Cinematik: prehľad filmov piateho dňa (sobota)

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 14. septembra 2019, 00:01

Pozrite si ukážky snímok zo sobotňajšieho programu filmového festivalu Cinematik.

Foto: Rudolf Sivý

Predposledný deň podujatia ponúkne nielen prehliadku Domu umenia, ale tiež niekoľko filmových skvostov a prác študentov filmového umenia. Najznámejšou snímkou bude film Vo veľkom štýle o štvorici seniorov, ktorí sa rozhodnú vylúpiť banku. Snímku ponúkne Kino Kúpele o 20:00 hod.

Dom umenia, 9:15 hod.
Komentovaná prehliadka

Prehliadka Vedeli ste, že Dom umenia, v ktorom sa odohráva hlavný program festivalu Cinematik, je perlou svetovej architektúry? 

Organizátori pozývajú na komentovanú prehliadku tejto brutalistickej stavby, ktorú povedú miestne architektky Eva Rohoňová a Lívia Gažová. 

V spolupráci s ilustrátorkou Alicou Kucharovič pre vás vytvorili aj pracovné listy. Prehliadka sa začína pred pred Domom umenia a povedie cez foyer a sálu až do technického zázemia a zákutí tejto skvelej stavby.

Fontána, 10:00 hod.
Môj dedo spadol z Marsu/MOJ DIDA JE PAO S MARSA

HR/LU/NO/CZ/SI/SK/BA, 2019, 75 min.; sk dab
Réžia: Dražen Žarković, Marina Andree Škop

Život dievčatka Uny sa v jednej chvíli obráti hore nohami. Jej deda unesú mimozemšťania. Una zistí, že jej dedo je sám mimozemšťan, ktorého raketa havarovala na zemi pred mnohými rokmi.

V pivnici objaví dedovho pilota, malého mrzutého robota. Una a robot majú necelých 24 hodín na to, aby našli a zachránili deda.

Počas výnimočných dobrodružstiev sa spriatelia, racionálnu robotickú logiku nahradia emócie a Unina láska zachráni jej čiastočne mimozemskú rodinu

Dom umenia, 11:00 hod.
Suvenír/THE SOUVENIR

GB/US, 2019, 119 min.; en / sk tit
Réžia: Joanna Hogg

Mladá ambiciózna študentka filmu začína svoju prvú vážnu známosť s charizmatickým a záhadným mužom. Ako sa oddáva tomuto vzťahu, snaží sa oddeliť skutočnosť od fikcie. Lenže tento vzťah sa nebezpečne blíži k zničeniu jej snov.

Kino Klub, 11:00 hod.
Neptún,
SK, 2018, 4 min.; sk / en sub, réžia: Tereza Dodoková
Príbeh o miznúcej minulosti a živom sne neznámej ženy. Film z Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Dom umenia, 14:00 hod.
Kyselina/KISLOTA

RU, 2018, 98 min.; ru / en sub / sk tit, réžia: Alexander Gorchilin
Kyselina je óda na mladosť – film o dvadsiatnikoch, čo po prvý raz vstupujú do skutočného života.

Ide to portrét generácie, ktorá hľadá zmysel života. Hlavní protagonisti si svoju nezodpovednosť a detinské správanie ospravedlňujú nedostatkom komunikácie s rodičmi. Najviac ich trápi to, že vyrástli bez otca. Teraz však nadišiel čas, aby sami dosiahli status dospelého muža.

Fontána, 11:00 hod.
Pri bráne večnosti/AT ETERNITY’S GATE

US/GB/FR/IE/CH, 2018, 110 min.; en, fr / sk tit
Réžia: Julian Schnabel

Vincent Van Gogh sa v roku 1888 v snahe uniknúť pred nevýrazným severným svetlom usadí v stredomorskom mestečku Arles, kde započne najkreatívnejšie obdobie svojej tvorby. 

Je uchvátený tamojšou krajinou i všednými vecami, ale aj ľuďmi, ktorých maľuje, avšak pre nich je stále outsiderom. V jeho senzitívnosti vidia šialenstvo a všetko krásne, čo jeho privádza do vytrženia, ostatní považujú za mrzké.

Kino klub, 11:00 hod.
Filmy Akadémie umení v Banskej Bystrici a krátky film Blok A 10.


Blok A10/Block A 10, GB, 2019, 7 min.; en / sk tit, réžia: Mario Manas
Muž sa pokúsi nájsť cestu von po tom, čo sa za záhadných okolností prebudí uväznený medzi štyrmi prázdnymi stenami.

Antikvár, SK, 2019, 16 min.; sk / en sub, réžia: Dagmar Ponechalová
Dokumentárny film je portrétom Jána Cígera, ktorý žije vo svojej vlastnej rozprávke.

Návrat domov, SK, 2019, 24 min.; sk, réžia: Michal Lačný
Dokumentárny film Návrat domov divákovi predstavuje život asýrskej kresťanskej rodiny, ktorá prežila útok teroristickej organizácie ISIS. Táto rodina bola nútená utiecť a film zobrazuje ich návrat domov.

Tanec náš každodenný, SK, 2019, 28 min.; sk / en sub, réžia: Matúš Druga
Filmový trojportrét zachytáva život profesionálneho tanečníka v rôznych fázach života.

Dom umenia, 17:00 hod.
LA GOMERA

RO/FR/DE/SE, 2019, 97 min.; ro / cz tit
Réžia: Corneliu Porumboiu
Skorumpovaný policajt z Bukurešti sa zamiluje do Gildy, a tá ho požiada, aby dostal z väzenia drogového priekupníka (a v skutočnosti jej priateľa) Zsolta.

Pre úspech akcie je potrebné, aby sa naučil jazyk el silbo, tvorený pískaním. Musí preto odísť na La Gomeru – jeden z Kanárskych ostrovov a domov tohto jazyka. Plán je jednoduchý – naučiť sa el silbo, oslobodiť Zsolta a získať 30 miliónov.

https://www.youtube.com/watch?v=_TnA0ERkTM4

Fontána, 17:00 hod.
Africké zrkadlo/AFRICAN MIRRORCH, 2019,

84 min.; de, fr / en sub / sk tit
Réžia: Mischa Hedinger
Po desaťročia pomáhal švajčiarsky filmár a cestopisec René Gardi vytvárať obraz Afriky ako predmoderného miesta plného krásnych „divochov“. 

Samozrejme, ide o obraz idealizovaný, koloniálny, rasistický. Africké zrkadlo, vyskladané iba z archívnych materiálov, dekonštruuje Gardiho dielo a jeho ambivalentné obrazy, ktoré mnohými spôsobmi zrkadlia naše európske chápanie seba. 

Film ukazuje, že výroba obrazov môže byť taktiež formou kolonializmu i to, že do dnešného dňa sa odmietame pozrieť do tohto zrkadla.

Kino klub, 17:00 hod.
Kid, SK, 2019, 27 min.; sk / en sub, réžia: Gregor Valentovič
Sú najlepší kamaráti, nerozlučná štvorica.

Pura Vida, SK, 2018, 30 min.; sk / en sub, réžia: Martin Gonda
Ekonomická kríza prekračuje prahy domácností v hladovej doline a ľudia prichádzajú o prácu.

Kino Kúpele, 17:00 hod.
Mária, Kráľovná Škótska/MARY QUEEN OF SCOTS

US/GB, 2018, 124 min.; en / cz tit
Réžia: Josie Rourke
Mária mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala škótskou kráľovnou. V šestnástich sa po svadbe stala aj francúzskou kráľovnou, ale keď o dva roky ovdovela, srdce ju odtiahlo späť do Škótska. 

Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety, ktorej vládu odmietala uznať.

Ich averzia bola obojstranná, no zároveň ich spájala izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka čomu získali vzájomný rešpekt. 

Britské ostrovy však boli pre dve silné ženy príliš malé. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej.

Elektrárňa, 19:00 hod.
NERO A SENECA

SK, 2019, 80 min.; sk / en sub
Réžia: Marek Ťapák
Televízna adaptácia dramatickej predlohy Divadlo za čias Neróna a Senecu ruského dramatika a prozaika Edvarda Radzinského opisuje stretnutie najkrvilačnejšieho cisára Nera a stoického filozofa Senecu počas jednej horúcej noci v rímskej aréne.

Dlhý rozhovor, ktorý je v skutočnosti len zámerným odďaľovaním Senecovej popravy, vyústi do napätej polemiky o vzťahu človeka k Bohu, k moci a k inému človeku.

Na súmraku antického Ríma a úsvite kresťanskej Európy preveruje komorná dráma základné hodnoty našej civilizácie v hraničných, prechodných obdobiach, keď sme nútení znova si klásť základné otázky.

Dom umenia, 20:00 hod.
Parazit/GISAENGCHUNG

KR, 2019, 132 min.; kr / cz tit
Réžia: Joon Ho Bong

Čierna komédia sleduje chudobnú, ale prefíkanú štvorčlennú rodinu, ktorá sa rozhodne infiltrovať do bohatej domácnosti biznismena Parka.

Čo sa môže stať, keď sa stretnú dva odlišné svety? Originálne dielo majstrovsky pracuje s prvkami thrilleru, drámy, ale aj satiry a prináša vtipný a nepredvídateľný divácky zážitok. Mnohí ho označili za najzábavnejšieho víťaza festivalu v Cannes od obdobia Pulp Fiction.

Fontána, 20:00 hod.
Ornitológ/O ORNITÓLOGO

PT/FR/BR, 2016, 118 min.; pt, en, mand / en sub / cz tit
Réžia: João Pedro Rodrigues

Tento film voľne inšpirovaný životom svätého Antona z Padovy v sebe spája mysticizmus s homoerotikou. 

Sleduje duchovný prerod Fernanda – ornitológa, ktorý pozoruje vzácne druhy vtákov v odľahlých častiach Portugalska – keď sa so svojím kajakom kvôli silnému prúdu dostane do problémov. 

Odvtedy Fernando blúdi lesom, v ktorom sa dejú zvláštne veci. Prekážky však berie ako výzvu a postupne sa z neho stáva iný, osvietený človek – Anton.

Po filme Ornitológ sa uskutoční masterclass s režisérom filmu João Pedro Rodriguesom. 

Kino klub, 20:00 hod.
MS SLAVIC 7

CA, 2019, 64 min.; en, pl / en sub / sk tit
Réžia: Sofia Bohdanowicz, Deragh Campbell
Fascinujúci film z prostredia archívu, ktorý mieša rodinnú históriu s fikciou, sleduje mladú ženu Audrey a jej snahu pochopiť básne svojej prastarej mamy Zofie Bohdanowiczowej. 

Objavuje listy, ktoré si písala s ďalším exilovým básnikom Józefom Wittlinom, a ponára sa do ich intímnej minulosti, zatiaľ čo sama čelí existenciálnym problémom.

Spájajúc tiché scény čítania listov v archíve s diskurzívnymi monológmi, v ktorých Audrey artikuluje svoje objavy, film sleduje emocionálnu cestu bádania.

Kino Kúpele, 20:00 hod.
Vo veľkom štýle/GOING IN STYLE

US, 2017, 97 min.; en / cz tit
Réžia: Zach Braff

Na vyrovnanie účtov nie je nikdy neskoro. V zúfalej snahe platiť pravidelne účty a prežiť kvôli svojim najbližším, sa trojica kamarátov odhodlá riskovať všetko a prepadnúť banku, ktorá ich pripravila o peniaze. Herecký koncert troch zrelých hercov, so zmyslom pre inteligentný humor a nesmrteľnú recesiu.

Bažant Kinematograf, 20:30 hod.
Slnovrat/MIDSOMAR

US, 2019, 147 min.; en / cz tit
Réžia: Ari Aster
Dani a Christian sú mladý americký pár, v ktorom to začína škrípať. Po tragickej udalosti v Daninej rodine ich zblíži smútok a Dani sa rozhodne, že sa pridá ku Christianovi a jeho kamarátom, mieriacim na výlet, aký sa odohrá len raz za život – do odľahlej švédskej dediny na festival letného slnovratu. 

To, čo sa začne letnou pohodou v odľahlej krajine zaliatej slnkom, naberie nečakaný spád, keď dedinčania pozvú svojich hostí, aby sa zúčastnili slávnosti. Raj na zemi sa začne meniť na čoraz hrozivejšie peklo.

Dom umenia, 23:00 hod.
Portrét ženy v plameňoch/PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU

FR, 2019, 119 min.; fr / en sub / sk tit
Réžia: Céline Sciamma
Bretónsko v roku 1760. Talentovaná maliarka Marianne dostane zadanie odísť do panského domu na izolovanom ostrove a namaľovať tam svadobný portrét Héloise – mladej ženy z bohatej rodiny, ktorá na prianie svojej matky práve opustila kláštor, aby sa vydala do Milána. 

Héloise dohovorenému manželstvu vzdoruje tým, že odmieta maľbu portrétu. Marianne preto hrá rolu najatej spoločníčky a maľuje svoj objekt po večeroch spamäti. Medzi oboma ženami postupne rastie vzájomná príťažlivosť umocnená blížiacim sa koncom slobody.

Fontána, 23:00 hod.
Filmová noc.

Kino fontána premietne počas filmovej noci tri filmy.
Suspiria (Réžia: Dario Argento): Mladá Američanka Suzy Bannion prichádza do Nemecka, do prestížnej baletnej školy.

Čarodejnica (Réžia: Robert Eggers): Nové Anglicko v roku 1630. Rodina kresťanských puritánov je pre nezhody vo vyznávaní viery vykázaná z relatívneho bezpečia osady.

Čarodejnica lásky (Réžia: Anna Biller): Mladá a krásna Elaine prichádza do kalifornského mesta Arcata, aby tu po smrti manžela začala nový život a našla muža, ktorý ju bude oddane a bezhranične milovať. S pomocou čarov a zaklínadiel zvádza mužov, ktorí sa však nakoniec ukážu byť slabochmi.

Prečítajte si tiež: Dokumenty, ktoré sa na Cinematiku 2019 oplatí vidieť

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava