Traja králi prezerajú domy

  • Kultúra a spoločnosť / História / Kraj / Spravodajstvo
  • 6. januára 2023, 09:51

Záver zimného novoročia sa končil v deň sviatku Zjavenia Krista Pána mudrcom. V mestách a dedinách sa v predvečer tohto sviatku vysväcoval dom a posvätenou kriedou kňaz napísal písmená: C+M+B, ktoré znamenajú: „Cristos mansionem benedicat.“ Kristus nech žehná tento dom.Ľudia často verili, že 6. januára skutočne chodia traja králi po svete, prezerajú domy a kde nenájdu nad dverami nápis G+M+B, tomu domu odnesú šťastie.


Dňom Troch kráľov sa skončilo vianočné obdobie, do polnoci museli dojesť zvyšky novoročných jedál. (Autor: Viera Dusíková)


V tento sviatok si všetci katolíci nechali v kostole posvätiť vodu, sviečku, cesnak a soľ. Všetky takto posvätené predmety využívali počas celého roka na ochranu pred negatívnymi silami. Na Tri krále sa chodilo po domoch vinšovať a chlapci pred domácimi hrávali ľudové hry. V každej domácnosti dostali drobný peniaz, jabĺčko či koláč. Pre koronavírus tento rok aj Traja králi ostávajú doma.

Dňom Troch kráľov sa skončilo vianočné obdobie, do polnoci museli dojesť zvyšky novoročných jedál. Ak by ich gazdiná odkladala a nimi šetrila, celý rok by bol v znamení šetrenia a biedy. Pozvesovali sa ozdoby zo stromčeka, z izby vyniesli vianočný stromček, z jeho vrcholca urobili drevenú habarku a čakali, čo im v ďalších dňoch a mesiacoch život namieša.

Jarmila Hluchová, etnografička Balneologického múzea I. Wintera v Piešťanoch

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav