Pečeňady: V minulosti boli zánikovou obcou

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. júla 2010, 11:17
  • Autor:S použitím materiálov obce napísal Štefan Gregorička

PEČEŇADY – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. V tomto čísle prinášame informácie o obci Pečeňady.

Pečeňady v číslach:
■ 513 – počet obyvateľov
■ 857 ha – rozloha chotára
■ r. 1216 – prvá písomná zmienka
■ r. 1927 – súčasný názov obce
Prierez históriou
Územie Pečeniad bolo osídlené už v praveku. Svedčia o tom aj nálezy v ich chotári. Okrem iného sa tu našli pozostatky starovekých pecí, ktoré slúžili na pečenie chleba. Prvá, no nepriama písomná zmienka pochádza z roku 1113 v súvislosti s existenciou strážnej osady. Pečeňady viackrát zmenili svoj názov. V 13. storočí sa spomínali ako villa Bissenorum, potom Beseneu. O storočie neskôr sa zmenil názov na Pechenyehy, potom Pecsened, Pečenani i Bánpec-senyéd. V roku 1920 sa požívali názvy Pečeňady i Pečeňany, no od roku 1927 sa ustálil dnešný názov.
Obecné symboly
Erbom obce je červený štít a v jeho poli je umiestnené strieborné srdce. To je ovinuté zlatou tŕňovou korunou. Nad srdcom sa vznáša zlatá koruna so striebornými perlami. Motív erbu vychádza z faktu, že tunajší kostol je zasvätený Božskému Srdcu Ježišovmu. Najstaršia pečať Pečeniad pochádza z roku 1722 a má slovenský kruhopis: PECSAD DEDINI PECSENADE 1722. V kruhovom poli je svätý Vít v kotle s vriacim olejom. Najnovšia obecná pečať má v kruhopise názov OBEC PEČEŇADY a v kruhovom poli je aktuálny erb obce. Vlajka obce pozostáva z kombinácie červenej, žltej a bielej farby a je ukončená tromi cípmi.
Oplatí sa vidieť
Najvýznamnejšími stavebnými pamiatkami obce sú Kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho a klasicistický kaštieľ, v ktorom sídli Detský domov Opora. Oba objekty dala v roku 1899 postaviť grófka Užovičová. V obci bol v minulosti aj kláštor. Z existujúcich sakrálnych stavieb treba spomenúť kamennú sochu sv. Anny, sochu sv. Teodora i jaskyňu so sochou Lurdskej Panny Márie, ktorá je umiestnená pri cintoríne. Medzi dominanty obce patrí aj vkusne riešené námestie pri kostole.
Pečeňady dnes
Obec je dnes jednou z najlepšie vybudovaných na Slovensku. Všetky inžinierske siete, vrátane internetu a káblovej televízie, sú tu vedené v zemi. Najväčší príjem Pečeniad tvorí od roku 2005 daň z nehnuteľností od Slovenských elektrární Jaslovské Bohunice, ktorých časť sa nachádza na pozemkoch obce. Potvrdil nám to aj starosta a učiteľ v jednej osobe, Ladislav Boháčik: „Ešte pred dvoma desaťročiami bola naša obec vyhlásená za zánikovú. Preto mladí ľudia odchádzali a dedina sa postupne vyľudňovala. V tom čase sme z inžinierskych sietí mali len vodovod a elektrinu.
V roku 2004 sme dokonca museli pre nedostatok detí zavrieť tunajšiu materskú školu. Všetko sa zmenilo po roku 1989. Napriek tomu, že sme mali čo dobiehať, po dvoch desaťročiach patríme medzi najkrajšie a najlepšie vybudované obce na Slovensku. Obec v roku 2005 začala s výstavbou troch nových bytových domov s 18-mi bytmi, ktoré boli postupne odpredané do osobného vlastníctva."
V roku 2009 pribudla v obci nová materská škola pre 21 detí, ktorá je plne obsadená. V tomto roku skolaudovali nadstavený a prestavaný Dom kultúry so spoločenskými priestormi, sálou a reprezentačnou zasadačkou, vhodnou pre rôzne akcie. Reštaurácia zasa zabezpečuje obedy pre dôchodcov i pre širokú verejnosť. Pred dokončením je nová hasičská zbrojnica i Dom služieb, v ktorom obyvatelia nájdu okrem predajne potravín a pohostinstva aj ambulanciu lekára, kaderníctvo a poštu. „Vybudovali sme dažďovú kanalizáciu a postupne dostávajú novú tvár miestne komunikácie," pokračoval starosta.
„Pripravuje sa výstavba hasičského a poľovného domu, a na mieste terajšej starej požiarnej zbrojnice Dom sociálnej starostlivosti s kapacitou 32 ubytovaných, a tiež výstavba Relaxačného centra s dvoma tenisovými kurtmi. Pre záujemcov o nové bývanie máme v lokalite Sever k dispozícii stavebný obvod s 24 pozemkami a kompletnými inžinierskymi sieťami. Naši občania môžu využívať aj digitálnu ústredňu s internetom." V budúcnosti budú musieť ešte dobudovať prístupové cesty do obce.
Spoločenské vyžitie
V Pečeňadoch vyvíjajú činnosť hasiči, poľovníci, futbalisti a v tomto roku tu vznikla aj miestna organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. V súčasnosti má vyše 60 členov. V obci každoročne usporadúvajú viaceré kultúrne podujatia a vystúpenia hudobných súborov, najmä v rámci Pečeňadského hudobného leta. Tento rok sa uskutočnil jeho štvrtý ročník.
ZAUJÍMAVOSTI
■ Názov Pečeniad je možno odvodený aj od pomenovania obyvateľov bývalej osady strážcov, ktorých v preklade volali Pečenehovia.
■ Súčasná obec vznikla zlúčením so susednou Peťovou v roku 1898. Práve v Peťovej bol voľakedy drevený kaštieľ. Keď vyhorel, dala grófka Ľudovíta Užovičová postaviť na jeho mieste dvojpodlažný murovaný kaštieľ v klasicistickom štýle. Stavbu dokončili v roku 1825. V kaštieli bola aj kaplnka, kde sa slúžili bohoslužby počas výstavby kostola, ktorý vysvätili v roku 1899.
■ Koncom 19. storočia existovala v obci jednotriedna cirkevná škola, ktorú neskôr viedli rehoľné sestry. V roku 1902 pristavili k škole ešte jednu a v roku 1933 aj druhú triedu.
■ Grófka Užovičová-Brundellová dala na pamiatku smrti svojho jediného brata Pavla postaviť v obci kláštor. Ten bol dokončený v roku 1899.
■ Na rozhraní pečeňadského a kostolianskeho chotára bolo voľakedy niekoľko vysokých kopcov zeme, ktoré sa postupne zmenšovali. Zrejme išlo o starobylé mohyly.
■ V budove bývalého kláštora vedľa kostola dnes sídli obecný úrad. Vedenie obce odkúpilo od cirkvi bývalú farskú záhradu vo dvore obecného úradu a urobilo z nej park.
■ Napriek tomu, že Pečeňady majú len niečo vyše 500 obyvateľov, k dispozícii domácim i návštevníkom je aj reštaurácia s 32 miestami. Stravu v nej varia i pre dôchodcov. Mesačne pripravia vyše tisíc obedov.
■ V obci vysadili za posledné roky 110 stromov. Niektoré lemujú cesty, ďalšie sú súčasťou sadových úprav.
■ Obyvatelia Pečeniad neplatia poplatky za stočné, káblovú televíziu a internet. Tieto im uhrádza obec za splnenia stanovených podmienok. Dôchodcom obec prispieva 1,5 eura na každý obed.
MONIKA SI VYSTRIEĽALA DVE ZLATÉ
Hoci zo športových klubov existuje v Pečeňadoch len futbalový, o najväčšie doterajšie úspechy miestnych športovcov sa zaslúžili športoví strelci. Najúspešnejšou je 21-ročná Monika Zemková, ktorá je členkou streleckého klubu ŠKP Trnava. Monika sa začiatkom júla stala v ruskej Kazani spolu so sestrami Bartekovými majsterkou Európy družstiev v skeete. „Mne sa tentoraz príliš nedarilo, v jednotlivcoch som bola až štrnásta, no výborne zastrieľali sestry Bartekové, takže z toho bolo napokon zlato," priblížila nám súťaž Monika, ktorá pochádza zo streleckej rodiny. Jej otec je poľovníkom, preto dcéru a neskôr i jej mladšieho brata brával so sebou na poľovnícke preteky.
„Raz mi dal do ruky pušku, vraj aby som to skúsila. Išlo mi to celkom dobre a odvtedy som zostala streľbe verná," spomína na svoje začiatky sympatická vysokoškoláčka. Zlato z Kazane však nie je pre Moniku Zemkovú jediná medaila, s ktorou sa môže pochváliť. Ako juniorka sa stala v roku 2007 v skeete majsterkou Európy a na majstrovstvách sveta skončila druhá. Vlani bola zasa členkou bronzového družstva Slovenska na MS v Maribore. V reprezentácii je aj ďalší strelec z Pečeniad a jej menovec, 33-ročný Štefan Zemko. Jeho najväčšími úspechmi sú štvrté miesto z ME a dvanáste z MS.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav