Torzá tiel oviec skončili vyhodené pri vodárenskom zdroji

  • Spravodajstvo
  • 11. novembra 2016, 09:18
  • Autor:vd/ts

Pri kanáli Babinec v priemyselnom areáli v Piešťanoch len pár metrov od cesty, kde stoja tabuľky oznamujúce výskyt vodárenského zdroja s druhým stupňom ochrany, neznámy páchateľ odhodil dve torzá tiel oviec. Ich zvyšky príšerne zapáchali, kŕmili sa na nich vrany.

„Nález oznámil mestskej polícii anonym v nedeľu 30. októbra o tretej hodine popoludní,“ informoval nás šéf priestupkového oddelenia Milan Komadel. Od tej chvíle nastalo zdĺhavé zisťovanie. Pred mestskou políciou, ktorá podľa zákona nie je povinná takéto prípady riešiť, ale v reálnom živote je jediná, ktorá to dokáže urobiť promptne, vyvstali dve najdôležitejšie otázky. Kto ovce vyhodil? A komu patrí pozemok, na ktorom sa hnijúce telá nachádzali?

Majiteľ má totiž povinnosť, po oznámení nálezu obvodnému úradu životného prostredia, ktorý má začať zisťovacie konanie, ak sa vinník nenájde, odpad zlikvidovať na vlastné náklady. „Sú to zdĺhavé procesy, ktoré vedú akurát tak k tomu, že v okolí sa začne šíriť strašný zápach a môže dôjsť k prenosu infekcií. Naši starí otcovia takéto veci riešili jednoducho. Vykopali hlbokú jamu, zvyšky zvieraťa uložili do zeme, posypali vápnom, a tak ho vlastne pochovali, ako sa bežne pochovávajú ľudia. Dnes je všetko komplikované, zdĺhavé, často neefektívne. Ale bol by som zvedavý, čo za ignoranta vyhodil mŕtve ovce v mieste, kde je vodný zdroj? Tomu by som naparil takú pokutu, z akej by sa len tak ľahko nespamätal,“ povedal bývalý zootechnik poľnohospodárskeho družstva.

Polícia podľa katastra nehnuteľnosti zistila vlastníka pozemku, kde sa hnijúce zvyšky tiel oviec nachádzali. Išlo o spoločnosť Agrobiop (bývalé Štátne majetky), ktorá pozemok obhospodaruje ako poľnohospodársku pôdu. Táto časti uhynutých zvierat dala zlikvidovať na vlastné náklady. Lenže – čo ak sa prípad bude znovu opakovať? Koľkokrát ešte bude Agrobiop doplácať na nezákonné uloženie odpadu na svojom pozemku? Ak by sa našli svedkovia, prípadne ľudia, ktorí by vedeli o tejto záležitosti niečo povedať, mestská polícia by privítala ich indície.

V takýchto prípadoch môže Mestská polícia v Piešťanoch uložiť pokutu vo výške 33 eur, ak je porušenie zákona ustanovené vo všeobecne záväznom nariadení mesta o odpadoch. V správnom konaní ide o pokutu vo výške 99 eur. „Hlavnú úlohu v týchto prípadoch zohráva obvodný úrad životného prostredia, kde nález uhynutých zvierat treba nahlásiť, a ten tiež udeľuje sankcie, ktoré sú v oveľa vyšších sadzbách, aké má mestský úrad,“ dodal M. Komadel.

Východiskovou legislatívnou normou pri náleze tiel uhynutých zvierat je zákon o veterinárnej starostlivosti, ktorý uvádza, že v prípade, ak nie je vlastník, držiteľ alebo pôvodca živočíšnych vedľajších produktov známy, povinnosť oznámiť podľa osobitného predpisu (zákon o odpadoch) výskyt uhynutého tela zvieraťa alebo živočíšnych vedľajších produktov má ten, kto je vlastníkom, nájomcom alebo správcom nehnuteľnosti alebo správcom komunikácie.

Podľa zákona o odpadoch vlastník, správca, nájomca nehnuteľnosti je povinný bezodkladne po zistení, že na jeho nehnuteľnosti bol nezákonne umiestnený odpad, oznámiť túto skutočnosť orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva, ktorým je Okresný úrad v Piešťanoch, odbor starostlivosti o životné prostredie. Tento je príslušný na začatie konania o určenie zodpovednej osoby. Taktiež zisťuje, či vlastník, správca, nájomca pozemku, na ktorom došlo k nezákonnému uloženiu odpadu, zanedbal povinnosť urobiť všetky opatrenia na ochranu svojej nehnuteľnosti podľa osobitného predpisu. Výsledkom takéhoto konania bude určenie osoby povinnej zabezpečiť nakladanie s nezákonne umiestneným odpadom.

„V reálnom živote je však z hľadiska promptného zabezpečenia verejného poriadku oficiálny postup nie vždy použiteľný. Najmä jeho zdĺhavosť by mohla spôsobiť pretrvávajúcu prítomnosť zapáchajúceho a potenciálne infekčného odpadu, kým konanie okresného úradu za účelom zistenia zodpovednej osoby bude úspešne alebo neúspešne ukončené. Výsledkom je vždy pohoršovanie občanov, pričom ich nespokojnosť primárne smeruje k mestskému úradu. Na základe uvedeného preto promptne pri odstránení tiel konala mestská polícia,“ skonštatovala Eva Bereczová, hovorkyňa Mestského úradu v Piešťanoch.

Na naloženie takéhoto odpadu na automobil spracovateľskej firmy je potrebné mať mimoriadne silný žalúdok. Samotní vodiči asanačnej služby napriek svojej rutine nie v každom prípade takýmto žalúdkom disponujú a v istom zmysle majú právo odmietnuť manipuláciu s takýmto telom. Otázka preto znie – kto ešte ďalší, ktorá zložka ktorého úradu či organizácie zlikviduje definitívne takýto každým odmietaný odpad? Na toto nemyslel doposiaľ nikto, pritom takýchto prípadov je neúrekom.

Napríklad veterinárne správy by mohli spolupracovať v tomto smere s hasičmi. Veterinári by zabezpečili maximálnu možnú dezinfekciu i dezinsekciu živočíšneho odpadu a hasiči v jednorazových úboroch by telo uložili do obalu a pripravili na odvoz. A potom konečne príde vytúžený automobil „asanačky“ a vodič vám povie, že v plastových obaloch kadávery doviezť do firmy nesmie.

Zaujímalo nás, kde konkrétne torzá mŕtvych tiel oviec skončili. „Zber vykonáva spoločnosť Asanácia so sídlom v Žiline, ktorej pôvodca vedľajších živočíšnych produktov, resp. v uvedenom prípade majiteľ pozemku oznámi ich výskyt,“ povedal pre Piešťanský týždeň veterinárny lekár Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Trnava, Peter Letovanec.

Od 1. júna 2014 si monopolný spracovateľ živočíšnych odpadov zvolil nový, vyšší cenník. Za odvoz a likvidáciu odpadu s váhou od 1 do 100 kg účtuje paušálnu sumu 50 eur s DPH. Znamená to novú pohromu na území SR, ktorú si štát vopred neustrážil. Za uhynuté domáce morské prasiatko i za 99-kilogramovú dogu zaplatia chovatelia rovnakých päťdesiat eur, podobne aj strihačka psov za pár dekagramov chlpov, ktoré má z donútenia prostoduchých štátnych orgánov odovzdávať kafilérke. Teoreticky je ohrozená efektivita a legitimita chovov stredných hospodárskych zvierat – napríklad za nevyužiteľné „kutle“ z jahňaťa musí chovateľ zaplatiť neakceptovateľnú uvedenú sumu 50 eur, čím sa mu chov prestane vyplácať v prípade, že je poctivý a dôsledne dodržiava dikciu zákona. Reálne nás čaká nová éra po krajine povyhadzovaných živočíšnych odpadov – mŕtvych psov, mačiek, prasiat, sliepok, tkanív, rovnako tak uhýbanie pred zákonom nedovoleným zakopávaním. V miere ešte oveľa väčšej než doteraz!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea