Banka: Najkrajšie jablko dopestoval Jozef Gašpar, najchutnejší džem uvarila Eva Reháková

Na výstave ovocia , zeleniny ale i na ochutnávke medov či domácich lekvárov a džemov v obci Banka bolo miestami ako v úli. Návštevníci piateho ročníka záhradkárskej výstavy načierali v sobotu 15. septembra do deviatich pohárikov medu lúčneho, kvetového, lipového či horského . Ochutnávali sladučké lekváre bananských gazdiniek. Z trinástich vzoriek nebolo jednoduché nájsť tú najchutnejšiu. Boli tu lekváre slivkové, černicové, rakytníkové, marhuľové či tekvicové. Stoly sa prehýbali pod ťarchou nádherných plodov ovocia. Dominovali najmä jablká.


Plody jesene si so záujmom prezerali malí aj veľkí. (Autor: Viera Dusíková)

Oči blúdili po krásne sfarbených jablkách, šťavnatých strapcoch hrozna či hruškách. V košíkoch stáli ako vojaci mrkvy, tekvice a všakovaké iné pekné plody záhrad. „Sme radi, že naša Základná organizácia Slovenského záhradníckeho zväzu tento rok usporiadala už piaty ročník výstavy.  Svoje výpestky tu ponúkajú naši členovia, ľudia obdivujú 120 exponátov,“ uviedol tajomník SO SZZ Banka, Dušan Slovák.

Hrdí záhradkári sa popýšili so svojimi najkrajšími výpestkami.

Dodal, že tento rok bol mimoriadne priaznivý na kvalitné a pekné jablká,a le aj ostatné ovocie. Urodili sa hrušky, broskyne,  ukazuje sa pekná úroda hrozna. „Oproti predchádzajúcim dvom rokom, kedy ovocie pomrzlo, môžeme skonštatovať, že aj napriek suchu je úroda veľmi priaznivé najmä čo sa týka kvality,“ dodal D. Slovák.

Na výstave bolo možné ochutnať trinásť vzoriek medu. (vd)
Tento rok je mimoriadne priaznivý na množstvo i kvalitu jabĺk.(vd)
Tieto vzorky medov sa rozplývali na jazyku. (vd)

Na výstave  mali návštevníci ohodnotiť aj najkrajšie jablko Banky. Cenu si tento rok odniesol  plod odrody Rubín, ktorý vypestoval Jozef Gašpar. Najchutnejší džem uvarila z rakytníka Eva Reháková. Po prezretí výstavy sa ľudia mohli zabaviť pri tanci, ochutnať guláš či pozrieť si výstavu historických motocyklov.

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila