Na Týždeň dobrovoľníctva je v kraji pripravených 38 aktivít, dobrovoľníci sa môžu prihlasovať

Počas 16. ročníka Týždňa dobrovoľníctva sa budú môcť v Trnavskom kraji zapojiť záujemcovia o dobrovoľníctvo do takmer štyroch desiatok aktivít v Trnave, Senici, Piešťanoch, Vrbovom, Galante a viacerých ďalších mestách a obciach, ako aj vo viacerých domovoch sociálnych služieb. Piešťanskí gymnazisti organizujú dobrovoľnícku aktivitu Očistime mesto od odpadkov a Parlament mladých mesta Vrbové akcie Maľujeme a zveľaďujeme mestečko a Skrášľujeme a zveľaďujeme Čerenec.

Dobrovoľnícke aktivity Parlamentu mladých mesta Vrbové sú už niekoľkoročnou tradíciou tohto angažovaného zoskupenia ľudí v mestečku pod šikmou vežou. (Autor: FB Parlament mladých mesta Vrbové)

Týždeň dobrovoľníctva sa koná od 20. do 26. mája v siedmich krajoch Slovenska. Ako informovala Katarína Boháčková z Dobrovoľníckeho centra Trnavského kraja, prihlasovanie dobrovoľníkov je už spustené.

V našom regióne sa môžete pripojiť k piešťanským gymnazistom 22. a 23. mája o 8.30 ráno pred ich budovou na Námestí SNP, ktorí pôjdu upratať mesto. Vo Vrbovom parlament mladých organizuje dve aktivity. Jedna s názvom Maľujeme a zveľaďujeme mestečko sa udeje 24. mája, stretnutie je pod šikmou vežou o 8.30 h. Druhá dobrovoľnícka aktivita Parlamentu mladých mesta Vrbové – Skrášľujeme a zveľaďujeme Čerenec – je naplánovaná na 25. mája pri priehrade Čerenec. Pôjde o prechádzku spojenú so zbieraním odpadkov v okolí priehrady a osadenie lavičkového posedenia so stolíkom. Stretnutie dobrovoľníkov je avizované na deviatu hodinu ráno.

„Na webe tyzdendobrovolnictva.sk si dobrovoľníci, jednotlivci aj kolektívy môžu už teraz vyberať z veľkej ponuky jednorazových dobrovoľníckych aktivít. Záujemcovia si pritom môžu vybrať z ponuky tú, ktorá im vyhovuje lokalitou a časom konania a na webe sa na ňu priamo prihlásiť,“ informovala Boháčková. Dodala, že každá aktivita je limitovaná obmedzeným počtom dobrovoľníkov, pričom prihlasovanie je možné najneskôr do dvoch dní pred konaním činnosti.

Dobrovoľníci v Trnavskom kraji sa budú môcť tiež zapojiť do záchrany hradov Dobrá Voda či Korlátko, čistenia kaštieľa v Seredi, môžu podať pomocnú ruku pri organizačnom zabezpečení Dňa rodiny alebo pri komunitnom stretnutí s deťmi ohrozenými sociálnym vylúčením v Trnave. Vlastné aktivity si pripravila trnavská Baterkáreň.

„Za dva roky fungovania nášho centra sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s mnohými organizáciami pracujúcimi s dobrovoľníkmi v rámci nášho kraja. Aj vďaka nim sme mohli sprostredkovať dobrovoľníkom v regióne množstvo zaujímavých ponúk, prostredníctvom ktorých si môžu vyskúšať dobrovoľníctvo na vlastnej koži,“ povedala Zuzana Šujanová, riaditeľka Dobrovoľníckeho centra Trnavského kraja.

Do Týždňa dobrovoľníctva v kraji sa zapojí celkom 27 subjektov takmer vo všetkých jeho okresoch. Spolu si naplánovali 38 aktivít, niektoré z nich sú aj viacdňové. Ambasádorkou dobrovoľníckeho projektu v Trnavskom kraji je slovenská reprezentantka v streleckej disciplíne skeet Danka Barteková.

Týždeň dobrovoľníctva organizuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií v spolupráci s krajskými dobrovoľníckymi centrami.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof