Mesto otvorí kúpeľnú sezónu v úvode júna, k dispozícii budú bezplatné parkoviská aj kyvadlová doprava

Mesto Piešťany plánuje tradičné Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny na prvý júnový víkend. Vďaka spolupráci s rôznymi piešťanskými organizáciami bude tento ročník slávností ozvláštnený o nové podujatia a zážitky. Pre návštevníkov budú zabezpečené bezplatné záchytné parkoviská, ale i kyvadlová autobusová doprava, ktorá ich privezie do centra mesta.

(Autor: am/MsÚ)

Ústrednou témou tohtoročného Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny (OLKS) je Športové vyžitie v Piešťanoch. Rok 2024 sa spája s viacerými významnými výročiami nášho mesta v športovej oblasti. Pred sto rokmi bola založená Robotnícka telocvičná jednota, pripomíname si 105. výročie založenia Telovýchovnej jednoty Sokol, ale aj 110. výročie založenia golfového klubu. Okrem toho je potrebné poukázať na to, že pohyb je v živote človeka nesmierne dôležitý. Športové aj kultúrne vyžitie povznáša ducha a blahodarné účinky si treba v živote dopriať čo najčastejšie.

Počas OLKS bude k dispozícii päť záchytných bezplatných parkovísk.

V sobotu 1. júna ráno čaká návštevníkov obrad Poďakovania za liečivé pramene v Hudobnom pavilóne Harmony. Po jeho skončení vyštartuje z Kúpeľného ostrova tradičný sprievod na čele s historickými vozidlami a bubnovou šou kapely Maribondo. Účasť v sprievode prisľúbili aj športové kluby, školy a ďalšie organizácie pôsobiace na území mesta Piešťany. Sprievod prirodzene vyústi do priestorov Hudobného pavilónu v mestskom parku, kde bude program pokračovať Slávnostným ceremoniálom OLKS 2024.

V maratóne hlavného kultúrneho programu nechýbajú interpreti ako S hudbou vesmírnou, Zoči Voči, Cimbal Brothers či Para. Do varu davy návštevníkov v piatok večer nepochybne dostane aj lokálna kapela Slniečko, ktorej vystúpenia sprevádza neopakovateľná atmosféra.

Na sobotu je pre návštevníkov zabezpečená kyvadlová doprava v spolupráci so spoločnosťou ARRIVA. Trasa tentoraz povedie od autobusovej stanice cez okresný úrad, zimný štadión až k Auparku a naspať. Autobusy budú odchádzať zo stanice vždy o celej hodine. Prvý autobus vyrazí z autobusovej stanice o 9.00 h, posledný z mesta (od Auparku) na stanicu v sobotu o 22.30 h.

Od záchytného parkoviska na autobusovej stanici a pred zimným štadiónom bude premávať bezplatná autobusová kyvadlová doprava.

Okrem parkoviska pri autobusovej stanici, ktoré prevádzkovateľ naďalej poskytuje parkujúcim zdarma, môžu návštevníci Piešťan využiť aj ďalšie parkoviská, kde netreba platiť. V sobotu, keď mesto očakáva najväčší nápor návštevníkov, budú zdarma k dispozícii parkoviská pri zimnom štadióne, poliklinike, futbalovom štadióne a pri letisku.

Tento rok si na svoje prídu aj najmladší návštevníci OLKS. V piatok 31. mája je pre nich pripravený program pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v spolupráci s občianskym združením Myška. O 16.30 h vystúpi v Prírodnom kine detská hviezda Tinti Linti. Na sobotňajšie popoludnie sú zase pripravené rozmanité aktivity v podaní Centra voľného času Ahoj, ktoré budú prebiehať od 13.00 do 17.00 h v blízkosti Hudobného pavilónu. „Záleží nám na tom, aby okrem rodičov, ktorí si užijú koncerty, mali svoj priestor a zážitky aj deti. Práve preto sme tento rok kládli dôraz na aktivity určené práve im,“ povedal primátor mesta Peter Jančovič.

OLKS je zvyčajne späté aj s prestížnym medzinárodným music festivalom Piešťany, ktorý patrí k historicky najstarším a najvýznamnejším na Slovensku a je zárukou kvalitného umeleckého zážitku. „Priečelie Domu umenia je aktuálne zahalené do obrovského bannera, aby sme na toto významné podujatie upozornili každého, kto kráča po mestskom parku alebo po druhej strane rieky Váh,“ informovala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia.

V poradí 69. ročník festivalu je tematicky venovaný Roku českej hudby. Program sa začne v stredu 29. mája slávnostnými fanfárami v podaní súboru hráčov na lesných rohoch Corni di Bratislava na terase Domu umenia. Nasledovať bude otvárací koncert 69. music festivalu Piešťany – Má vlast, ktorý odohrá Slovenská filharmónia.

V sobotu 1. júna v čase 8.00 – 12.00 h môžu návštevníci OLKS zavítať aj do Elektrárne, kde budú pripravené raňajky, raňajšia joga, fyzio rozcvička, cvičenie pre deti a líčenie pre dámy. Balneologické múzeum I. Wintera pripravilo výstavu historických fotografií Piešťan a deti si budú môcť vyskúšať písanie hlaholikou a tajným písmom. Kultúrno-kreatívne centrum ARTA chystá Deň otvorených ateliérov. Návštevníci, ktorí uprednostňujú športové vyžitie, môžu na Lodenici sledovať zápolenie dračích lodí O pohár primátora.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof