Exviceprimátor Hynek pýta od radnice peniaze

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. júna 2019, 10:00

Primátorovi Piešťan bola 3. júna doručená predžalobná výzva – pokus o mimosúdny zmier bývalým poslancom a viceprimátorom Michalom Hynekom. Obsahom je výzva na uhradenie nevyplatenej odmeny za rok 2018 do piatich dní od doručenia výzvy. Inak bude vraj podaná žaloba o zaplatenie odmeny spolu s príslušenstvom.

V roku 2018 Michal Hynek vykonával len funkciu mestského poslanca. (Autor: pror)

Pre všetkých poslancov z uplynulého volebného obdobia ide dohromady o čiastku 10 418 eur, ktoré radnica, ak Michalovi Hynekovi vyhovie, musí dodatočne vyplatiť aj ostatným poslancom. A keďže vo volebnom období 2014-2018 zasadalo v mestskom zastupiteľstve 21 poslancov, v priemere si každý dodatočne v rodinnom rozpočte prilepší asi o 500 eur.

Pozrime sa teda na to, čo o vyplácaní odmien komunálnym poslancom hovorí reč paragrafov. Podľa ustanovenia zákona o obecnom zriadení poslancovi možno poskytnúť odmenu najmä vzhľadom na úlohy a časovú náročnosť výkonu funkcie podľa zásad odmeňovania, ktoré si určí obecné či mestské zastupiteľstvo.

Piešťanské zastupiteľstvo teda v zmysle zákona o obecnom zriadení má prijatý dokument s názvom Zásady odmeňovania poslancov, členov mestskej rady a členov komisií mesta Piešťany. A tento dokument hovorí nasledovné: „Nerozdelené odmeny poslancov v príslušnom kalendárnom roku stanovené rozpočtom mesta Piešťany prerozdelí zástupca primátora až po stanovení odmien poslancom a členom komisií tak, že zostatok nerozdelených odmien za príslušný rok rozdelí medzi poslancov v pomere, ako sa zúčastňovali na rokovaniach mestského zastupiteľstva a rokovaniach mestskej rady.“

A práve s prihliadnutím na znenie zákona o obecnom zriadení, ktorý hovorí, že poslancovi možno poskytnúť odmenu najmä vzhľadom na časovú náročnosť výkonu jeho funkcie, ale aj s ohľadom na znenie mestskej legislatívy, v ktorej sa píše, že zostatok sa prerozdelí medzi poslancov podľa toho, ako sa zúčastňovali zasadnutí, by Hynek nemal dostať z verejných peňazí už ani euro navyše.

Dôvod je jednoznačný. Hynek bol vo funkcii viceprimátora od roku 2014 do jari 2017. Svoj koniec vo funkcii druhého muža na radnici zdôvodnil tým, že sa chce sústrediť na voľby do krajského zastupiteľstva. Jeho vtedajší šéf, piešťanský primátor Miloš Tamajka, bol k nemu na „rozlúčku“ nadmieru štedrý. V priebehu pár mesiacov mu k dvojtisícovému platu vyplatil v závere jeho viceprimátorovania na odmenách dohromady 11-tisíc eur.

Po skončení vo funkcii viceprimátora mal zasadnúť do poslaneckých lavíc, aby si vykonával mandát poslanca. Na rokovaniach ho však príliš vidieť nebolo. V závere roka 2017 sa uskutočnili krajské voľby, ktoré pre Hyneka dopadli fiaskom a post poslanca v župnom zastupiteľstve nezískal.

Následne prišiel rok 2018 a po Hynekovi ako keby sa zľahla zem. Potom, ako mu skrachovala cestovná kancelária, na verejnosť prenikli informácie, že si išiel privyrábať do zahraničia. Faktom však zostáva, že ho väčšiu časť minulého roka na mestskom zastupiteľstve nebolo možné stretnúť. Predsedal aj jednej mestskej komisii, ktorá sa v roku 2018 tiež len v ťažkostiach bez svojho predsedu schádzala. My osobne sme boli prítomní na jednom zo zasadnutí, keď členovia Hynekovej komisie namiesto rokovania len bezradne postávali na chodbe mestského úradu v očakávaní svojho šéfa (viac sa dočítate TU).

Ak teda nebudeme považovať doslova za drzosť od Hyneka pýtať si za minulý rok za výkon, v jeho prípade skôr nevýkon, svojho mandátu peniaze, malo by sa súčasné vedenie radnice oprieť o časti zákona či svojej internej smernice, že nevyplatené prebytky z odmien poslancov sa v prvom rade vyplácajú na základe časovej náročnosti výkonu funkcie poslanca s ohľadom účasti na rokovaniach komisií či zastupiteľstva.

A tak namiesto peňazí by mala radnica Hynekovi poslať akurát tak prehľad jeho dochádzky za rok 2018 na rokovaniach zastupiteľstva a komisie, ktorej predsedal.

Od Hyneka sme chceli zistiť, či je naozaj presvedčený o tom, že mu tie peniaze prináležia. A pripomenuli sme mu jeho minuloročnú dochádzku na rokovania zastupiteľstva. Jeho odpoveď však bola hodná čias, keď prostredníctvom svojej firmy študentom „vyrábal“ vysokoškolské diplomovky. Do e-mailu ako svoju odpoveď skopíroval ustanovenia mestskej smernice o vyplácaní odmien poslancom a členom komisií.

Jozef Vojčiniak

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj