Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. mája 2017, 07:56
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Créme brulée



Skromne si dovolím tvrdiť, že lepší recept na créme brulée neexistuje. Musíte však dodržať množstvá, časy a teploty. Ako prvé rozohrejte rúru na 165 °C, horný a spodný ohrev.

Na dva žĺtky potrebujete štvrť litra smotany na šľahanie (najlepšie 40-percentnej, určite nepoužívajte smotanu na varenie, lebo créme brulée nebude krémové) a 30 gramov cukru. Smotanu dajte do hrnca, vyškrabte do nej dreň z vanilkového struku (dajte do smotany aj samotný struk) a zohrejte na 65 až 70 °C. Zatiaľ vymiešajte žĺtky s cukrom (dávajte pozor, aby vám nevykypela smotana), aby sa cukor rozpustil. Avšak nemiešajte príliš silno a dlho (lebo sa do žĺtkov dostane veľa vzduchu a to narobí neskôr problémy; maximálne 2 minúty). Nemyslite si, že ste to v tomto prípade strašne vymákli, keď žĺtky vplyvom rýchleho a dlhého miešania zblednú.

Trochu smotany, ktorá nesmie mať viac ako 70 °C (pokiaľ teda nechcete praženicu na smotane namiesto créme brulée), nalejte počas miešania k žĺtkom a po pár sekundách dolejte zvyšok, pokojne aj s vanilkovým strukom. Ešte chvíľu premiešajte a sceďte, najlepšie do toho hrnca, v ktorom ste varili smotanu, ten je ešte teplý.

Pripravte zapekacie formičky, nalejte do nich créme a dajte to brulée teda piecť. To spravíte tak, že formičky dáte do hlbokého plechu, do ktorého nalejete do polovice výšky formičiek vriacu vodu. Pečte presne 35 minút, povrch by mal byť jemne hnedý. Créme brulée nechajte vychladnúť (ak dumáte, ako formičky vybrať z vriacej vody, skúste pogumované grilovacie kliešte) a potom ho nechajte v chladničke riadne stuhnúť, najmenej štyri hodiny alebo radšej šesť.

Na servírovanie posypte créme brulée cukrom, vytiahnite ten najväčší plameňomet, ktorý máte, a predveďte sa pri karamelizovaní cukru.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav