Michálekova „KÁŠTVORKA“ odštartovala prípravu testami

  • Kanoistika / Šport
  • 21. októbra 2014, 13:22
  • Autor:P. Slováček

Krátko po skončení uplynulej sezóny sa pre slovenských reprezentantov v kanoistike začína príprava na nový ročník. Už niekoľko rokov sú jej súčasťou testy v Národnom športovom centre (NŠC) v Bratislave, ktorý je partnerom Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky (SZRK).

V stredu 15. októbra sa uskutočnilo testovanie úspešnej mladej K4, ktorej členom je aj Piešťanec Matej Michálek, a postupne sa do tohto procesu zapojí kompletný reprezentačný výber. „V tejto fáze nám ide hlavne o kontrolu zdravotného stavu pretekárov, aby sme získali dokonalý obraz o tom, čo ich trápi, či nemajú nejaký skrytý problém, prípadne na čo si musia dávať pozor,“ vysvetľuje Robert Petriska, šéf oddelenia športovej prípravy v NŠC a zároveň prezident SZRK.
Spolu s funkčnou diagnostikou, ktorej sa pretekári tiež časom podrobia, získavajú tréneri i pretekári kompletný obraz o organizme športovca. Podľa toho môžu modifikovať tréning, prípadne predchádzať problémom. „Vedieť, čo sa so športovcom deje pred zimnou prípravou, po nej či počas hlavnej sezóny, je veľmi dôležité. Pre trénera i jeho zverenca. Tento rok sme pridali aj spoluprácu s odborníkom na výživu, ktorý pretekárom poradí, aby nerobili ani v tomto smere zbytočné chyby. Pretože aj toto je segment, ktorý v konečnom dôsledku môže rozhodovať o výsledkoch a o medailách,“ dodal Petriska.
Do procesu testovania nie sú zapojení len seniorskí reprezentanti. Línia testovania sa posunula až na pretekárov Slovenského mládežníckeho tímu do 15 rokov. S výsledkami sa dá veľmi dobre pracovať, tréneri získavajú viacročný obraz o generácii pretekárov, ktorá u nás vyrastá.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 21. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav