Chcete mať biely úsmev?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. novembra 2009, 11:20
  • Autor:MUDr. Daniel Jurga, stomatológ

Pre dosiahnutie bieleho úsmevu si zuby môžete „vybieliť“ svojpomocne alebo za týmto účelom navštíviť zubného lekára. Farbu zuba má každý jedinec danú od narodenia. Zuby nie sú pritom jednoliate, ide o zložitú farebnú skladbu.

Náklad farby vytvára dentínové jadro zuba, ktoré má určitý nemenný farebný odtieň. Na zubovine je vrstva skloviny, ktorá je priesvitná a jej hrúbka určuje, ako sa zub bude farebne javiť navonok. Mládež má sklovinu hrubú do 0,9 mm. Svetlý mladý zub má spravidla jasnejší farebný odtieň, avšak v procese dospievania a starnutia sa sklovina mechanicky opotrebúva, tým sa stenčuje a dentínové jadro viac ovplyvňuje celkový farebný stav zuba. Ľudia po dvadsiatke majú už odtieň trocha tmavší a vekom sa ďalej jasnosť farby zuba utlmuje.

Ako sa dá prispieť k miernemu spomaleniu tohto procesu? Svojpomocným mechanickým bielením, ktoré spočíva v čistení zubnými pastami s bieliacim účinkom. Tieto pasty majú v názve spravidla uvedené slovíčko „whitening", čo znamená bieliaca. Pravidelné používanie bieliacich pást udržiava zuby pekné, čisté, a tým ich mierne zosvetľuje. Odporúča sa k tomu požívať mäkké zubné kefky, zuby nadmerne nedrhnúť, pretože na dosiahnutie efektu stačí dokonale ich vyčistiť. Touto metódou sa dá pomôcť udržať si vrodenú svetlú bielu farbu zubov.

Ak sú zuby zdravé a bez výplní, pomôže tiež vybielenie zubov u zubného lekára. Pri bielení ide o podobnú metódu ako pri odfarbovaní vlasov. Zubár nanesie na zuby gél s obsahom peroxidu vodíka a pôsobenie peroxidu umocní presvietením špeciálnou lampou. Oči a mäkké tkanivá pacienta sa pritom chránia ochrannými pomôckami. Peroxid pôsobí tak, že vytiahne zo skloviny vodu a výsledkom je zosvetlenie povrchu zuba asi o dva stupne. Použiť sa tiež dá pomalšie a šetrnejšie domáce bielenie s násadkou z pružného materiálu.
Zosvetlenie je dočasné, voda sa do skloviny postupne nasáva späť. Medzi negatíva bielenia patrí, že farba zuba stráca prirodzený vzhľad a po opakovaných procedúrach pôsobí ako biela krieda. Po bielení môžu byť zuby nadmerne citlivé a vzniká riziko poškodenia zubov, ku ktorému môže viesť najmä jeho časté opakovanie. Chemické bielenie zubov je totiž agresívny zásah do štruktúry skloviny zuba.
Bielenie sa neodporúča pri zuboch ošetrených kompozitnou výplňou (plombou), pretože farba moderného kompozitu sa nemení a zmenou zafarbenia okolitej skloviny sa nedosiahne želaný efekt. Tiež sa poškodzuje okraj skloviny, na ktorom je kompozit prilepený. Kto je s farbou zaplombovaného zuba nespokojný, pomôcť môže kompozitová fazetka alebo trvalejšie ošetrenie moderným keramickým výrobkom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav