E. Hahn: Snažíme sa mať vo Vacuumschmelze spokojných ľudí

  • Spravodajstvo
  • 29. októbra 2015, 15:27
  • Autor:pr

Vacuumschmelze (VAC) je výrobca kovových zliatin so špeciálnymi magnetickými vlastnosťami. Firma so sídlom v nemeckom Hanau, neďaleko Frankfurtu nad Mohanom, stojí na troch pilieroch, troch výrobných oblastiach – jadrá a induktívne prvky; polotovary a diely; permanentné magnety.

Pred 18 rokmi sa rozhodli vybudovať nové výrobné miesto na Slovensku. Voľba padla na Hornú Stredu, obec na rozhraní Trenčianskeho a Trnavského kraja. O histórii, súčasnosti i budúcnosti hornostredskej fabriky sme sa porozprávali s jedným z konateľov a finančným riaditeľom Edgardom I. Hahnom.

► Prečo ste situovali firmu na Slovensku práve v tomto regióne?
Výhodná geografická poloha umožňuje bezproblémové dopravné spojenie s obchodnými partnermi; kvalifikovaná pracovná sila na Slovensku a výhodné finančné podmienky boli rozhodujúcimi faktormi pri výbere miesta. A vyšlo to. Začínali sme so stovkou ľudí na zelenej lúke. Dnes má VAC 850 zamestnancov a vyhliadky do budúcnosti sú pozitívne. Nielenže vyrábame, ale preberáme od nemeckých kolegov stále viac zodpovednejších úloh, ktoré sa týkajú napríklad vývoja nových produktov.

► Kde sa zákazníci môžu stretnúť s vašimi výrobkami?
Výrobky VAC nie sú známe medzi ľuďmi, pretože sú väčšinou súčasťou iných finálnych produktov a na prvý pohľad nie sú vidieť. Vyrábame pre automobilový či letecký priemysel, solárnu a veternú energiu, zdravotníctvo. Naše výrobky sú napríklad súčasťou frekvenčných meničov, servoriadení a navigačných systémov v automobiloch, nálepiek na ochranu tovaru proti krádeži, zdravotníckych zariadení používaných na magnetickú rezonanciu.

► Aj vy ste sa zapojili do programu duálneho vzdelávania. Vychovať si vlastný dorast je zaujímavá myšlienka. Nemáte problém s myslením mladých ľudí a ich technickou vyspelosťou?
U 15-ročných detí je stále predpoklad vývoja. Nemyslíme si, že doterajší spôsob výučby na školách je zlý. Zavedením duálneho systému preberáme na seba viac zodpovednosti. Ako prví na Slovensku sme požiadali slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru o certifikáciu systému duálneho vzdelávania. Naši absolventi budú mať lepšie možnosti uplatniť sa na pracovnom trhu u nás aj v zahraničí a počas štúdia majú možnosť si aj privyrobiť. Investujeme do tohto procesu čas a finančné prostriedky, pretože sme presvedčení, že sa nám to v budúcnosti vráti, že ide o dobrú vec. Sme si však vedomí aj toho, že nie všetci absolventi zostanú u nás po ukončení štúdia pracovať.
► Máte šesť študentov v prvom ročníku v odboroch mechanik-mechatronik a mechanik-nastavovač, teoretické vyučovanie im zabezpečuje Stredná odborná škola na Bzinskej ulici v Novom Meste nad Váhom. Kde je strop?
Naše novootvorené priestory praktického vyučovania ponúkajú dostatočnú kapacitu na pravidelné prijímanie žiakov v každom školskom roku. Jednali sme aj s inými strednými školami o spolupráci, avšak mnohé nie sú ešte pripravené.

► Hneď po príchode sa ma ujala sympatická mladá dáma s informáciou, že patrí k služobne najmladším, lebo je u vás len od roku 2011. Nepoznáte pojem pracovná fluktuácia?
Snažíme sa ju držať na nízkej úrovni. Spokojnosť zamestnancov je pre nás veľmi dôležitá. Snažíme sa mať na pracovisku pohodových a spokojných ľudí. Zamestnanci majú možnosť vyjadriť svoje námietky/pripomienky viacerými cestami, či už prostredníctvom zástupcov zamestnancov na stretnutiach zamestnaneckej rady, na pravidelných stretnutiach zamestnancov s vedením firmy, usporadúvame tzv. „raňajky so šéfom“, alebo anonymne prostredníctvom schránok umiestnených na jednotlivých oddeleniach. Podporujeme zvyšovanie kvalifikácie zamestnancov napríklad aj organizovaním jazykových kurzov v pracovnej dobe. Pravidelne organizujeme pre zamestnancov a ich príbuzných akcie ako deň otvorených dverí alebo športový deň. Aby mali naši zamestnanci pocit spolupatričnosti a lepšiu predstavu o firme, v ktorej pracujú, organizujeme tzv. „VAC akadémiu“. Počas jedného pracovného dňa si zamestnanci osvojujú základné princípy fungovania výrobného podniku. Teoretické poznatky dopĺňa tréningová hra „výrobná linka“, ktorá simuluje skutočný priebeh výroby a pomáha zamestnancom pochopiť význam nadobudnutých vedomostí.

► Spolupracujete aj s verejnosťou, zapájate sa napríklad do charitatívnych aktivít na Slovensku?
Áno, aj my sa podieľame na podporovaní verejnoprospešných organizácií a projektov za účelom pomôcť sociálne znevýhodneným alebo postihnutým občanom v našom regióne, či už prostredníctvom darov, sponzorských príspevkov, alebo prostredníctvom podielu zaplatenej dane. Záleží nám na tom, aby verejnosť aj naši zamestnanci mali pocit istoty, aby vedeli, že sme finančne stabilná firma, ktorá sa zaujíma o dianie okolo seba a podpora verejnoprospešných aktivít jej nie je ľahostajná.

► Aké sú vaše vyhliadky do budúcnosti?
V blízkej dobe vybudujeme v susedstve na rozlohe približne 5500 metrov štvorcových nové výrobné priestory s novými strojmi a zariadeniami pre približne 150 nových pracovných miest. Z pohľadu kvality a bezpečnosti prepravy spĺňame všetky potrebné normy a požiadavky, aby sme mohli aj v budúcnosti rozširovať naše obchodné aktivity.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav