o hrade máme z roku 1297, do rúk Matúša Čáka Trenčianskeho prešiel akiste násilnou cestou v roku 1309.

Neskôr Branč dobyli husiti, od ktorých ho vykúpil kráľ Žigmund Luxemburský. Po roku 1530 ho získal František Nyáry (Ňári), a keďže na ňom s rodinou žil, investoval do jeho stavebných úprav. V časoch vrcholiaceho tureckého nebezpečenstva prišlo k drancovaniu panstva a samotný hrad bol v roku 1605 dobytý.

Nyáriovci, najbohatší zemepáni na území dnešného Trnavského kraja, boli jeho poslednými vlastníkmi. Počas ich vlády si východne od hradu vybudovali opevnený drevený tábor habáni.

Kam z hradu ďalej?

Múzeum habánov v Sobotišti víta návštevníkov každú nedeľu. Komentované prehliadky expozície sa začínajú o 14.00 a 16.00 h. Počas ostatných dní je potrebné si prehliadku objednať vopred na tel. 034/628 21 02.

V Nyáryovskom kaštieli v Sobotišti sídli Družstevné múzeum Samuela Jurkoviča, ktoré prezentuje jeho kultúrno-osvetovú činnosť aj bohatú etnografickú zbierku. Návštevy zabezpečuje Obecný úrad Sobotište: 034/628 21 02.

zdroj: Trnavský kraj zážitkov

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava