Sokolovce: Kaštieľ vraj čaká prestavba na hotel

  • Spravodajstvo / Región
  • 23. novembra 2009, 10:08
  • Autor:A.Drahovská

PIEŠŤANY/SOKOLOVCE – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Nasledujú Sokolovce.

Sokolovce v číslach

■ 1220 – počet obyvateľov
■ 670 ha – rozloha chotára
■ r. 1293 – prvá písomná zbierka
■ r. 1920 – súčasný názov obce

Prierez históriou

Na území dnešných Sokoloviec objavili archeológovia niekoľko cenných artefaktov. Okrem kostí mamuta, ktorý tu žil v arktickej dobe, našli úštepy a uhlíky z obdobia paleolitu a nálezy zo staršej doby železnej a germánsky hrob z mladšej doby rímskej. Prvá písomná zbierka pochádza z roku 1293 a Sokolovce sa tu nazývajú Zokol.
Názov obce je odvodený od povinnosti jej obyvateľov – starať sa o cvičených sokolov, používaných pri love. Neskôr sa Zokol zmenil na Zakol (1324), Zokolocz (1773), potom Szokolocz či Sokolowce a v roku 1913 dostala maďarský názov Vágszakaly. Najstarším známym vlastníkom obce bol v 13. storočí Tomáš, syn Ondreja Ivanka.

Ilustračná fotografia.

Neskôr patrila niekoľkým šľachtickým rodom. Jedným z nich bol i gróf Nyari, príbuzný grófa Báthoryho, manžela povestnej čachtickej panej. Jeho dcéra Angela Amande de Varcony tu dala postaviť v roku 1770 kostol, ktorý slúžil ako pútnické miesto. Podľa ústneho podania sa asi pred 700 rokmi pri studničke pod starým Váhom zjavila Panna Mária.
Posledný potomok rodov, žijúcich v tunajšom kaštieli, gróf Štefan Gyulai, odišiel zo Sokoloviec pred frontom v roku 1945. Podľa zápisu v obecnej kronike si najcennejšie veci odviezol na štyroch plachtových vozoch. Kaštieľ bol znárodnený a štát tu založil školu a detskú opatrovňu. Grófsku pôdu – 320 ha – rozdelili medzi 163 občanov.

Obecné symboly
Učiteľský zbor sokolovskej školy v záhradne kaštieľa v roku 1940


Pečať obce mala podľa písomnosti z roku 1780 v pečatnom poli zobrazenú Pannu Máriu s archanjelom Gabrielom. V kruhopise je nápis OPIdO SOCOLY – mestečko Sokolovce. Erb obce vychádza tiež zo symbolického znamenia bielej ľalie, ktorá sa v cirkevnej heraldike spája so Zvestovaním Panny Márie. Tvorí ho strieborný trojdielny kvet ľalie s tromi zlatými bliznami na modrom štíte. Navrhol ho Jozef Šimončič.

Oplatí sa vidieť

Dominantou Sokoloviec je barokovo – klasicistický kaštieľ, postavený začiatkom 18. storočia. Veža s cimburím slúžila ako hvezdáreň. Do areálu kaštieľa patrí i park, v ktorom rastú vzácne dreviny. Sú to hlavne platany a dva červené buky, ktoré majú vyše 200 rokov. Celý areál je štátom chránená pamiatka. Kaštieľ, ktorý po znárodnení slúžil viacerým inštitúciám a naposledy v ňom bola psychiatrická liečebňa, je už viac ako dva roky opustený a chátra.
V súčasnosti objekt vlastní súkromná spoločnosť DIY, ktorá ho kúpila so zámerom vybudovať v ňom hotel. Zatiaľ však žiadne viditeľné kroky na jeho realizáciu nepodnikla. Neďaleko kaštieľa sa nachádza aj barokový kostol z roku 1770. Pred budovou susednej zrekonštruovanej fary stojí súsošie zo sedemnásteho storočia, ktoré znázorňuje kalváriu s krížom.

Bývaké grófske pivnice dnes slúžia ako súkromná vinotéka

V bývalých grófskych pivniciach, vykopaných v kopci vedľa kostola, si ich súčasný majiteľ zriadil vinotéku. Priestory štýlovo zrekonštruoval a na istý čas sprístupnil verejnosti. Dnes slúžia len pre súkromné potreby.

Sokolovce dnes

Za posledné štyri roky sa počet obyvateľov v Sokolovciach zvýšil približne o 60. Nedávno vyrástla pri obecnom úrade nová bytovka so 40-timi bytmi, ktoré si ich nájomníci po splatení úveru môžu odkúpiť. Plyn do domácností zaviedli v roku 2006 a v horizonte dvoch rokov by mali byť kompletne napojené i na kanalizáciu. Starostom Sokoloviec je Marián Dóczy a zástupcom jeho otec Anton, ktorý má s vedením obce sedemnásťročné skúsenosti.
„Pripravili sme niekoľko projektov na rozvoj obce," hovorí Marián Dóczy. „Okrem odkanalizovania domov chceme vybudovať nové verejné osvetlenie a predĺžiť vodovod na Vysokej ulici. Pomocou financií z eurofondov plánujeme zrekonštruovať komunikáciu a postaviť chodník na Školskej ulici.Radi by sme tiež zrealizovali cyklistickú trasu, ktorá sa napojí na piešťanský kolookruh.Do júna 2010 nás čaká rekonštrukcia detského ihriska v hodnote 13-tisíc eur a výstavba multifunkčného ihriska pri základnej škole za približne 40-tisíc eur."

Chátrajúci sokolovský kaštieľ

Vrásky na čele robí starostovi zvyšujúca sa nezamestnanosť. Hoci v Sokolovciach sídli niekoľko väčších firiem, ktoré dávajú prácu najmä miestnym, podľa starostu sa počas krízy situácia zhoršila. „Niektorí ľudia si vzali úvery, ktoré po strate zamestnania nedokázali splácať," vysvetľuje. „Snažíme sa im dať aspoň možnosť vykonávať aktivačné práce pre obec." Nezamestnaní tak čistia ulice či upravujú verejnú zeleň.


Spoločenské vyžitie

V minulom storočí tu aktívne pôsobilo ochotnícke divadlo. Divadelné hry hrali Sokolovčania s veľkým zanietením v miestnom hostinci alebo v škole. Divadlo v obci už zaniklo, na jeho tradíciu však nadviazal krúžok šikovných „dievčat" nad 60, ktoré fungujú pod názvom „Staršou". Skupinu tvoria Emília Búdová, Lýdia Stredáková, Elena Fanová a Juliana Godálová.
Vystupujú so svojimi humornými scénkami na akciách, ale spievajú tiež na pohreboch. Obec pravidelne organizuje oslavy Dňa matiek, Mikulášske večierky a posedenie s dôchodcami. Seniori sa každoročne zúčastňujú aj výletu do poľskej Jablonky. Mládež zasa s obľubou navštevuje diskotéky v miestnom klube. V obci pôsobí aj hudobná skupina s kapelníkom Pavlom Pikusom.

Výstavba hrádzí, ktoré chránia obec od každoročných záplav na Váhu, v roku 1942.

Šport je zastúpený najmä futbalovým klubom, ktorý vedie Marcel Kubo a hrajú v ňom žiaci a A-mužstvo. Funguje tu i stolnotenisový oddiel. Medzi aktívnych hráčov patrí Ivan Piovarči so synom, Marián Tomášik, Stanislav Valla, ale i riaditeľ školy František Kočiš. Šachisti sa stretávajú v krúžku, ktorý založil Anton Dóczy, a členom je tiež súčasný starosta. O okolité lesy sa starajú poľovníci, združení v klube Jozefa Slováka. Ich najčastejšími úlovkami bývajú diviaky.
Vchod do kaštieľa lemujú tuje.

Sokolovské zaujímavosti

■ Sokolovský kaštieľ bol postavený okolo roku 1807 ako hájovňa. Po odchode posledného majiteľa slúžil aj ako politická škola či liečebňa tuberkulózy. Najdlhšie tu sídlila psychiatrická liečebňa, ktorú poznalo celé široké okolie.

■ V prvej svetovej vojne padlo 32 chlapov z obce a v druhej zabila troch miestnych anglická bomba.

■ 11. mája 1947 zabil J. Č. zo Sokoloviec skalou miestneho občana A. R. Dostal 12 rokov žalára.

■ V roku 1953 vystúpilo z JRD šesť členov.

■ Počas veľkej povodne v roku 1956 spadol dom Juraja Pikusa.

■ Počas dlhotrvajúceho sucha v r. 1982 vyschli studne a v obci bol nedostatok pitnej vody.

■ 6. decembra 1989 založilo v Sokolovciach sedem občanov Verejnosť proti násiliu.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila