Chrípka zatvorila škôlku na Banke a štyri ďalšie škôlky

  • Spravodajstvo
  • 2. februára 2017, 08:24
  • Autor:vd

Najskôr sa objaví škriabanie v hrdle, únava, človek je malátny, sotva stojí na nohách. To už má obyčajne teplotu, potom prichádza zimnica, potenie – chrípka. Tá januárová zatvorila v štvrtom týždni nového roka až 54 škôl i škôlok v kraji. V Piešťanskom okrese chrípka a akútne respiračné ochorenia spôsobili zatvorenie škôlky v obci Banka, materských škôl v Chtelnici, Prašníku a v Piešťanoch na Ružovej ulici a na Ulici 8. mája č. 2. V susednej škôlke chýba takmer polovica detí. Nemocnica Alexandra Wintera je z dôvodu chrípkovej epidémie neprístupná pre návštevy na lôžkových oddeleniach. Nákaza sa šíri rýchle.

„V pondelok 30. januára nám riaditeľka z MŠ na Ulici 8. mája č. 2 oznámila, že po konzultácii s Regionálnym úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trnava od 31. januára do 3. februára bude materská škola z dôvodu vysokej chorobnosti detí, ktorá dosiahla až 52 percent, zatvorená,“ informovala nás hovorkyňa Mestského úradu v Piešťanoch, Eva Bereczová. Podľa jej slov elokované pracovisko 8. mája č. 4 má chorobnosť detí 48 percent. Zdravotníci im odporučili sledovať, či sa chorobnosť bude zvyšovať v nasledujúcich troch dňoch. Táto škôlka zatiaľ ostáva otvorená.

Pediater sa nezastavil


„Dnes tu máme hotový blázninec, lekára vám momentálne nemôžem dať ani k telefónu, lebo vysvetľuje matke chorého dieťaťa, ako postupovať pri chrípke. Chorejú celé rodiny, jeden to dostáva od druhého,“ povedala nám v piatok 27. januára sestrička Zuzana Dudíková z ambulancie piešťanského pediatra Miloša Černohorského.

Chrípka útočí, postihuje najmä deti.

„V Trnavskom kraji sme zaznamenali 13 989 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných ochorení bolo 2573,“ uviedla Dagmar Kollárová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave. Dodala, že v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla chorobnosť na akútne respiračné ochorenia o 28,86 percent a chrípke podobné ochorenia stúpli o 26,42 percent. Najviac chorých majú v okrese Dunajská Streda.

Do postele s teplomerom a teplým čajom si líhajú najviac deti vo veku od šesť do štrnásť rokov. „Najvyšší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia sme zaznamenali u detí vo veku do päť rokov a tiež u pätnásť až devätnásťročných,“ dodala D. Kollárová. Lekári hlásili zdravotnému úradu aj časté zápaly uší s komplikovaným priebehom. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení „ušné“ tvorili až 2,4 percent.

Nielen Vrbové je zatiaľ zdravé


V piatok 27. januára sme monitorovali situáciu vo viacerých stredných, základných aj materských školách okresu. V drvivej väčšine zatiaľ riaditelia, ba ani kuchárky, u ktorých si školáci v prípade ochorenia odhlasujú obedy, nezaznamenali abnormálne zvýšenú chorobnosť. „My ju máme len päťpercentnú, odolávame všetkému,“ hrdil sa riaditeľ Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom, František Glos. Jeho kolega zo Základnej školy na Školskej ulici, Jaroslav Tomčík, skonštatoval, že ani u nich to nie je kritické: „Skôr pred dvomi týždňami chýbali najmä starší školáci.“ V Dolnom Lopašove riaditeľ základnej školy Peter Belica napočítal, že chýbajú len traja žiaci. „Uvidíme po víkende, ale nehrozí, že by sme mali pre chrípku zatvárať školu,“ povedal P. Belica.

Kuchárka v Ostrove varila naplno


Kuchárka Andrea Zubáková so svojimi kolegyňami z Ostrova mala v piatok plné ruky práce, počty detí v škole i v škôlke boli veľmi dobré, žiadne odhlasovačky obedov nehrozili. Rovnako dobre sa držali aj deti pod horami, v obci Ducové. „My sme zdraví, máme tu dobré prostredie, každý deň chodíme von na vychádzky,“ skonštatovala riaditeľka materskej školy Sylvia Ondrušová.

V Piešťanoch sa v Materskej škole na Staničnej ulici s deťmi tiež práve chystali na dopoludňajšiu vychádzku, situácia tam nebola akútna, čakajú však, čo bude po víkende. Podobnú situáciu mali aj v MŠ Valová. „Máme odhlásené len po jednom-dvoch deťoch v skupine, aj to väčšinou z dôvodu, že rodiny chodia na lyžovačky. Mierny pokles detičiek však máme v našich pracoviskách na Detvianskej a Považskej ulici, ale tam sa to týka vždy len jednej triedy,“ skonštatovala riaditeľka Ľubica Majerčíková.

Ekonómka na Základnej škole v Sokolovciach, Marcela Blažková, uviedla, že nemá vedomosť o tom, že by školáci či škôlkari nejak výrazne chýbali na vyučovaní.

Zaľahnú vraj spravidla až po porade


Rovnaký poznatok má i riaditeľka Strednej odbornej školy Rakovice. „Nebudeme vyhlasovať chrípkové prázdniny. Nám vyšla klasifikačná porada až na pondelok 30. januára, takže teraz sa všetci naši študenti predbiehajú, len aby na poslednú chvíľu stihli ešte popísať písomky a pochytať dobré známky z odpovedí, takže nik nechýba. Po klasifikácii všetci ľahnú,“ žartovala Mária Múdra. Rovnako štandardné boli stavy študentov aj na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch a v Strednej odbornej škole obchodu a služieb.

Ochorenie zatvorilo päť materských škôl v Piešťanskom okrese. Ilustr. foto

Summa summarum – až na štyri školské ustanovizne v ostatných školách i škôlkach deti zatiaľ chrípke odolávajú. Karty však môže chrípka namiešať čochvíľa, pretože inkubačná doba je spravidla krátka. Už tento týždeň sa môže stať, že vyhlásia chrípkové prázdniny aj tam, kde to minule ani nepredpokladali.

Praktická lekárka Eva Jurgová pre Piešťanský týždeň uviedla: „Vírusy sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, teda najmä kýchaním, kašľaním a slinami. Inkubačná doba pri chrípke je krátka, trvá jeden až tri dni. Ochorenie sa zvyčajne začína pocitom škrabania v hrdle, celkovou slabosťou i únavou. Pomerne rýchlo sa objavuje teplota, zimnica, triaška a potenie. Pridáva sa suchý dráždivý kašeľ, bolesti svalov a kĺbov, nechutenstvo, malátnosť a bolesti hlavy. Ochorenie trvá jeden až dva týždne.“

Najlepšie sú tekutiny a očkovanie


V liečbe je podľa E. Jurgovej najdôležitejší dostatok tekutín, pretože vírus oveľa viac poškodzuje vysušené sliznice. Potrebný je zvýšený prísun vitamínu C, pokoj na lôžku a v prípade teploty a bolestí hlavy sa odporúča paracetamol (Panadol, Medipyrin). Antibiotiká majú význam až vtedy, ak dôjde ku komplikácii. Rizikovými skupinami sú malé deti, starší ľudia, chronicky chorí pacienti a celkovo oslabení jedinci. U nich sa na vírusom poškodenej sliznici dýchacích ciest rozvinie bakteriálny zápal a vzniká bronchitída alebo dokonca zápal pľúc.

Ten, pokiaľ nie je liečený, býva okrem zlyhania srdca v súvislosti s chrípkovou infekciou najčastejšou príčinou smrti. V posledných rokoch sú v liečbe k dispozícii lieky ako Relenza a Tamiflu, užívajú sa až po vzniku ochorenia. Skracujú dobu trvania chrípky a zmierňujú zdravotné ťažkosti. Prevencia spočíva najmä v posilňovaní imunitného systému, teda v dostatku pohybu, v pobyte na čerstvom vzduchu, primeranom obliekaní a obutí, užívaní vitamínových prípravkov, predovšetkým však vitamínu C, ktorého denná dávka by v zime mala byť aspoň 500 miligramov vo forme tabliet, a k tomu dostatok ovocia a zeleniny.

Význam má aj pitný režim. Špecifickou prevenciou proti chrípke je očkovanie. Očkuje sa proti vírusom typu A, pričom každý rok sa na odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie pripravuje nová vakcína proti tým vírusovým kmeňom, ktorých výskyt je v danej sezóne najpravdepodobnejší.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea