Predstavitelia mesta Viskupičovmu ozdravnému plánu letiska nedôverujú

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. júna 2019, 00:00

Predstavitelia mesta Piešťany podľa všetkého plánom trnavského župana Jozefa Viskupiča na vymanenie letiskovej akciovky z dlhovej špirály príliš nedôverujú. Vyplynulo to z rokovania minulotýždňovej mestskej rady, na ktorej chcelo vedenie radnice nechať odsúhlasiť vklad do letiskovej spoločnosti vo výške dlhu na dani, ktorý akciovka voči mestu má. Mestská rada tento návrh podporiť odmietla.

Voči tohtoročným charterovým letom sú predstavitelia mesta Piešťany skeptickí. (Autor: Supa)

Spoločnosť Letisko Piešťany, ktorá prevádzkuje piešťanské letisko, vlastní Trnavský samosprávny kraj s 59,31 % akcií, Mesto Piešťany (20,04 %) a štát (20,65 %).

Ešte vo februári 2018 mestské zastupiteľstvo schválilo materiál, ktorým poslanci odobrili vedeniu radnice navýšiť základné imanie letiskovej spoločnosti vo výške 715-tisíc eur.

Išlo o pohľadávku na dani z nehnuteľnosti, ktorú letisková akciovka mestu dlhuje. Za ne by dostalo mesto zanedbateľné percento akcií, ktoré by majetkové pomery v spoločnosti nijako zásadne nemenili. Stále by bol nadpolovičným vlastníkom Trnavský samosprávny kraj.

Poslanci v roku 2018 s týmto uznesením zároveň odsúhlasili podmienku, že je potrebné takýto vklad odsúhlasiť protimonopolným úradom, či nejde o nepovolenú ekonomickú pomoc.

Žiadosť o vyjadrenie protimonopolného úradu však nikdy neodišla, nakoľko súbežne s týmto uznesením došlo k zablokovaniu pozemkov letiskovej akciovky na katastri vo výške dlhu a letisková spoločnosť sa voči tomu kroku mesta odvolala, v dôsledku čo došlo k zníženiu sumy, ktorú by uznesením z roku 2018 mala radnica do letiska účtovne vložiť.

A tu sa začala motanica, ktorá sa má opraviť zmenou poslaneckého uznesenia z roku 2018. Mesto totiž potrebuje upraviť sumu zo 715-tisíc eur, v ktorej boli zablokované pozemky akciovky, na 659 908,70 eur v zmysle uznaného odvolania sa spoločnosti.

A tak už raz schválený materiál, avšak s upravenou sumou, musia opätovne poslanci schváliť do formálne správnej podoby a žiadosť o stanovisko na umorenie dlhu mestom formou získania balíku akcií mohol protimonopolný úrad posúdiť.

Podľa všetkého to tentoraz až tak hladko ako pred rokom nepôjde. Ako prvá tento materiál odmietla podporiť mestská komisia pre legislatívu, právo, financie a podnikanie, a to z dôvodu nedostatku informácií o výhodách tejto operácie pre mesto Piešťany.

Minulý týždeň sa k odmietavému stanovisku pripojil aj vyšší orgán mestskej samosprávy – mestská rada. V rámci diskusie primátor Peter Jančovič tiež uviedol, že on sám sa márne domáha ucelených informácií, v akej ekonomickej situácii sa letisková spoločnosť nachádza. „Na moju otázku, ako sa ekonomicky javia charterové lety do Egypta a Turecka, mi povedali, že nemáme mať veľké oči, že hlavne ide o ich snahu, aby z letiska vôbec niečo lietalo,“ vysvetľoval primátor.

A tak sa členovia mestskej rady jednomyseľne zhodli na tom, že ak chce letisková spoločnosť, aby jej mesto odpustilo viac ako polmiliónový dlh, musí najprv preukázať životaschopnosť v reálnych číslach, nie sľuboch. Nakoľko práve tento dlh a blokovanie nehnuteľného majetku akciovke bráni tomu, aby letisko neuvrhli do konkurzu napríklad drobní veritelia z radov bývalých členov správnych orgánov letiskovej spoločnosti, s ktorými sa o vyplatenie ich odmien akciovka súdi.

Či mesto Piešťany zbaví letisko dlžôb aspoň na dani z nehnuteľností, ktoré akciovka dlhuje Piešťanom, definitívne rozhodnú na najbližšom zastupiteľstve poslanci.

Fakty sú však také, že ani po zmene vo vedení župy sa letiskovú spoločnosť do pozitívnych čísel nedarí dostať. Vlani bol výsledok hospodárenia letiska po zdanení v mínuse 398 448 eur, čo je o 6588 eur väčšia strata v hospodárení ako v roku 2017. Alarmujúca je najmä mínusová pridaná hodnota, kde sa letisko vrátilo do situácie v roku 2013. Opätovne narástli osobné náklady, kde sa po krátkom poklese v roku 2017 situácia vrátila do úrovní obdobia 2013-2016.

Rozlietanie letiska je zatiaľ veľmi rozpačité a na základe výsledku v roku 2018 je možné očakávať v tomto roku ešte vyššiu stratu (viac sa dočítate TU).

Jozef Vojčiniak

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava