Najstaršia rotunda v strednej Európe stojí nad Nitrianskou Blatnicou

  • Spravodajstvo
  • 21. júla 2016, 08:43
  • Autor:A. Mathiasová

Ešte začiatkom 70. rokov minulého storočia si všetci mysleli, že obľúbenú Rotundu sv. Juraja dala postaviť Mária Thurzová na pamiatku svojho zosnulého manžela v rokoch 1530-1541. Archeologické výskumy však prekvapili, vznik Jurka sa datuje až do Veľkomoravskej ríše. V Nitrianskej Blatnici tak majú najstaršiu stavbu svojho typu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Rotunda sv. Juraja sa nachádza na úpätí vrchu Marhát, len niekoľko kilometrov od Piešťan. Každoročne ju na Juraja navštevujú domáci i turisti počas púte, v minulom roku prešlo z obce až k rotunde takmer dvetisíc návštevníkov. O vzostup zašlej slávy sa postaralo najmä Občianske združenia Rotunda Jurko, ktoré sa spolu s Obecným úradom v Nitrianskej Blatnici stalo hlavným organizátorom revitalizácie a prinavrátenia pôvodných hodnôt pamiatke. Na rekonštrukciu sa im podarilo získať granty z ministerstva kultúry, dovedna už pomoc činí vyše 173-tisíc eur.

Skúmali hroby aj osadu


Prvotné výskumy datovali vznik kostolíka do 11. storočia. V roku 2009 sa podarilo zabezpečiť ďalší reštaurátorský výskum, ktorý viedol Jozef Dorica. V tom čase našli len niekoľko malých fragmentov a predrománske okno či maľovaný konsekračný kríž na stene rotundy. „Boli to prvé momenty, ktoré avizovali, že rotunda je staršia. Ocitli sme sa v predrománskom období. Vzhľadom na organické nálezy ako kúsočky driev a tráv, nachádzajúcich sa v pôvodnej malte muriva, vykonali sa merania, ktoré potvrdili vznik rotundy v 9. storočí,“ povedal vedúci reštaurátor J. Dorica.

Vo vnútri rotundy odhalili vyše tisícročné murivo.

Archeológovia skúmali i okolie. „Zistili sme stavebný vývoj kostola, priemer dlážok. Skúmali sme okolitý cintorín so 126 hrobmi, osídlenie severne od rotundy, kde sme našli zvyšky obydlí z 9. a 10. storočia. Na blízkej poniže ležiacej lúke zvanej Pusť sme odkryli rozsiahle osídlenie, ktoré predstavovali dva dvorce opevnené palisádami a k tomu patriace rôzne hospodárske zariadenia,“ uviedol archeológ Alexander Ruttkay. Podľa zistení osídlenie postupne zanikalo, až v druhej polovici 13. storočia zostala stavba stáť opustená. „Myslím si, že to je dosť dôležitý faktor. Rotunda stála tam, kde nebola dedina, a nebolo tu nikoho, kto by ju rozoberal,“ informoval A. Ruttkay.

Súčasne s výskumom začali objekt reštaurovať. „Zvolili sme prezentáciu najstaršieho, aj keď poškodeného muriva. Z hľadiska poznania pôvodných stavebných technológií je to veľmi významné,“ konštatoval J. Dorica. Zrekonštruovali aj fasádu a napriek tomu, že kostolík bol dlhé roky okrovej farby, výskumom sa zistilo, že pôvodne bol sivobiely. Preto mu túto farbu prinavrátili.

Obec má ďalšie plány


Rotunda je skutočným unikátom. „S istotou môžeme povedať, že čo sa týka typológie stavby, je to najstaršia stojaca rotunda na Slovensku a aj v širšom kontexte strednej Európy,“ prezradil J. Dorica.

Význam pamiatky si uvedomuje i obec. „Účelom a cieľom aktivít smerujúcich k obnove rotundy je zachovať ju pre nasledujúce generácie. Bude súčasťou cyrilometodskej kultúrnej cesty, ktorá práve v tomto období začína. Dúfame, že sa nám podarí prilákať ešte viac návštevníkov a turistov do Nitrianskej Blatnice,“ oboznámil nás Michal Toman, starosta Nitrianskej Blatnice.

Reštaurátor Jozef Dorica rozprával o priebehu rekonštrukcie a význame pamiatky.

Súčasťou obnovy je aj obnova vonkajšieho sedenia vedľa rotundy. „Vytvárame úplne nový amfiteáter, pretože predchádzajúci bol jednoduchší a každý rok sme ho museli opravovať. Pri svätojurajských púťach je účasť na omšiach je aj dvetisíc návštevníkov a chceme, aby ľudia mali určitý komfort, pohodlie,“ informoval M. Toman. Obec má s priestorom i ďalšie plány. „Rotunda sa nachádza v ochrannom pásme, v lese. Obmedzuje nás zákaz vjazdu motorových vozidiel do lesa. Chceli by sme to vyriešiť, aby bola prístupná i pre starších a imobilných obyvateľov. Upraviť by sme to teda chceli legislatívne, a taktiež plánujeme zabezpečiť infraštruktúru, občerstvenie, sociálne zariadenia,“ dodal na záver starosta.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 19. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda