Deň narcisov: Na koho ste mysleli, keď ste si pripínali žltý kvietok?

  • Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 27. apríla 2024, 00:01

Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis? To bola ústredná myšlienka tohtoročného Dňa narcisov, do zbierky sa masívne zapojila aj piešťanská Liga proti rakovine (LPRa). Takmer dvesto dobrovoľníkov z Piešťan, Vrbového, Banky a iných obcí regiónu vyzbieralo do 63 pokladničiek 24 512 eur. Ďakujeme!

Hlavný stánok členov piešťanskej Ligy proti rakovine bol na Námestí slobody. (Autor: archív Márie Šiškovej/FB Obec Banka informuje/FB Terézia Barošová)

„Som hrdá na to, že naša pobočka Ligy proti rakovine sa aj v tomto roku zapojila do celoslovenskej zbierky Deň narcisov 2024. Vo štvrtok 18. apríla sme boli nielen na Námestí slobody a v centre mesta, ale aj v obchodných reťazcoch, školách a uliciach v Piešťanoch, okolitých obciach a tiež v meste pod šikmou vežou, vo Vrbovom,“ uviedla predsedníčka LPRa v Piešťanoch Mária Šišková.

„Deň narcisov sa vydaril napriek počasiu vďaka precíznej príprave členiek LPRa, našim ochotným členom a dobrovoľníkom, pričom ľudia nás vnímali veľmi pozitívne, boli ústretoví, tešili sa na narcisy. Zbierky sa zúčastnilo 193 dobrovoľníkov, z toho 66 mladých ľudí do 18 rokov. Medzi nimi bolo osem skautov, 33 študentov vo vlastných stredných školách a 25 študentov na výpomoc, ktorí pomáhali v ostatných školách, na stanoviskách v obchodných domoch i v uliciach. Veľmi ďakujeme vedeniu škôl, že uvoľnili študentov na výpomoc pri vykonávaní zbierky,“ poďakovala sa Šišková.

Dobrovoľníci rozdávali narcisy aj v obci Banka.

Piešťanská LPRa ďakuje tiež spolupracujúcim organizáciám za zabezpečenie Dňa narcisov v mestách Piešťany, Vrbové, v okolitých obciach, a to najmä jej členom a sympatizantom, Slovenskému Červenému krížu, Jednote dôchodcov a ostatným občianskym združeniam.

„Do 63 pokladničiek spoločne vyzbierali a poslali na účet Ligy proti rakovine 24 512 eur, z toho v Piešťanoch 14 005,67 eur. Rozdali sme takmer trinásťtisíc narcisov, s radosťou sme ich pripínali darcom na znak spolupatričnosti s onkologickými pacientmi,“ doplnila Šišková. Ako ďalej uviedla, narcisy – kvety nádeje – pomáhajú ľuďom, ktorých postretla choroba, o ktorej sa ťažko hovorí. Taktiež rozdali letáky vydané ku Dňu narcisov, z ktorých je zrejmé, že najviac vyzbieraných peňazí sa minulý rok použilo na psychosociálnu pomoc a podporu a služby rodinám, v ktorých sa táto choroba vyskytla.

Vo Vrbovom rozdávali narcisy členky Slovenského Červeného kríža i študenti.

„Hneď ako som zazrela tohtoročný light motív Dňa narcisov, spomenula som si na svoju spolupacientku Jarku Výberčiovú. Bola mojím slniečkom na onkológii, kde sme spolu ležali počas chemoterapie. Ba veru sme spolu aj ‚ubzikli‘ z nemocnice, aby sme na chvíľu pocítili čerstvý závan vetra v uliciach Bratislavy, pretože chemoterapia riadne zapáchala a bolo nám z nej často veľmi zle. Ja som mala to šťastie, že som svoj boj vyhrala, no Jarka, ako sme sa stretávali na Heydukovej, chudla a chudla. No oči – tie sa jej smiali, aj keď už mala na hlave namiesto parochne iba akýsi turban, vpredu zviazaný do uzla. Nikdy nezabudnem na jej nádherné oči a úsmev. Doopatrovala ju jej krstná mama a postarala sa i o jej malinkú dcérku. Aj preto, keď mi tento rok pripínali na bundu narcis, predstavila som si usmiatu Jarku. A verím, že zbierka, ktorú dobrí ľudia vykonali, dá jas do očí tým, ktorí ho strácajú…“ uviedla pre Piešťanský týždeň darkyňa z Piešťan.

„Ja som tento rok myslela na Irenku Michnovú, bývalú predsedníčku piešťanskej LPRa, a tiež na doktorku Sirackú,“ dodala ďalšia Piešťanka.

„Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí ste pomáhali pri zbierke, a, samozrejme, všetkým štedrým darcom, ktorí sa rozhodli pomôcť nám,“ zo srdca poďakovala všetkým za piešťanskú pobočku LPRa jej predsedníčka Mária Šišková.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida