Ratnovská zátoka zatiaľ spí zimným spánkom – ako sa prebudí, je otázne

Bearded Brothers WakeSoul v Ratnovskej zátoke zatiaľ spí zimným spánkom. V akej podobe prevádzkovania sa prebudí, je nateraz otázne. Či to bude vodnolyžiarske stredisko pre rekreačné, či „profi“ vodné športy, ako bolo jeho pôvodné určenie, alebo „párty“ zátoka, ktorú z nej minulý rok vyrobili noví prevádzkovatelia. Procesy vo veci odstránenia čiernych stavieb či udelenia pokuty zatiaľ stále nie sú zákonne ukončené.


Vodnolyžiarsky areál je aktuálne bez života a bez návštevníkov. (Autor: pror)

Isté však je, že hlučné zábavy tu nechcú obyvatelia Ratnoviec i Sokoloviec, no najmä ochranári. Ratnovská zátoka je umiestnená v štvrtom pásme ochrany prírody, navyše objekty novovzniknuté na prelome rokov 2018 a 2019 sú čiernymi stavbami prevádzkovanými majiteľmi z Nitry bez akýchkoľvek povolení.

„V čase konania akcií to bolo v obci neúnosné. Ak aj sa zvlášť nebudem venovať hlučnosti, ktorá sa určite vynechať nedá, tak zariadenie nemá dostatočnú kapacitu parkovacích miest pre klientelu, ktorú svojimi aktivitami do strediska prilákalo. Návštevníci svoje autá parkovali neregulovane na rôznych i súkromných pozemkoch či bránili vjazdu do rodinných domov,“ vysvetlila nám starostka Ratnoviec Daniela Sigetová.

Podľa starostky organizátori podujatí v Ratnovskej zátoke nemali zvládnuté ani upratovanie po svojich návštevníkoch okolo strediska a zostával po nich v okolí zátoky veľký neporiadok.

Masy zabávajúcich sa ľudí na mieste, ktoré na to nieje a nikdy nebolo určené (FB: WakeSoul)

Labonte – arogancia a ignorácia zákona

A práve takéto okolnosti by boli obsahom procesu vydávania stavebných povolení či povolení na konanie hromadných akcií. Zabezpečené parkovanie, hygiena či hlučnosť aktivít v tesnom dotyku s obytnou zónou v štvrtom pásme ochrany prírody a účel využitia by pri povoľovaní stavieb museli brať dotknuté orgány do úvahy.

To budí dojem, že sa spoluvlastníci firmy Labonte, Patrik Masár a Džemil Šefkii, ktorí Ratnovskú zátoku prevádzkujú, zákonným procesom pre povolenie výstavby nových objektov vyhli úmyselne. Nakoľko stavebník a prevádzkovateľ zariadenia s názvom Bearded Brothers WakeSoul sa s vybavovaním stavebných povolení ani neunúval. Nezačal ich a ani nedoručil žiadnu dokumentáciu na štátny orgán oprávnený stavby povoliť.

Počas jarných mesiacov jednoducho vybudoval bazén, stravovacie zariadenia a stanovú osadu. Všetko bez povolení a kolaudačných rozhodnutí, ktoré by potvrdili, či sú stavby bezpečné a z hľadiska hygieny kúpania či pripravovania stravy zdraviu nezávadné.

Aké-také fragmenty potrebnej dokumentácie pre dodatočnú legalizáciu objektu firma Labonte na stavebný úrad v Piešťanoch doložila, až keď uvedené skutočnosti na začiatku minuloročného leta medializoval Piešťanský týždeň.

Úrad odvolaniu voči pokute vyhovel

Radnica následne stavebníkovi za porušenie stavebného zákona udelila pokutu vo výške 150-tisíc eur. Voči pokute sa Labonte odvolala a Okresný úrad v Trnave v závere minulého roka odvolaniu vyhovel a správny delikt vrátil späť na prerokovanie piešťanskému stavebnému úradu.

Ten doposiaľ o úprave výšky pokuty či jej znovuudelení v pôvodnom objeme 150-tisíc eur nerozhodol, ale ani o tom, či opätovne otvorí proces dodatočného udelenia stavebných povolení. Zákonný termín na riadne doplnenie podkladov do stavebného konania totiž uplynul už v polovici novembra.

Nájomcovia areálu však už v úvode tohto roka zverejnili na sociálnej sieti nasledujúce stanovisko: „Ahojte, wake maniaci. My sa už pomaly pripravujeme na príchod leta, aj keď to tak vonku nevyzerá. Prípravy sú v plnom prúde. Dúfame, že sa tešíte na letný wake tak ako my. Dátum otvorenia wakesoulu zverejníme čoskoro. Vaši Bradáči.“

V akej podobe sa Ratnovskú zátoku chystajú otvoriť, z ich statusu nie je jasné. Čiernymi stavbami vo vodnolyžiarskom areáli Bearded Brothers WakeSoul však sú: bazén (rozmery 16×8 m) s nadväzujúcou spevnenou plochou (vydláždenou 26,5×47 m), stavba terasy so sociálnym zariadením (pôdorys asi 25×20 m), uzatvorenie pôvodnej terasy, a tým rozšírenie odbytovej časti reštaurácie, skladový kontajner, 20 ks betónových platní s rozmermi 5×5 m (na ktorých sú ukotvené stany, ku ktorým je privedená elektrika – osvetlenie), stavba plážového bufetu, rozšírenie – prístavba vstupného objektu.

Ako to nakoniec dopadne, či zvíťazí arogancia nitrianskych „podnikateľov“ alebo zákon, zrejme ukážu už prvé dni najbližšieho leta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav