Čierne stavby z Ratnovskej zátoky budú musieť odstrániť

Už tento týždeň, 16. novembra, uplynie termín ukončenia dodatočného povoľovania výstavby objektov, ktoré v Ratnovskej zátoke na jar tohto roka uviedla do prevádzky spoločnosť Labonte. Ak do tohto dátumu nitrianska firma nedoloží mestu zákonom stanovenú dokumentáciu, proces dodatočnej legalizácie objektov stavebný úrad ukončí a firma ich bude musieť odstrániť.


Areál momentálne zíva prázdnotou, no prevádzkovateľ sľubuje, že na jar bude opäť fungovať. (Autor: pror)

Na čierne stavby v Ratnovskej zátoke, ktoré vyrástli v štvrtom pásme ochrany prírody, poukázal Piešťanský týždeň vo svojej reportáži na začiatku leta.

„Fejkový“ plážový rezort

Stavebník a prevádzkovateľ zariadenia s názvom Bearded Brothers WakeSoul sa s vybavovaním stavebných povolení nijako neunúval. Počas jarných mesiacov jednoducho vybudoval bazén, stravovacie zariadenia a stanovú osadu. Všetko prevádzkoval bez stavebných povolení a kolaudačných rozhodnutí, ktoré by potvrdili, či sú stavby bezpečné a z hľadiska hygieny kúpania či pripravovania stravy zdraviu nezávadné.

Ratnovská zátoka v propagačnom videu Bearded Brothers WakeSoul.

Aké-také fragmenty potrebnej dokumentácie pre dodatočnú legalizáciu objektu firma Labonte na stavebný úrad v Piešťanoch doložila, až keď uvedené skutočnosti medializoval Piešťanský týždeň a k zverejneniu sa pripojili i celoslovenské médiá.

Radnica následne stavebníkovi za porušenie stavebného zákona udelila pokutu vo výške 150-tisíc eur. Voči pokute sa Labonte odvolala, a tak v tejto veci beží správne konanie na Okresnom úrade v Trnave.

Objekty budú musieť odstrániť

Vo veci dodatočných stavebných povolení vedie správne konanie stavebný úrad piešťanskej radnice. „Vzhľadom na to, že stavebník nepredložil všetky potrebné doklady k začatiu stavebného konania, stavebný úrad konanie prerušil a čaká na doplnenie podkladov. Konateľ spoločnosti Džemil Šefkii požiadal primátora o stretnutie, ktoré sa uskutočnilo 4. novembra. Na tomto stretnutí vyjadril ľútosť nad danou situáciou. Bol opätovne upozornený, že najneskôr do 16. novembra má spoločnosť predložiť požadované doklady,“ informovala nás hovorkyňa mesta Drahomíra Moretová.

Nelegálne objekty budú musieť odstrániť

Na minulotýždňovom mestskom zastupiteľstve primátor Peter Jančovič informácie rozšíril: „V prípade, ak firma Labonte k žiadosti o dodatočné vydanie stavebného povolenia nedoplní potrebné dokumenty, proces vydania stavebného povolenia sa ukončí a spustíme konanie o odstránení čiernej stavby.“

Polícia čierne stavby nestráži

Čiernymi stavbami vo vodnolyžiarskom areáli Bearded Brothers WakeSoul sú: bazén (rozmery 16×8 m) s nadväzujúcou spevnenou plochou (vydláždenou 26,5×47 m), stavba terasy so sociálnym zariadením (pôdorys asi 25×20 m), uzatvorenie pôvodnej terasy, a tým rozšírenie odbytovej časti reštaurácie, skladový kontajner, 20 ks betónových platní s rozmermi 5×5 m (na ktorých sú ukotvené stany, ku ktorým je privedená elektrika – osvetlenie), stavba plážového bufetu, rozšírenie – prístavba vstupného objektu.

Nápis na vstupnej bráne zavádza nakoľko polícia čierne stavby nestráži

Objekt je v súčasnosti prázdny a voči vstupu doň nezabezpečený. Prípadných zrejme neželaných návštevníkov sa prevádzkovateľ snaží od vstupu odradiť nápisom, že objekt je napojený na mestskú políciu. Piešťanských policajtov sme sa pýtali, či strážia čierne stavby v Ratnovskej zátoke. „Ak by aj taká požiadavka k nám prišla, nikdy by som nesúhlasil s tým, aby sme niekomu strážili čierne stavby,“ povedal nám náčelník mestskej polície Marcel Mihalik.

Vplyvní ľudia ignorujú zákony

Dvojica majiteľov Patrik Masár a albánsky Macedónec Džemil Šefkii potom, čo minulý rok na jeseň prevzala firmu Labonte, nájomcu vodnolyžiarskeho areálu v Ratnovskej zátoke, a prevádzku doplnila o reštauráciu, bazén, ale i o stanovú osadu. Navyše v štvrtom pásme ochrany prírody pravidelne organizovali hlučnú hudobnú produkciu.

Patrik Masár v propagačnom videoklipe za pultom reštaurácie postavenej bez stavebných povolení.

Tropické letné teploty zapĺňali nový rezort na Sĺňave do posledného miesta. Mnoho mladých Piešťancov bolo nadšených. Podľa ich vyjadrení aj k našim článkom na sociálnej sieti vraj získali dôstojné miesto na kúpanie, ktoré v kúpeľnom meste pre mládež chýbalo ako soľ.

Problémom je, že plážový rezort je príkladom, ako si vplyvní ľudia na Slovensku dovoľujú beztrestne obchádzať zákony. A tak luxusne pôsobiaci rezort je obyčajný podradný „fejk“, voči ktorému mali výhrady i hygienici.

Ratnovská zátoka a Albánci z Nitry

Spoločnosť Labonte, prevádzkovateľ plážového rezortu, sídli na adrese Štúrova 55 v Nitre, čo je vlastne budova útulku pre bezdomovcov. Nasledujúce informácie nám na základe vzájomnej spolupráce poskytla redakcia spravodajského internetového portálu aktuality.sk.

Klan Šefkiiovcov je v meste pod Zoborom známou skupinou. Albánski Macedónci prišli na Slovensko ešte v 90. rokoch minulého storočia. V Nitre a širšom okolí sú známi svojimi kaviarňami a zmrzlinou. Jedna z ich zmrzlinových prevádzok stojí aj na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch vedľa vchodu do kúpaliska Eva.

Albánsky Macedónec Džemil Šefkii, jeden zo spolumajiteľov firmy Labonte.

Pri bližšom pohľade na rodinu zmrzlinárov sa však vynára pavučina eseročiek, ktoré patria viacerým rodinným klanom z Macedónska.

Džemilov brat Zulkufli robil biznis (cez eseročku LKW leasing) s ďalším macedónskym klanom – Kukuliovcami. Presnejšie, LKW Leasing v minulosti vlastnil Zulkufli Šefkii s firmou Dituria, ktorá patrila Kukuliovcom.

Džemil a Zulkufli evidovali sídla svojich ďalších firiem v Grand Hoteli Sole v Nitre. Aj túto budovu vlastnia Kukuliovci cez eseročku Dituria. Hotel je jedným zo symbolov mesta, v minulosti bol známy ako Hotel Tatra. Aj v tejto budove pôsobili v pozadí Šefkiiovci.

Vzťahy medzi klanmi

„Bradatý brat“ Patrik Masár sa od spojenia s ostatnými albánskymi Macedóncami dištancuje. Hovorí, že Šefkii je pre nich iba investor.

Kukuliovci sa dostali do povedomia spoločnosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Husniriza Kukuli obchodoval s Antoninom Vadalom pri jeho kšeftoch s dépeháčkami na solárnych paneloch.

No a zdá sa, že v Piešťanoch im nateraz i vďaka zásadovosti a snahe dodržiavať zákony zo strany piešťanskej radnice kšefty tak ľahko ako inde nepôjdu.

foto: autor/FB Dž. Šefkii/WakeSoul Ratnovská zátoka, Tomáš Botló feat. P.A.T – Pyramída prod. EL CIROX

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek