Cinematik 2019: Prehľad filmov tretieho dňa (štvrtok)

  • Kultúra a spoločnosť / Nezaradené / Podujatia
  • 12. septembra 2019, 08:14

Diváci si môžu pozrieť dokument Svetozár Stračina, Švédi z osady, ale aj novinku s názvom Ostrým nožom.

Foto: Rudolf Sivý

Pozrite si program filmov, ktoré ponúka medzinárodný filmový festival vo štvrtok. 

Dom umenia, 11:00 hod.
DONBASS

DE/UA/FR/NL/RO, 2018, 121 min.; ua, ru / en sub / sk tit
Réžia: Sergei Loznitsa

Vo východoukrajinskom regióne Donbass zúri hybridná vojna, ktorá okrem otvoreného ozbrojeného konfliktu zahŕňa aj vraždenie a lúpeže, ktoré masovo páchajú gangy separatistov.

Na Donbasse sa vojna nazýva mierom, propaganda sa vydáva za pravdu a nenávisť sa označuje ako láska. Cesta Donbassom ukazuje sériu neobvyklých dobrodružstiev, v ktorých sa groteska a dráma prepletajú rovnako ako život so smrťou.

Fontána, 11:00 hod.
DJON ÁFRICA

PT/BR/CV, 2018, 95 min.; pt, cv / en sub / sk tit
Réžia: Filipa Reis, João Miller Guerra

Vďaka náhodnému stretnutiu sa mladý portugalský rastafariánsky chlapec Djon África vydáva na cestu za svojimi koreňmi na Kapverdách.

Dúfa, že konečne nájde svojho otca – dobrodruha, ktorého nepozná. Veci v živote však nikdy nejdú podľa plánu – najmä pri tomto čarovnom pátraní po Djonovej identite.

Dom umenia: 14:00 hod.
DIAMANTINO

PT/FR/BR, 2018, 92 min.; pt / en sub / cz tit
Réžia: Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt

Diamantino je svetová futbalová hviezda, no stratí svoj špeciálny kop a kariéru končí v hanbe. Medzinárodná ikona sa v snahe nájsť pre seba nový zmysel púšťa na pomätenú odyseu, počas ktorej sa konfrontuje s neofašizmom, utečeneckou krízou, genetickými modifikáciami a honbou za pôvodom geniality.

Fontána, 14:00 hod.
ŠVÉDI Z OSADY

SK, 2018, 72 min.; sk, en, se / sk tit
Réžia: Katarína Farkašová

Niektoré deti majú dvoch rodičov a niektoré štyroch. Dvoch biologických a dvoch adoptívnych. Tí biologickí dali deťom genetickú výbavu, tí adoptívni ich vychovali a pripravili na život.

Ale ktorí rodičia ich ovplyvnili viac? Alex, Christofer a Erik sú slovenskí Rómovia, ktorí boli v 90. rokoch adoptovaní do Švédska. Film zobrazuje ich cestu na Slovensko za ich biologickými rodičmi a odpoveďami na otázky: Kto sme?

Odkiaľ sme a prečo sa nás biologickí rodičia vzdali? Podobáme sa na ich? Kamera na ich ceste zaznamenáva občas zábavné a občas dojímavé momenty plné človečiny.

Kino Klub: 14:00 hod.
OSTRÝM NOŽOM

SK, 2019, 89 min.; sk
Réžia: Teodor Kuhn

Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Vinou nefunkčného súdneho systému však páchateľov prepustia na slobodu a Ľudo sa zo všetkých síl snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. 

Bojuje s apatickou políciou, s oportunistickou sudkyňou, ale aj s tým, že syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. 

Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Jankou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania.

Dom umenia, 17:00 hod.
Mladý Ahmed/LE JEUNE AHMED

BE/FR, 2019, 84 min.; fr, arab / cz tit
Réžia: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Belgický tínedžer, ktorý prijal extrémistický výklad Koránu, plánuje sprisahanie, aby zabil svojho učiteľa.

Fontána, 17:00 hod.
SVETOZÁR STRAČINA

SK, 2019, 68 min.; sk
Réžia: Pavol Barabáš

Výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór.

Skladateľ, ktorého hudobné kompozície nadchýňajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú. Zanechal po sebe rozsiahle dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Svetozár Stračina ostáva rébusom, ktorého hľadanie tajničky stále pokračuje.

Kino Klub, 19:00 hod.
Maiasovci – Príbeh portugalskej rodiny

/OS MAIAS – CENAS DA VIDA ROMÂNTICA
PT, 2014, 134 min.; pt / en sub / sk tit
Réžia: João Botelho

Tragédia a komédia v Carlosovom živote začína, rastie a končí ako tragédia a komédia Portugalska. V spoločnosti blízkeho priateľa Joãa da Ega – údajne výborného spisovateľa – sa záhaľčivý aristokratický lekár Carlos oddáva priateľom a milenkám. Až kým sa nezamiluje.

ŠKVRNA

Elektrárňa, 19:00 hod.
Škvrna
CZ, 2019, 90 min.; cz
Réžia: Peter Bebjak

V blízkej budúcnosti záhadná choroba zabíja dospelých. Civilizácia, ako ju poznáme, zaniká. Prežijú len deti. Súrodenci – Tom, Klára a Viktor – nachádzajú útočisko v bývalom internáte.

Život im však obráti hore nohami detský gang na čele s Nikom, ktorý neustále nosí pri sebe pištoľ. Vodca domácej skupiny, Viktor, pomaly dospieva a je len otázkou času, kedy sa mu na jazyku objaví obávaná škvrna – prvý príznak nemilosrdnej choroby, ktorá má na svedomí aj smrť ich rodičov.

Dom umenia, 20:00 hod.
MONOS

CO/AR/NL/DE/SE/UY, 2019, 102 min.; es, en / en sub / sk tit
Réžia: Alejandro Landes

Osem mladých vojakov, dievčat i chlapcov, táborí vysoko v ruinách zahalených do nepriestupnej hmly. 

Ich misia je rovnako nejasná ako výhľad do okolitej džungle. Keďže veliaci dôstojník sa do zapadnutého kúta Amazónie vypravuje len občas, vyžadovaná disciplína začína upadať. Náhle rozkazy môžu fungovanie tejto prazvláštnej jednotky úplne rozvrátiť.

Fontána, 20:00 hod.
Biely, biely deň/HVÍTUR, HVÍTUR DAGUR

IS/DK/SE, 2019, 109 min.; is / cz tit
Réžia: Hlynur Pálmason

V odľahlom islandskom mestečku začína bývalý policajný náčelník podozrievať miestneho chlapíka z pomeru s jeho ženou, ktorá pred dvoma rokmi zomrela pri tragickej nehode.

Jeho posadnutosť pravdou postupne rastie a nevyhnutne začína ohrozovať jeho i jeho blízkych. Je to príbeh smútku, pomsty a bezpodmienečnej lásky.

Kino Klub, 20:00 hod.
Jachta/FLOTTEN

SE/DK/US/DE, 2018, 97 min.; en, fr, jp, se, de, es / en sub / cz tit
Réžia: Marcus Lindeen

V roku 1973 sa päť mužov a šesť žien vydalo na plavbu cez Atlantik na malej jachte. Išlo o vedecký experiment, ktorý mal študovať sociológiu násilia, agresivity a sexuálneho napätia v ľudskom konaní. Marcus Lindeen akoby pokračoval v experimente o 40 rokov neskôr.

Žijúci členovia expedície sa vo filme znovu stretávajú, aby sa spolu snažili uchopiť minulosť, aby s odstupom času komentovali svoje správanie, navzájom si vysvetlili nevypovedané a vyrovnali sa s plánom zabiť bohorovnú postavu vedca.

Bažant Kinematograf, 20:30 hod.
Traja blízki neznámi/THREE IDENTICAL STRANGER

SUS/GB, 2018, 96 min.; en / cz tit
Réžia: Tim Wardle

V roku 1980 sa v New Yorku stretávajú traja mladí muži – Bobby, Eddy a David – a zisťujú, že sú trojičky. Ako šesťmesačné bábätká si ich totiž adoptovali rozličné rodiny bez toho, aby vedeli, že každý z nich má súrodencov. Z pátrania po príčinách ich rozdelenia sa však stáva bizardná a zlovestná záhada.

Dom umenia, 23:00
Americká žena/AMERICAN WOMAN

US, 2018, 111 min.; en / cz tit
Réžia: Jake Scott

Mladá babička v malom pensylvánskom mestečku vychováva svojho vnuka po tom, čo jeho matka za záhadných okolností zmizne. Pátranie po zmiznutej dcére neustále pokračuje.

Fontána, 23:00 hod.
Také krásne šaty/IN FABRIC

GB, 2018, 118 min.; en / cz tit
Réžia: Peter Strickland

Čerstvo rozvedená Sheila sa snaží vrátiť svoj život do normálnych koľají. Dala si inzerát do zoznamky v novinách. V januárovom výpredaji v miestnom obchodnom dome si na odporúčanie predavačky, slečny Luckmorovej, kúpi krvavočervené šaty s vyšitým tajomným nápisom v latinčine. Sheila netuší, že šaty majú v sebe všitú smrtiacu kliatbu.

Prečítajte si tiež: Dokumenty, ktoré sa na Cinematiku 2019 oplatí vidieť

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav