Chudoba nás neobchádza

  • Spravodajstvo
  • 29. októbra 2015, 10:18
  • Autor:T. Hlobeň

Slovensko sa zaraďuje medzi krajiny s najväčšími sociálnymi rozdielmi. V roku 2012 riziko chudoby hrozilo 12,8 percenta Slovákov, čo je takmer sedemstotisíc ľudí. Kto sa najviac približuje ku dnu, nezamestnaní, neúplné či viacdetné rodiny, starí alebo mladí?

Ťažká odpoveď, na oficiálnych miestach prakticky nezodpovedateľná. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Bratislave tieto údaje nepočíta ani nesleduje. „Výpočet rizika chudoby má rôzne metodiky, informácie o poberateľoch pomoci v hmotnej núdzi sú prístupné v podobe štatistík,“ hovorí Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR.
Skúsili sme odpoveď nájsť na Burze práce a informácií, konanej 22. októbra v priestoroch Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch. Personalisti, vysunutí na poschodí, hrali presilovku voči uchádzačom o prácu. „Veľký problém je nájsť remeselne zdatných ľudí do výrobných prevádzok,“ znel rezultát odborníkov. Aj keď s chudobou priamo nesúvisí, sekundárne vplyvy sa z neho dajú vycítiť.
„Zárobok nie je adekvátny odvedenej práci. Mám pôžičky, nevládzem ich splácať a tu mi ponúkajú len niečo viac ako minimálnu mzdu,“ nechal sa počuť skoro päťdesiatnik. S jeho názorom nepolemizujú ani psychológovia, len marketingový nátlak bankových i nebankových inštitúcií na našu naivitu dopĺňajú vplyvom výchovy v rodine: „Ak si rodič spĺňa vlastné nenaplnené sny prostredníctvom dieťaťa a núti ho navštevovať školu, kam mentálne ani charakterovo nepatrí, zarába mu na malér. Nie každý tínedžer dokáže nájsť vlastnú cestu a po skončení školy väčšinou končí na úrade práce. Nemá si kde vybudovať pracovné návyky a padá ku dnu.“
Dôsledky, nie príčiny, rieši aj charita. Riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech sa domnieva, že pádu až na samé dno sa dá zabrániť, hoci aj prostredníctvom ubytovania v sociálnych zariadeniach, len musí byť záujem aj na druhej strane: „Snažíme sa klientom vštepiť určité sebavedomie, aby bojovali s nepriazňou osudu.“ Majú aj pozitívne prípady, keď ľudí z ulice naučili opäť pracovať, čo je prvý predpoklad aj na získanie vlastnej strechy nad hlavou. „Rokujeme s vedením mesta o možnostiach, ako zapojiť klientov do pracovného procesu, napríklad prostredníctvom čistenia autobusových zastávok.“
Článok vyšiel v rámci projektu Ako na chudobu?, ktorý realizuje Nadácia Milana Šimečku s podporou Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav