Keleho knihu o Štefánikovi pokrstili vajcovkou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. decembra 2010, 10:55
  • Autor:(vd/jt), foto: V. Dusíková

PIEŠŤANY – V Kursalone sa vo štvrtok 18. novembra konala prezentácia novej knihy Františka Keleho. Autor 34 cestopisov venoval svoju poslednú publikáciu cestovateľskému úsiliu prvého slovenského generála Milana Rastislava Štefánika.

Kazašský chlieb chutil aj generálovi



Knihu s názvom Milan Rastislav Štefánik – významný cestovateľ a jeho nasledovníci prezentovali v našom meste nielen zástupkyňa vydavateľstva Tatiana Grófová, ale aj zástupcovia Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika – Ján Tatara a Peter Uhlík.
((myvideo:1))

O význame cestovania, obohatenia života o ďalšie dimenzie, ale aj o vzácnych historických artefaktoch z ciest M. R. Štefánika, ktoré sú súčasťou muzeálnej zbierky, porozprával cestovateľ z piešťanského Rotary klubu, Igor Čech.
((myvideo:2))
Súčasťou podujatia bola i vernisáž nádherných fotografií mladého umelca Martina Baláža. Ten s fotoaparátom v ruke navštívil Ura-Ťube v Turkestane, jediné miesto, kam sa František Kele kráčajúci po stopách Štefánika, nedostal.

„Je veľmi ťažké hľadať fotograficky Štefánika v Ura-Ťube. Zanechal tam iba zopár fotografií z pozorovania Slnka a z havárie v kazašskej stepi. Rozmýšľal som, ako poňať tému Štefánik a Ura-Ťube. Napokon som sa rozhodol tému Štefánik poňať cez chlieb. Pol výstavy som teda venoval stredoázijskému chlebu – ako sa pečie, konzumuje aj predáva. Musel ho v roku 1907 jesť v Ura-Ťube aj Štefánik. A určite sa mu chutil. Po uzbecky sa tento chlieb nazýva pater. Ja naozaj veľmi chutný,“ prezradil Baláž.

Kele navštívil všetky svetadiely


František Kele (1936) je považovaný nielen v odbornej, ale aj v širokej občianskej verejnosti, za najskúsenejšieho a najuznávanejšieho slovenského cestovateľa druhej polovice dvadsiateho storočia. Tento geograf, pedagóg, horolezec, polárnik, cestovateľ, publicista a spisovateľ navštívil 127 zo 191 štátov sveta, ktoré sú v súčasnosti registrované Organizáciou spojených národov.

Napísal 34 cestopisných kníh, ktoré boli preložené do ôsmich jazykov. Posledná publikácia s názvom M. R. Štefánik- významný cestovateľ a jeho nasledovníci vyšla v lete roku 2010, pri príležitosti 130. výročia narodenia tohto veľkého slovenského rodáka z Košarísk. Slávnostne ju pokrstili v Múzeu M. R. Štefánika, rodnou hlinou z Košarísk, na Myjave ju pokropili slivovicou a v Piešťanoch liečivou vodou. Celoživotná expedícia Františka Keleho trvá už 55 rokov a začala sa práve na Mont Blancu v roku 1955.

Ako člen výboru a podpredseda Spoločnosti M. R. Štefánika organizuje F. Kele cesty po stopách veľkého slovenského a európskeho astronóma, vojaka, diplomata, politika a spoluzakladateľa Československej republiky v roku 1918. Ako zanietený „štefánikovec“ si ho dovoľuje nazvať „Najväčším slovenským cestovateľom prvej polovice 20. storočia“. Všetky zozbierané a zverejnené podklady o cestách M. R. Štefánika potvrdzujú, že F. Kele má na to oprávnenie a takýto prívlastok Štefánikovi skutočne patrí. Nezabúda na jeho nasledovníkov v druhej polovici 20. storočia, ku ktorým možno zaradiť bez výhrad aj autora tejto knihy. Úžasný energický a tvorivý potenciál je stále navrstvený v osobnosti Františka Keleho.

Desať rokovna cestách


Zo svojho života v dospelosti strávil na cestách viac ako desať rokov, čo predstavuje 18 % jeho aktívneho pôsobenia na tejto zemi. Tri razy sa zúčastnil na ceste okolo sveta. Prinášal späť na rodné Slovensko nielen zážitky, ale ich ako vedec, spisovateľ a publicista šíril medzi ľuďmi. Jeho činnosť je umocnená aj tým, že to dokázal robiť bez ideologickej servilnosti a lokajstva voči temným mocenským štruktúram, ktoré v tých časoch rozhodovali o tom, kto môže a kto nemôže vycestovať do zahraničia. Cestovateľská charizma tohto geomorfológa a humanistu je porovnateľná so žijúcimi legendárnymi českými cestovateľmi Miroslavom Zigmundom a Miloslavom Stinglom.

František Kele má však niečo navyše, čo ho v porovnaní s týmito velikánmi robí „trojrozmerným“. Je to rozmer výšky tejto planéty. Jeho vzťah k horám ho formoval odmalička a dodnes mu zostal verný. V Tatrách uskutočnil viac ako 550 výstupov, z toho 50 prvovýstupov. Na tatranské štíty začal vystupovať už ako dvanásťročný a už o sedem rokov neskôr stál ako člen štátneho Československého reprezentačného družstva na najvyššom štíte Európy, na vrchole Mont Blancu. Takmer päťdesiat rokov potom, čo na tomto najvyššie položenom kúsku Európy skúmal hviezdy nekonečného Vesmíru a zatmenie Slnka prvý Slovák, vtedy vedec – astronóm Milan Rastislav Štefánik. Už vtedy osudové súradnice predznamenávali silu podobenstva…

Začiatkom 50. rokov sa stal najmladším tatranským horským vodcom. V tom období uskutočnil aj jeden letný a dva zimné prechody hlavným hrebeňom na-
šich veľhôr. Známym horolezcom a tatranským chatárom bol aj jeho otec František Kele starší. Výšky dali jeho synovi „krídla cestovateľa“. Doteraz vystúpil na takmer sto končiarov rôznych pohorí sveta, pričom prekonal výšku 1100 km. František Kele bol na všetkých kontinentoch tejto modrej planéty. Absolvoval viac ako 70 ciest a výprav, väčšinou ako ich spoluorganizátor a vedúci týchto expedícií. Je prvým cestovateľom zo Slovenska, ktorý pôsobil na všetkých svetadieloch, vrátane Arktídy, Antarktídy a Oceánie. Bol „polárnikom“ aj na treťom póle, na Mount Evereste, ako vedúci prvej slovenskej expedície na najvyššiu horu sveta v roku 1984.
Napísal 34 cestopisných kníh, ktoré boli preložené do ôsmich jazykov. Tá ostatná: „M.R.Štefánik- významný cestovateľ a jeho nasledovníci“ vyšla v lete roku 2010, pri príležitosti 130. výročia narodenia tohto veľkého slovenského rodáka z Košarísk a bola slávnostne pokrstená v jeho Múzeu, nad ktorým sa týči mohyla architekta Jurkoviča- Bradlo. Celoživotná expedícia Františka Keleho trvá už 55 rokov a začala sa práve na Mont Blancu v roku 1955. Ako člen výboru a podpredseda Spoločnosti M.R.Štefánika organizuje F.Kele cesty po stopách veľkého slovenského a európskeho astronóma, vojaka, diplomata, politika a spoluzakladateľa Československej republiky v roku 1918. Ako zanietený „štefánikovec“ si ho dovoľuje nazvať „Najväčším slovenským cestovateľom prvej polovice 20. storočia“. Všetky zozbierané a zverejnené podklady o cestách M.R.Štefánika,  potvrdzujú, že F.Kele má na to oprávnenie a takýto prívlastok Štefánikovi skutočne patrí. Nezabúda na jeho nasledovníkov v druhej polovici 20. storočia, ku ktorým možno zaradiť bez výhrad aj autora tejto knihy.. Úžasný energetický a tvorivý potenciál je stále navrstvený v osobnosti Františka Keleho. Táto žijúca „ikona“ slovenských cestovateľov, medzi ktorých možno v súčasnej dobe zaradiť množstvo anonymných, ale už slobodných mladých ľudí, sa  23. marca 2011 dožije významného životného jubilea – 75 rokov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea