Výskumník varuje, že GM plodiny sú džinom vypusteným z fľaše

  • Spravodajstvo
  • 14. augusta 2014, 08:17
  • Autor:Viera Dusíková

Geneticky modifikovaný organizmus (GMO) – nekonzumovať, neskrmovať! Takéto tabuľky sa nachádzali minulú jeseň na odľahlých pokusných poliach s kukuricou aj cukrovou repou v Borovciach. Pri pestovaní GM kukurice a cukrovej repy mali vypracovaný podrobný havarijný plán. Všetky semienka mali zrátané. Vedelo sa i to, koľko cukrových buliev má obsahovať úroda GM repy. Ak by sa čo len jediné semiačko dostalo do okolitého prostredia, hrozila by havária! S veľkou obavou aj strachom sledoval dianie na poliach dlhoročný bývalý vedecký pracovník Výskumného ústavu rastlinnej výrobe v Piešťanoch, Ing. Vladimír Gubiš, CSc.

Napísal list prezidentovi aj vláde
Bývalý výskumník spísal svoje obavy najdôležitejším mužom Slovenska – prezidentovi, premiérovi a ministrovi.
V minulom roku americká spoločnosť Monsanto, zaoberajúca sa výskumom a produkciou GMO, otvorila svoje centrum v Borovciach. Slávnostné prestrihnutie pásky Monsanto innovation center sa konalo 19. septembra za účasti predstaviteľov spoločnosti, obchodných partnerov a tiež vedenia Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch. „Nikto netuší, čo spôsobí pravidelná dlhodobá konzumácia GM potravín. Ak vypustíme džina z fľaše, nik ho naspäť nedostane,“ predostrel svoje obavy V. Gubiš.
Hoci je už v dôchodkovom veku, má bohaté vedomosti aj skúsenosti. Je spoluautorom troch odrôd poľnohospodárskych plodín, bol súdnym znalcom v odbore poľnohospodárstvo – všeobecná a špeciálna rastlinná produkcia. Absolvoval školenia na poradcu pre ministerstvo poľnohospodárstva. V. Gubiš varoval ústavných činiteľov nielen pred americkou korporáciou Monsanto a ich svetovým monopolom, ale najmä patentovanými génmi GMO . „Monopolným postavením tejto firmy sa ceny osív za posledných desať rokov zvýšili o vyše sto percent. Všetky GM osivá sú patentované. Poľnohospodári nesmú používať na sejbu osivo z predošlého roka, ale musia si ho kúpiť od Monsanta! Farmára z USA, ktorý si dovolil použiť osivo z predošlého roku, firma zažalovala. Odsúdili ho k značnej finančnej náhrade, ktorá jeho firmu zničila.“

Piešťanský vedec Vladimír Gubiš

Hrozí narušenie ekosystému?
Okrem iného varoval vládnych predstaviteľov pred narušením celého ekosystému na Slovensku. GM kukurica s označením MON 810, ktorá sa u nás pestuje a odoláva škodcovi – víjačke kukuričnej pomocou produkovaného toxínu, ktorá toho škodcu zabíja, môže ničiť aj užitočné druhy hmyzu a narušiť ekosystém, ktorý je už aj tak krehký. Upozornil tiež na typ GM plodín, ktoré sú vyvinuté tak, aby boli odolné voči herbicídu. „Pestovatelia postriekajú kukuričné pole príslušným herbicídom, ktorý zničí všetku burinu. Ale ohrozuje aj užitočné živočíchy. Zistilo sa, že pre živočícha aj ľudí je škodlivá nielen účinná zložka herbicídu, ale aj nosič, teda roztok, v ktorom je účinná látka rozpustená. Okrem toho sa GMO môžu šíriť na iné polia aj peľom,“ opísal možné nežiaduce opeľovanie pôvodných krajových odrôd plodín slovenský vedec. Aj na Slovensku sa podľa neho môže zopakovať scenár, aký sa udial napríklad v Indii.
„Režisér a producent dokumentárneho filmu s názvom Život vymykajúci sa spod kontroly popisuje stav, v ktorej žatva nanútenej GM bavlny od korporácie Monsanto dostala indických roľníkov na pokraj skazy. V mizérii mnohí z nich volia medzi predajom jednej obličky alebo samovraždou. Dnes sa už začínajú patentovať rastliny, živočíchy a jednotlivé časti DNA. Týmto trendom získava priemysel genetického inžinierstva kontrolu nad potravinovým reťazcom ľudstva a postupne nad celým genetickým dedičstvom našej planéty. To je hrozná predstava, nemyslíte?“

V rozvojových krajinách, odkiaľ pochádza väčšina významných poľnohospodárskych plodín patentovaných firmami zaoberajúcimi sa genetickým inžinierstvom, skupujú voľne dostupné semená a odrody, aby ich ako výhradné vlastníctvo predávali za niekoľkonásobne vyššie ceny domácim poľnohospodárom. „Takýmto spôsobom ich zbavujú práva uchovávať semená a vymieňať ich s inými poľnohospodármi, čím ich oberajú o základné práva človeka. Majú dve možnosti: zaplatiť alebo zomrieť hladom,“ zdôraznil V. Gubiš. Vyzval preto predstaviteľov Slovenskej republiky (SR) aj Európskej únie (EÚ), aby vyhlásili svoje územie za oblasť, v ktorej sa nesmú pestovať GM rastliny!

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 12. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda