Reťazenie maľovali pomocou počítača

  • Spravodajstvo
  • 11. júla 2013, 09:54
  • Autor:Peter Kusý

Počítačová maľba. Slovné spojenie vzbudzuje u ctiteľov výtvarného umenia rozporuplné reakcie. Nečudo. Digitálne médiá sa často – a nie neoprávnene – spájajú s chladnou exaktnosťou a vykalkulovanou presnosťou. Na druhej strane však ponúkajú užívateľom širokú škálu možností, podporujú kreatívne myslenie a vytvárajú priestor na zmysluplné trávenie voľného času.

Na rýchly rozvoj technológií opatrne reaguje aj školská teória a prax. V nadväznosti na zmeny v obsahu výtvarnej výchovy na Slovensku vznikol na pôde Katedry výtvarnej tvorby a výchovy PF UKF v Nitre , ktorý má ambíciu aktívne napomôcť k podpore nových osnov a k zlepšeniu situácie v oblasti digitálno-elektronickej gramotnosti učiteľov a žiakov základných škôl.

Projekt predstavil zodpovedný riešiteľ L. Zabadal (druhý sprava)

Ako uvádza zodpovedný riešiteľ Ľubomír Zabadal: "projekt sa zaoberá  výtvarným prejavom žiakov základných škôl, ktorý vzniká interakciou s počítačom. Navrhuje metodiku výtvarnej výchovy v oblasti tvorby digitálneho obrazu. Predkladá námety a metodické usmernenia. Nadväzuje na výsledky výskumu predchádzajúceho projektu Individualita žiaka v elektronickom prostredí“.
Prezentované výtvarné práce vznikli v rámci spolupráce medzi Katedrou výtvarnej tvorby a výchovy v Nitre a viacerými školami a školskými zariadeniami v západoslovenskom regióne; konkrétne: ZŠ Holubyho Piešťany, Detský domov Piešťany, CVČ Ahoj Piešťany, ZŠ Trebatice, ZUŠ Holíč, ZŠ M. R. Štefánika Piešťany a ZŠ Scherera Piešťany.  Jednotlivé maľby a kresby boli vytvorené v grafických programoch RelevationNaturalArt, MyPaint, Gimp, Twistedbrushfree a GoogleSketchup. Napriek tomu, že väčšina zapojenýchžiakov nenavštevuje základné umelecké školy (s výnimkou žiakov ZUŠ Holíč), dokázali vďaka uvedeným grafickým programom vytvoriť plnohodnotné výtvarné artefakty so silným výrazovým diapazónom. Rovnako úspešne si počínali aj záujemcovia o počítačovú maľbu  z radov piešťanských seniorov, ktorí sa na výstave prezentujú troma  obrazmi.
Výstava Reťazenie by nemohla vzniknúť bez aktívneho prístupu a ochoty viacerých pedagógov. Na tomto mieste by sme radi vyjadrili vďaku Soni Bellérovej, Erike Strakovej, Gabriele Vávrovej a Kataríne Zabadalovej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda