Od najväčšej hokejovej bitky v histórii uplynulo 30 rokov

  • Hokej / Šport
  • 9. januára 2017, 14:45
  • Autor:th/wikipedia

Začiatkom roka 2017, presne 4. januára,
uplynulo 30 rokov od najväčšej
hromadnej hokejovej bitky
v dejinách, ktorá sa udiala v Piešťanoch.
V roku 1987 sa tu totiž konali
majstrovstvá sveta juniorov a všetko
sa odohralo v záverečnom zápase
turnaja medzi Kanadou a Sovietskym
zväzom.

Ako prví svoj pästný súboj začali Šesterikov a Sanipass. Potom Kostičkin sekol hokejkou Kanaďana Fleuryho a už sa to rozbehlo. Bitka naberala na grádoch a o chvíľku sa do nej zaplietli všetci hokejisti, ktorí boli na ľade. Neskôr sa do bitky zapojil hráč zo striedačky Davydov a okamžite na ľad naskákali všetci hráči oboch tímov. Bitka bola miestami násilná. Zúrivo bojovali Keane a Zelepukin. Konstantinov zase uštedril Hawgoodovi taký silný úder hlavou, že mu zlomil nos. Legendárny Kanaďan Shanahan ranu neskôr popísal ako „najsilnejšiu hlavičku, akú kedy videl“.

Na ľade sa odohralo viac než desať samostatných potýčok súčasne. Keď už bolo jasné, že rozhodcovia nie sú schopní dostať situáciu pod kontrolu, opustili na pokyn organizátorovľad. Legendárnou túto bitku spravilo aj to, že organizátori na zimnom štadióne vypli svetlá, no hráčov to nijako nerozhodilo, bili sa aj potme. Keď sa boj skončil, funkcionári Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) nariadili tento duel ukončiť. Výsledkom incidentu bolo vylúčenie oboch tímov z turnaja. Zatiaľ čo Sovieti boli už mimo medailovej pozície, Kanada stratila šancu získať zlatú medailu. Po incidente IIHF suspendovala dotyčných hráčov na 18 mesiacov a trénerov na tri roky. Hráčom bol trest po odvolaní zmiernený na šesť mesiacov. To umožnilo viacerým hokejistom z oboch tímov vrátiť sa o rok na majstrovstvá sveta juniorov v Moskve, kde Kanaďania zvíťazili a Sovieti získali striebro.

Šarvátka zvýšila v Kanade prestíž juniorských majstrovstiev sveta, čím sú turnaje v prvej desiatke rebríčka najsledovanejších športových podujatí počas každého roka. Viacerí hráči z tohto zápasu hrali neskôr v NHL, medzi inými Brendan Shanahan, Theoren Fleury, Sergej Fiodorov a Alexandr Mogiľnyj.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 10. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila