ŠHK 37 predal licenciu do Liptovského Mikuláša

  • Hokej / Šport
  • 16. augusta 2016, 12:07
  • Autor:th

Je to definitívne! Piešťany budú v nasledujúcej hokejovej sezóne 2016/2017 bez najvyššej slovenskej súťaže – Tipsport Ligy. Vedenie ŠHK 37 Piešťany predalo licenciu oprávňujúcu štart medzi hokejovou elitou do klubu MHK 32 Liptovský Mikuláš, ktorému tento krok schválilo aj mestské zastupiteľstvo. ŠHK 37 bude s najväčšou pravdepodobnosťou nastupovať v druhej lige a chce sa zameriavať na výchovu mládeže.

Licenciu odkúpili za 80-tisíc eur


Poslanci mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši na minulotýždňovom rokovaní odsúhlasili možnosť odkúpenia hokejovej licencie od ŠHK 37. V uznesení uložili viceprimátorovi zabezpečiť právne úkony súvisiace s účasťou klubu v Tipsport Lige aj zabezpečiť finančné prostriedky v rozpočte mesta pre rok 2017.

Stopercentným akcionárom MHK 32 je mesto. Podľa návrhu zmluvy o budúcej zmluve je cena za licenciu 80-tisíc eur bez DPH. Mesto očakáva v prípade odkúpenia licencie zvýšené finančné nároky na organizačné zabezpečenie pôsobenia MHK 32 v Tipsport Lige vo výške 80- až 90-tisíc eur do konca roka 2016. Finančné nároky na rozpočet mesta zo strany klubu v roku 2017 by mali byť vo výške približne 200-tisíc eur. Mesto v roku 2016 prispelo na hokej sumou 160-tisíc. Šéf spoločnosti Pro-Hokej riadiacej najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž, Richard Lintner, potvrdil, že minimálny príspevok pre kluby v nadchádzajúcej sezóne je 60-tisíc eur a očakáva, že v priebehu sezóny by mohol dosiahnuť vyššiu sumu.

„V prípade účasti v Tipsport Lige uvažujeme o posilnení kádra. Momentálne je v príprave 26 hráčov, z toho 20 odchovancov. Neplánujeme angažovať zahraničných hráčov, veríme vo vlastných rodákov,“ povedal predseda predstavenstva MHK 32 Ivan Droppa. Mikulášsky odchovanec Rudolf Huna pred poslancami vyhlásil, že on a jeho bratia Richard a Róbert majú záujem nastúpiť za svoj materský klub v prípade jeho účasti v Tipsport Lige. Podľa slov poslankyne a členky dozornej rady MHK 32 Lucie Cukerovej príspevky od reklamných partnerov budú musieť byť v prípade účasti klubu v Tipsport Lige výrazne posilnené. „My sponzori sme tu preto, aby sme ešte výraznejšie podporili tento proces,“ uviedol za sponzorov konateľ spoločnosti Eltek, Štefan Kuric.
„Fanúšikovia mikulášskeho hokeja už dlhodobo pociťujú, ako im extraliga chýba,“ dodal za mikulášsky fanklub Michal Šenšel.

Hokej sa musí uzdraviť


Piešťanský hokej sa začal dostávať do úzkych už pred sezónou 2015/2016 a situácia vyústila až do takého bodu, že vedenie ŠHK 37 odpredalo tipsportligovú licenciu. ŠHK 37 sa rozhodol pre toto riešenie z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov, bez jasnej podpory samosprávy a sponzorov v meste. Havrani odohrali v najvyššej hokejovej súťaži štyri sezóny a najmä prvé dve stáli zato, keď sa zhodne umiestnili na štvrtej priečke. ŠHK 37 sa však teraz vracia do čias dávnych minulých. Vedenie piešťanského klubu nechcelo, aby zmizol z hokejovej mapy nadobro, preto bola tretia najvyššia slovenská súťaž riešením, aby seniorský hokej nezanikol v kúpeľnom meste úplne. „V Piešťanoch hokej zachováme, no pôjdeme krok po kroku od druhej ligy, pokiaľ Slovenský zväz ľadového hokeja akceptuje našu prihlášku do súťaže. Budeme sa znova pokúšať vrátiť hokej v Piešťanoch tam, kde patrí, no nebude to jednoduché,“ povedal Jaroslav Lušňák, prezident ŠHK 37.

Prioritou teraz bude zamerať sa na výchovu mládeže, ktorá sa v posledných rokoch zanedbávala a bude treba vytvoriť silnú základňu. Výchova mládeže je však dlhodobým procesom, no vedenie ŠHK 37 sa netají ambíciou opäť dostať piešťanský hokej na výslnie. Kedy sa to podarí, je otázkou budúcnosti. „Hokej v Piešťanoch sa musí uzdraviť, budeme pracovať na výchove mládeže,“ konštatoval J. Lušňák.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 16. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav