Cinematik: Prehľad filmov v posledný deň (nedeľa)

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 15. septembra 2019, 00:01

Pozrite si ukážky filmov, ktoré sú na programe posledný deň filmového festivalu v Piešťanoch.

Foto: Rudolf Sivý

Posledný deň tohtoročného festivalu Cinematik predstaví niekoľko skvelých filmových ľahôdok.

Zrejme najväčším lákadlom nedeľňajšieho programu je novinka od majstra filmového remesla Woodyho Allena s názvom Daždivý deň v New Yorku.

Silné príbehy prinesie aj snímka Moje povstanie 2. Postavy neznámych aktérov SNP stvárňujú známe osobnosti dnešnej doby. Upriamujú tak pozornosť na otázku, ktorá sa nesie celým filmom: Ako by sme sa zachovali dnes, keby sa písal rok 1944?

Film BISBEE ‘17 zas zobrazí priam neuveriteľný únos 1200 baníkov do púšťe v Novom Mexiku. V záverečný deň nebude chýbať ani tradičné odovzdávanie cien pre najlepšie filmy tohtoročného Cinematiku v Dome umenia o 19:00 hod..

Foto: Rudolf Sivý

Fontána, 10:00 hod.
Príbeh lesa/ LES SAISONS

FR, 2015, 97 min.; cz dab
Réžia: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud

Po úchvatných dokumentoch Putovanie vtákov a Oceány prichádza dvojica Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Príbehom lesa. 

Nie toho tropického pralesa s exotickými zvieratami, ale toho nášho, ktorý máme na dosah a ktorý pulzuje prekvapivo bohatým životom. 

Tvorcovia nakrúcali dokument štyri roky, s využitím tých najmodernejších technológií, na desiatkach lokalít po celej Európe, dokonca sami žili v lese so sledovanými divokými zvieratami.

 Iba vďaka unikátnym metódam nakrúcania dokážu autenticky prerozprávať príbeh lesa od doby ľadovej až po súčasnosť a zachytiť vzrušujúci kolobeh života v ňom, ktorý ohromí dospelých aj detských divákov.

Dom umenia, 11:00 hod.
FAMILY ROMANCE, LLC

DE, 2019, 89 min.; jp / en sub / sk tit
Réžia: Werner Herzog

Idylka je obchod. Rodina, priatelia, nápadníci. Všetko sa dá prenajať. Najmú si muža, aby zastúpil chýbajúceho otca dvanásťročného dievčaťa. 

Nakrútený v Japonsku s japonskými hercami v japončine. Werner Herzog – autor nominovaný na Oscara – prináša na plátno jedinečný pohľad na neustále opakovanú tému jedincov, ktorí sa ženú za nesplniteľnými snami.

BISBEE ‘17
US, 2018, 113 min.; en, es / sk tit

Réžia: Robert Greene

Sto rokov po udalostiach v meste Bisbee, keď obyvatelia násilne obkľúčili približne 1200 štrajkujúcich baníkov – zväčša imigrantov – a vyviezli ich do púšte v Novom Mexiku, sa pripravuje veľká rekonštrukcia tejto tragédie. 

Dokumentárny western na hranici s performanciou a aktivizmom sleduje schopnosť miestnych ľudí vyrovnať sa s temnou minulosťou – osobné príbehy sa prepletajú s vysokou politikou, snaha ospravedlniť masový únos naráža na traumy blízkych a prítomnosť je možno hrozivo podobná minulosti.

Dom umenia, 14:00 hod.
Daždivý deň v New Yorku/A RAINY DAY IN NEW YORK

US, 2018, 92 min.; en / cz tit
Réžia: Woody Allen

Nová romantická komédia Woodyho Allena rozpráva príbeh vysokoškolákov Gatsbyho a Ashleigh, ktorých spoločný víkend v New Yorku rozhodne nepôjde podľa plánu. Dažďové kvapky im pripravia sériu nečakaných stretnutí a zábavných dobrodružstiev.

Fontána 14:00 hod.
Naposledy v Macau/A ÚLTIMA VEZ QUE VI MACAU

PT/FR, 2012, 85 min.; pt, kant, en / en sub / sk tit
Réžia: João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata

João Rui prežil v Macau svoje detstvo, no tridsať rokov sa do tohto mesta nevrátil. João Pedro pozná Orient iba vďaka filmom, literatúre a obrazom. 

Spolu sa vydávajú na cestu pomôcť dávnej priateľke Joãa Ruia, na cestu mestským labyrintom, v ktorom sa miešajú osobné spomienky s fikciou. Výsledkom je emocionálna geografia a film noir v jednom.

Kino Klub, 14:00 hod.
JOHN FROM

PT, 2015, 100 min.; pt / en sub / sk tit
Réžia: João Nicolau

Rita má všetko. Má pätnásť a celé leto pred sebou. Zaplavuje terasu a špliecha okolo seba, zatiaľ čo jej pokožka vpíja mocné lúče slnka.

Má budúceho expartnera a vždy prítomnú najlepšiu priateľku. Zapletá si vlasy a chodí na párty.

Od Portugalska po Južný Pacifik sa táto pevnosť začína veľmi prirodzene a pozvoľna rozpadávať, keď Rita navštívi výstavu nového suseda v miestnom komunitnom centre.

Fontána, 17:00 hod.
MOJE POVSTANIE 2

SK, 2019, 55 min.; sk, de / en sub
Réžia: Juraj Štepka

Koľko malých hrdinstiev ukrýva jedno povstanie? Poviedkový film Moje povstanie 2 zachytáva šesť skutočných príbehov obyčajných ľudí – od pisárky až po obchodníka, ktorí sa v roku 1944 zachovali statočne. 

Hoci ide o rôzne príbehy, dejové línie sú navzájom prepletené a ich vzájomný súvis prezradí až záverečný diel. 

Zaujímavosťou je, že postavy neznámych aktérov povstania stvárňujú známe osobnosti dnešnej doby, čím upriamujú pozornosť na otázku, ktorá sa nesie celým filmom: Ako by sme sa zachovali dnes, keby sa písal rok 1944?

Kino KLub, 17:00 hod.
Podoba dneška/LA FORMA DEL PRESENTE

CO/NO, 2018, 70 min.; es / en sub / sk tit
Réžia: Manuel Correa

Päťdesiatročná občianska vojna v Kolumbii sa oficiálne skončila a na rad prišlo vyrovnávanie sa s minulosťou. 

Manuel Correa však vie, že pravda je komplexná a bez počúvania rôznych strán konflikt nie je možné pochopiť – aj za tú cenu, že naratívy si budú odporovať. 

Aktéri zabúdajú, že spomienky iných sa stávajú našimi spomienkami. Podoba dneška je filmová esej o tom, ako môže súčasnosť pochopiť minulosť.

Dom umenia, 19:00 hod.
SLÁVNOSTNÉ ODOVZDÁVANIE CIEN

Program následne pokračuje filmom Late Night.

LATE NIGHT
US, 2019, 102 min.; en / cz tit
Réžia: Nisha Ganatra

Keď si moderátorka nočnej talk show najme prvú a jedinú ženu ako scenáristku, jej svet sa obráti hore nohami.

Pôvodný zámer zmierniť dôsledky otázok inakosti so sebou prináša zábavné momenty – dve ženy rozdielnych kultúr a veku totiž nečakane spojí láska k pichľavej pointe.

Fontána, 20:00 hod.
Svätý Jorge/SÃO JORGE

PT/FR, 2016, 112 min.; pt / en sub / sk tit
Réžia: Marco Martins

Bývalý boxer Jorge sa topí v dlhoch a bojí sa, že pre ne príde o syna a milovanú ženu. Portugalsko sužuje vážna ekonomická kríza a nájsť si prácu je takmer nemožné.

V zúfalej situácii prijme prácu vymáhača, ktorá ho zavedie na dráhu zločinu a násilia.

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava