Bábence v Krakovanoch majú aj 75 rokov

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2016, 11:13
  • Autor:Tibor Hlobeň

Klub paličkovanej čipky v Krakovanoch vznikol v roku 1996. Založila ho Daniela Piscová a k stáliciam, doteraz aktívnym zakladajúcim členkám, patria miestne ženy Oľga Valová, Emília Glasnáková a Iveta Paterová. O pár mesiacov neskôr k nim pribudla Pavla Radošová z Piešťan a neskôr ďalší a ďalší členovia. Začali sa schádzať v priestoroch kultúrneho domu a základnej školy, pred desiatimi rokmi sa ich domovským stánkom stalo práve otvorené súkromné etnografické múzeum Za Krakovskú bránu. Minulý rok sa zmenili na občianske združenie.

Po nejakom čase si klub do názvu pridal slovo Bábence podľa paličiek, používaných v Krakovanoch a blízkom okolí. Tento typ je ukončený guľkou a pripomína malú makovicu. „Niekomu vyčarí úsmev na tvári. Keď sa povie Bábence, čaká malé deti, a prídu aj dôchodkyne, o to je to milšie. Hovoríme si dziefčence – či máme 75 alebo 25 rokov,“ zdôvodňuje názov klubu D. Piscová.

Klub sa zameriava nielen na uchovávanie paličkovanej čipky a jej výučbu, ale aj na zberateľskú a reštaurátorskú činnosť. Mnohé krojové súčasti so zakomponovanou krakovianskou paličkovanou čipkou sú poškodené, pretože sa pôvodne hlavne do sviatočnej verzie a obradových krokov vkladala krehká zlatá a strieborná niť. „Pri reštaurovaní ich nahrádzame bielou alebo niťami inej farby a tie vydržia aj pre ďalšie generácie,“ nechala sa počuť O. Valová.

Svetový unikát


Krakovianska paličkovaná čipka je svetový unikát. Technológia jej zhotovenia sa skoro nezachovala, ale podarilo sa ju zachrániť. O postupe prác vedeli rozprávať dve či tri staršie ženy, ale roky už nepaličkovali, ovládali len teóriu. Odborníci dokonca tvrdili, že zanikla.

Približne v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia D. Piscová natrafila na O. Valovú. „Tiché dievča, len sedela doma, nikomu nič nepovedala a paličkovala,“ s úsmevom si doberá kolegyňu D. Piscová. „Slovo dalo slovo a šli sme na pozvanie Dánky českého pôvodu Jany Novak vystavovať krakovianske kroje do tejto škandinávskej krajiny. Olinka tam zároveň učila poznávať krásu krakovianskej paličkovanej čipky. Po návrate sme sa rozhodli založiť klub.“

Paličkuje sa hocikde na svete. Tradičné i novodobejšie čipky v podobe obrázkov, obrusov či šálov majú naznačenú predlohu. Tá nepustí. Výnimočnosť krakovianskej vysvetľuje „hovorkyňa“ klubu, v Krakovanoch známa aj ako ľudová rozprávačka Ozefa Omáčkech: „Namiesto podkladov máme len more dierok a paličkárka sama vzor vymýšľa, rozpočíta a navrhuje. Špecifikum je aj v práci s piatimi paličkami. Bežne sa paličkuje s dvomi pármi.“

Každá streda v etnografickom múzeu Za Krakovskú bránu patrí paličkárom.

Geometrické tvary


Čipku tvoria geometrické tvary. Vznikajú z tzv. štvorčekov opletaním jednej farebnej nite o štyri biele. Oficiálne sa im hovorí ploštičky, v Krakovanoch babky. Čipka sa vytvára z rubovej strany, výsledok autor vidí, až keď podklad „odšpendlí“ a otočí. „Pri paličkovaní sa chyba nedá zakamuflovať ani opraviť. Keď ju zbadáte, všetko spravené po nej treba vypárať,“ odvoláva sa na nekonečnú trpezlivosť paličkárok D. Piscová a dodáva, že táto technika sa používa len v obciach, hrdiacich sa rovnakým typom kroja, tzv. odnožou piešťanského – okrem Krakovian v Trebaticiach, Ostrove, Bašovciach, Pobedime, Očkove, Podolí, Častkovciach a v Hornej Strede.

Pôvodne slúžili čipky na odeve ako ochrana pred jeho skorým znehodnotením na rukávoch, golieroch a podobne, dnešné paličkárky z nej vytvárajú aj obrazy, obrusy, vianočné či veľkonočné ozdoby, dokonca aj kabelky a kravaty.

Trpezlivosť ruže prináša


Veľmi zaujímavý je vekový rozptyl členiek klubu, medzi ktoré sa vtesnal aj jeden muž, Matej Pisca, syn zakladateľky. Najmladšia má desať rokov, najstaršia 75. Nikdy nie je neskoro začať, prízvukujú krakovianske čipkárky a ako príklad spomenú, žiaľ, už zosnulú Máriu Osvaldovú z Piešťan. Naučila sa paličkovať ako 78-ročná. Po dvoch rokoch spolupráce odišla na večnosť, ale spravila za ten krátky čas neuveriteľné množstvo kvalitnej práce. „V prvom rade treba chcieť. Paličkujú najmä ženy s praxou vo vyšívaní, háčkovaní, štrikovaní… Dôležitý je aj plný batoh trpezlivosti, raz každý príde na systém a potom sa rozbehne,“ zahovoria reči o talente krakovianske ženičky.

Unikátny príklad ponúkla O. Valová: „Naučila som v Dánsku paličkovať ženu bez rúk. Pracovala nohami. Paličky prekladala sediac na stole medzi palcom a druhým prstom.“ Roky rokúce sa tejto záľube venuje aj E. Glasnáková a pritom má stále nesplnený sen: „Kedysi som paličkovala Muchove obrazy. Chcem ešte spraviť dva a zbierku skompletizovať.“ Budúcu prácu s týmto prekrásnym koníčkom spája aj vysokoškoláčka Lenka Peterková. Titul bakalárky je patrí za dejiny výtvarného umenia i kurátorské štúdia a pokračuje v magisterskom cykle: „Bakalársku prácu som písala o paličkovanej čipke, mala názov Monumentálna čipka na Slovensku a v Čechách v 20. storočí.“ Lásku k čipke odovzdáva aj najmladšej generácii v rodnom Vrbovom. Do krúžku jej tam chodí šestnásť detí vo veku 9-14 rokov.

Ikony krakovianskeho Klubu paličkovanej čipky: (zľava) Daniela Piscová a Oľga Valová.

Medzinárodný festival


Dvadsať rokov klubovej činnosti si v Krakovanoch paličkárky pripomenú Medzinárodným festivalom paličkovanej čipky. V polovici mája, 14.-15., návštevníci uvidia prekrásne práce rôznych klubov zo Slovenska, Čiech, Moravy a vraj i zo vzdialenejšieho zahraničia, ponúknu na predaj rôzne paličkárske potreby, použiteľné aj pri háčkovaní či pletení.

„Pripravujeme kultúrny program, módne prehliadky a dva semináre. Prvý venovaný paličkovanej čipke z Krakovian a druhý popisujúci život a dielo Víťazoslava Mišíka, svetoznámeho paličkára, pochádzajúceho z Piešťan. Žiaľ, už nie je medzi nami, jeho rodina však zapožičia krásne veľdiela majstra, samostatne ich vystavíme ako poctu tejto osobnosti,“ vyratúva udalosťami nabité dva májové dni D. Piscová.

Chýbať nebude ani kurz paličkovania krakovianskej čipky, kurz paličkovania šperkov z drôtov a workshop pre začiatočníkov. Experiment pripravia študenti Strednej odbornej školy v Rakoviciach, vytvoria obrazy kvetov naaranžovaných s čipkami.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 29. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav