Poslanci rozhodli letiskovej spoločnosti odpustiť dlhy

  • Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo
  • 3. júla 2019, 00:00

Letiskovú spoločnosť mesto Piešťany odbremení od ťarchy dlhu za daň z nehnuteľnosti vo výške 688 500 eur. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na svojom minulotýždňovom zasadnutí. Rozhodnutie sa však nerodilo ľahko a presvedčiť ich o tom musel prísť trnavský župan Jozef Viskupič. V rámci vystúpenia však pripustil, že letisko bude vždy odkázané na finančnú pomoc od samospráv, a to či už krajskej, alebo piešťanskej, prípadne štátu.

Podľa Jozefa Viskupiča je letisko verejná dopravná infraštruktúra, nie podnikateľský subjekt. Preto sa vraj treba naň pozerať ako na verejnoprospešný projekt. A podľa čísel, ktoré župan piešťanským poslancom objasnil, sú vraj slovenské letiská vo verejnom vlastníctve vždy v strate. Bratislavské je v strate päť miliónov eur ročne, popradské 800-tisíc a piešťanské 400-tisíc eur. Zo šiestich slovenských letísk podľa Viskupiča dlh nevytvára len košické, ktorého vlastníkom je rakúske letisko Schwechat.

Z hľadiska perspektívy prevádzky Viskupič poslancom vysvetlil, že k súčasným dvom turistickým destináciám, kam z piešťanského letiska lietajú charterové lety, už čoskoro pribudnú ďalšie. Tiež objasnil zastupiteľstvu, že by mohlo byť domovským letiskom pre leteckú spoločnosť, ktorá vlastní šesť dopravných lietadiel. „Kým nie sú podpísané zmluvy, tak ako keby nebolo dohodnuté nič. I preto sa zatiaľ konkrétnejšie nebudeme vyjadrovať,“ povedal župan vo svojom príhovore. Zároveň však dodal, že po doriešení dlhov voči nebankovým veriteľom letiska ho očakáva reštrukturalizácia.

V rámci diskusie vystúpil poslanec Andrej Klapica (KDH), ktorý vysvetlil svoj postoj, že vkladať peniaze do stratovej spoločnosti je síce ekonomický nezmysel, ale že on sa na problematiku pozerá strategicky pre Piešťany, a preto odpustenie dlhu letiskovej akciovke svojím hlasovaním podporí.

Jediný, kto bol proti odpusteniu dlhu a tak i hlasoval, bol poslanec Marián Urbánek (KDH), ktorý svoje dôvody aj vysvetlil: „Minulý rok ste ma presvedčili hlasovať za, že zabezpečíte investora. A nezabezpečili ste. Letisko obyvateľom mesta nič neprináša. Zvýšenie prevádzky zníži kvalitu života obyvateľom. Každý Piešťanec sa na prevádzku letiska skladá a nik ho tu nepotrebuje. Môj odmietavý postoj voči letisku je známy niekoľko volebných období. V minulom roku tu sedeli štyria, čo boli za letisko, a oni tu už nesedia, ale ja áno.“

V radoch verejnosti sedeli aj „bojovníci“ za letisko z minulého volebného obdobia, exposlanec Petr Veverka a neúspešný kandidát na primátora Piešťan Stanislav Polonský. Tí si štvrtkové zasadnutie zastupiteľstva evidentne poplietli so športovým zápolením, a to, čo sa im páčilo, ocenili potleskom a to, čo sa im nevidelo, okomentovali pokrikovaním po poslancoch.

Nakoniec všetci prítomní poslanci až na jeden hlas odpustenie dlhu na dani z nehnuteľnosti letiskovej akciovke schválili. K tomu je však nutné dodať, že dlh tvorí len zhruba jedna tretina z viac ako 600-tisícovej sumy. Zvyšok sú úroky z omeškania vyplatenia daňovej nezrovnalosti.

Takéto oddlženie však ešte musí schváliť protimonopolný úrad. Až následne dôjde k účtovnej operácii, keď si akciovka zoberie krátkodobý úver. Svoju dlžobu voči mestu uhradí reálnymi peniazmi a mesto ich následne pošle na účet letiskovej spoločnosti ako navýšenie svojho hotovostného imania v nej. Za to mesto k svojmu 20-percentnému balíku akcií dostane zhruba ďalšie dve percentá. Na vlastníckych pomeroch to však nič nezmení. Väčšinovým viac ako 50-percentným vlastníkom zostáva naďalej Trnavský samosprávny kraj a dvaja menšinoví vlastníci – mesto Piešťany a štát zastúpený ministerstvom hospodárstva – kraj so svojím balíkom akcií nikdy neprehlasujú, aj keby sa proti nemu spojili.

Jozef Vojčiniak

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila