Bazén v Ratnovskej zátoke môže byť nebezpečný

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. júla 2019, 11:00

Vynovená prevádzka pod názvom Bearded Brothers WakeSoul v Ratnovskej zátoke je nielen čierna stavba, ale pre návštevníkov môže byť aj nebezpečná. Novovybudovaný bazén totiž nemá náležité povolenia od úradu verejného zdravotníctva. Vo veci ohrozenia a poškodenia životného prostredia voči majiteľom firmy podniká kroky aj polícia.

„Bradatí bratia“ sa prevádzkovaním bazénu bez schválenia hygienikmi dopúšťajú správneho deliktu. foto: FB Bearded Brothers WakeSoul

V predchádzajúcom vydaní nášho týždenníka sme priniesli informácie, že síce na pohľad pekný a podľa reakcií našich čitateľov na sociálnych sieťach aj pre návštevníkov príťažlivý areál v Ratnovskej zátoke je stavba vybudovaná bez stavebných povolení. A keďže objekt bez stavebného povolenia v podstate nemôže byť ani kolaudačným rozhodnutím uvedený do prevádzky, zisťovali sme u dotknutých správnych orgánov, aký majú na to názor.

Na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave sme zisťovali, či môže firma Labonte, s. r. o., prevádzkovať bazén pre verejnosť bez jeho stanoviska. „Ak prevádzkuje zariadenie bez kladného rozhodnutia miestne príslušného orgánu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva, prevádzkovateľ sa dopúšťa správneho deliktu. Vo vodnolyžiarskom areáli Ratnovská zátoka, Ratnovce bol vydaný súhlas na uvedenie priestorov kuchyne s letnou terasou na prípravu občerstvenia RÚVZ/2015/02326 zo dňa 13. mája 2015. K bazénu zo strany RÚVZ Trnava nebolo vydané rozhodnutie na uvedenie do prevádzky,“ zaslal nám odpoveď na naše otázky regionálny hygienik Tomáš Hauko.

Čierne stavby v Ratnovskej zátoke a bradatí bratia, ktorí až takí bradatí nie sú a zrejme nie sú ani bratia

Ratnovskou zátokou sa zaoberá i polícia. „Polícia prijala podnet pre podozrenie z ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Boli vykonané prvotné úkony v zmysle zákona, zhromaždené listinné dokumenty a zabezpečené ďalšie dôkazy,“ informovala nás krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Koná však aj piešťanská radnica v oblasti svojich kompetencií v rozsahu stavebného zákona. Vyzvala majiteľov, aby si zabezpečili všetku potrebnú dokumentáciu, aby mohol stavebný úrad začať konať. Inak hrozí spoločnosti Labonte pokuta až do výšky 165-tisíc eur.

S prevádzkovateľom Ratnovskej zátoky sme sa pokúsili skontaktovať aj my. Telefonicky s nami jeden z dvoch spolumajiteľov Patrik Masár komunikovať odmietol a prostredníctvom SMS požiadal o zaslanie otázok e-mailom. Tak sme mu ich do e-mailu sformulovali, avšak doposiaľ nám žiadne odpovede neprišli.

Okrem chýbajúcich povolení hygieny na prevádzkovanie z hľadiska zdravotnej nezávadnosti takého náročného zariadenia, ako je napríklad verejný bazén, majitelia arogantne ignorujú i to, že ich prevádzka stojí v lokalite so 4. stupňom ochrany prírody. To je v podstate ochrana prírody na úrovni národnej prírodnej rezervácie, ba čo viac vodná nádrž Sĺňava je zaradená v sieti chránených európskych vtáčích území NATURA 2000.

Majitelia firmy Labonte, Patrik Masár a Džemil Šefkii, v tejto letnej sezóne zmenili chránené územie európskeho významu doslova na disko-zátoku plnú adrenalínových atrakcií a hudobnej produkcie. A to absolútne drzo bez akýchkoľvek povolení na takúto činnosť od kompetentných orgánov.

Na Sĺňave hniezdia vzácne operence

Vodná nádrž Sĺňava bola vybudovaná v roku 1959. V rámci nej boli postupne vytvorené plochy Výsadba a ostrov Čajka, ktorému sa tiež hovorí Vtáčí ostrov. Dnes sú obe významnými chránenými vtáčími územiami, kde bolo sledovaných až 245 druhov vtákov.(Viac sa dočítate TU)

Vtáčí ostrov s hniezdiskom vzácnych operencov je len pár sto metrov od Ratnovskej zátoky, ktorú „bradatí bratia“ bez povolení prerobili na „Párty zátoku“.  foto: slovakia.travel

„Na ostrove sme zaznamenali hniezdenie dvadsiatich druhov vtákov. Najpočetnejšie zastúpenie majú čajky, ktorých tu hniezdi päť druhov. Vtáčí ostrov je tiež hniezdiskom vzácneho rybára riečneho a v posledných rokoch sa tu udomácnil i u nás vzácny druh volavky – chavkoš nočný,“ približuje osadenstvo ostrova ornitológ Erich Kubica, ktorý v roku 2016 za svoje celoživotné aktivity pri sledovaní a ochrane prírody získal cenu Osobnosť mesta Piešťany v environmentálnej oblasti.

Jozef Vojčiniak

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava